Un estiu de formació i oci

 
Arriba l’estiu i amb ell les vacances i el temps d’oci. Molts es dedicaran al dolce farniente però d’altres compaginaran les estones d’inactivitat amb les de formació “acadèmica”, avui demostrarem que ambdues coses poden anar unides, podem fer un curs sense moure’ns del sofà, un curs online i el millor de tot de franc.
 
 
iTunes U
 
Els d’Apple van crear ja fa molts anys el que es coneix com iTunes University, però aclarim que per culpa dels noms s’ha creat una mica de confusió entre l’app iTunes U, que serveix per organitzar una classe, gestionar els deures o tasques dels alumnes, posar notes, comunicar-se amb els alumnes, crear el temari i posar-hi el contingut d’una assignatura, vaja tot el necessari per fer una classe amb l’ajuda d’un iPad.
 
I una cosa ben diferent són els continguts, també coneguts com a iTunes U, que són una gran quantitat de recursos d’aprenentatge, per sobre dels 350.000 arxius d’àudio i vídeo de les principals universitats, museus, i organismes de tot el món.
 
Per seguir els cursos només cal tenir l’aplicació iTunes en el nostre ordinador i seleccionar iTunes U per entrar a la gran oferta de cursos, és com una botiga d’apps però en lloc d’apps hi trobareu cursos de formació. A l’iPad o l’iPhone necessiteu l’app iTunes U, la que també serveix perquè un professor crei continguts.
 
Un altre malentès és pensar que són cursos molt avançats i d’alt nivell, especialment quan es veuen la categoria de les universitats que n’ofereixen, però res més lluny de la realitat, també podeu trobar cursos de primària i secundària, per exemple, per anar a l’altre punta, les escoles públiques de Nova Zelanda.
 
Fixeu-vos, per exemple en els continguts del MIT, els que ells han batejat com a MIT OpenCourseWare, per exemple podeu apuntar-vos al curs ‘Introduction to Computer Science and Programming, 24 lliçons de 50 minuts amb vídeo dirigit a estudiants amb molt poca o cap experiència de programació, o bé, una cosa força diferent, un curs de música ‘Monteverdi to Mozart: 1600-1800’ amb demostracions en profunditat del clavicordi. 
 
En els continguts de Stanford, si sou amants del cinema, seguiu el curs ‘Film Studies’, només set sessions, algunes molt curtes o també ‘The Film Experience’, un curs del 2007 a on es parla de Keaton, Chaplin, els canvis dels 70’s i el neo realisme italià, un curs per passar-ho molt bé aquest estiu, que és del que es tracta.
 
 
Ara, si voleu presumir d’haver fet un curs a Harvard, i sou cuinetes, podeu fer el curs ‘Science and Cooking’ a on en Ferran Adrià parla de l’esferificació, en castellà, Joan Roca explica els seus plats i la relació amb la ciència, en català, i d’altres cuiners, fins a 81 sessions, algunes d’un parell d’hores.
 
Com que cadascú té les seves debilitats, jo he fet el número 8, d’Enric Rovira: ‘Explorations of Chocolate Textures …’ a on es parla d’elasticitat de la xocolata i com es nota això a la nostra boca. La classe de la paella, la número 10, parla de la transferència de la calor, així que si voleu fer una bona paella, us aconsello el curs de Harvard, quan ho expliqueu als vostres amics sereu els protagonistes.
 
2688D042-D9CE-420C-B186-E35D75AB4218
 
 
No penseu que només hi ha contingut publicat per entitats angleses, per anar una mica més a prop, fixeu-vos en els continguts del Guggenheim de Bilbao, que us dóna accés a les seves exposicions i la seva història o el Museo del Prado, com les conferències o estudis sobre El Greco i la pintura moderna.
 
 
Si voleu, podeu demanar el contingut per idiomes, i si aneu als continguts en català, hi trobareu cursos de la Politècnica de València, de la Ramon Llull, de la UOC, la Jaume I, la UPC i la Pompeu Fabra.
 
