Ciberseguretat, un nou desafiament dels nostres dies.

El NAS.

Aquesta setmana, a l’Internauta de Vilaweb i ElPuntAvuiTVfer còpies al NAS per anar de vacances tranquils, en versió vídeoàudio i/o text

Teniu un recull de tots els articles a pensalla.cat

Joan Jofra
Tots els diumenges a les 15h a ElPuntAvuiTV

El NAS.

Avui explicaré què és un NAS, a banda d’això que tenim entre els dos ulls, i també aprofitaré per explicar què és un RAID, pot ser que sigui una mica tècnic, intentaré fer-ho simple i entenedor.

Què és un NAS?

Un NAS és l’acrònim, en anglès, de Network Attached Storage, o Emmagatzemant en Xarxa, és un sistema per compartir la capacitat d’un sistema d’emmagatzematge entre els clients o ordinadors personals.

El NAS porta un sistema operatiu amb els protocols de compartició d’arxius més comuns, com el CIFS, l’NFS o l’FTP, i usualment són equips o sistemes dedicats exclusivament a aquesta tasca, encara que un sistema Windosw, Linux o OSX podria fer-se servir de servidor NAS.

El sistema oposat és el DAS (Direct Attached Storage), són els discos o sistemes d’emmagatzematge connectats directament al nostre ordinador, però els avantatges del NAS són la capacitat de compartir els recursos entre molts usuaris i la capacitat de posar els nostres arxius compartits, si volem, entre els altres usuaris.

Penseu que aviat marxareu de vacances i que cal tenir un bon sistema de còpies de seguretat i tenir-les al dia, el NAS pot oferir-vos la capacitat en disc necessària per fer les còpies.

 

Ciberseguretat, un nou desafiament dels nostres dies.

Entrevista a Xavier Gatius, director general del Cesicat, que parla del desafiament de la ciberseguretat

Aquesta setmana Vicent Partal entrevista Xavier Gatius, director general del Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya (Cesicat), l’organisme encarregat de la seguretat de la Generalitat a través de la xarxa. El Cesicat també es coordina amb centres de seguretat de tot el món per prevenir incidents i evitar el contagi dels atacs. El moment polític català és ‘un context d’extrema complexitat’ per a la seguretat de la Generalitat, que rep, de mitjana, uns sis milions d’atacs cada mes.

També explicarem que la societat dóna com més va més valor a la seguretat de la informació i que el bitcoin, una moneda virtual que serveix per a fer transaccions