 
 
Coursera
 
Els de Coursera.org són una organització que presumeixen que ‘proveïxen accés universal a la millor educació del món’, vaja que com veieu no tenien àvia, però la major part dels cursos són de pagament, si voleu el certificat, si només voleu seguir el curs, només heu de seleccionar ‘Full Course, No Certificate’ i podreu seguir el curs sense cost:
 
267BB043-06C2-464B-A935-E1DDBEA6FB32
 
El truc l’he trobat llegint els articles  dels de wwwhat’s new, i tenen una pàgina a on detallen tots els cursos que comencen aquest mes de juliol, encara que sempre us podeu afegir i seguir el curs a posteriori.
 
Per aprendre idiomes no em puc deixar de citar el ‘Learning English’ de la BBC, els originals des de 1943 i per a tots els nivells, amb àudios, vídeos i materials de text per aprendre el seu idioma, i si ja en sabeu molt, podeu apuntar-vos als seus materials per a mestres anomenats ‘Shakepeare Speaks’.
 
 
Si voleu aprendre altres idiomes, potser més parlats i tot que l’anglès, podeu seguir un curs de xinès bàsic per a hispans parlants, de la Universitat d’Arizona, sense necessitat de coneixements previs de l’idioma.
 
 
 
Actívate
 
Exclusivament per competències digitals, els de Google han creat Actívate un conjunt de cursos gratuïts a on trobareu continguts de Màrqueting Digital, Comerç Electrònic, Desenvolupament Web, etc. etc. També tenen cursos presencials.
 
 
 
Disseny – KhanAcademy
 
Si sou dels que us agrada l’animació, el millor és anar als mestres, els de Pixar (ara propietat de Disney) que us permet seguir un curs completament gratuït d’animació, modelat, etc. etc.
 
El curs està integrat a la KhanAcademy, una altra organització per aprendre i que presumeixen de: ‘és gratis, per a tothom, per sempre’ i podeu aprendre els orígens de l’àlgebra.
 
F1A9E5F9-F1ED-468D-ADBA-01151C77B7C7
 
 
Idiomes
 
Quants de vosaltres heu dit que millorareu l’anglès el curs que ve? No espereu, us donaré alguns recursos per començar immediatament.
 
Els de bussu t’ofereixen aprendre anglès, i molts altres idiomes, i t’ofereix que puguis interactuar via xat amb altres usuaris natius, l’inici és gratuït i, si us agrada, ja us intentaran vendre els cursos avançats:
 
9AA0CF97-C21E-4041-BB96-E147FC0153AE
 
 
 
També podeu provar lingualia, que diuen que tenen un sistema d’intel·ligència artificial per fer el vostre aprenentatge més personalitzat en funció del progrés.
 
Si ja teniu un nivell però a l’hora d’escriure us entren els dubtes, hi ha dues aplicacions molt similars que el que fan és comparar el que vosaltres escriviu amb el que han escrit abans persones amb domini de l’anglès.
 
Writefull es basa en els escrits dels llibres de Google Books, Google, Google News i Google Scholar, tot el contingut escrit que té Google, per dir-nos si la frase que hem escrit és ‘normal’, és una aplicació per OSX i per Windows que permet seleccionar text de qualsevol escrit que estigueu fent per veure si està o no ben escrit.
 
Els de Ludwig, una web, no una app, busquen frases de la BBC, Forbes, The New Yor Times i d’altres mitjans.
 
 
I si ja en sabeu i voleu no deixar-ho, us recomano un parell de llocs que us fan un petit recordatori cada dia, un és ‘The Daily Vitamin’ de Zigurat, una escola d’idiomes de Barcelona que cada dia envia un mail amb una pregunta, un recordatori, un tema que us mantindrà l’anglès fresc.
 
L’altre són els de Voa, una empresa que envia, cada dia, una lliçó d’anglès per Telegram, només us heu d’apuntar al seu canal de Telegram i cada dia rebreu un missatge.
 
 
 
Altres recursos
 
Si remeneu per Internet, trobareu webs especialitzades en formació, no us puc donar referències, però sí els links perquè vosaltres mireu si us poden servir.
 
Els de la Cola del Paro tenen un llistat de més de 250 cursos gratuïts, molt d’ells d’AulaFacil, podeu provar amb el Pilates Básico, però en tenen de totes les temàtiques.
 
 
 
Amb tots aquests cursos tornareu al setembre amb més ganes que mai.
 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *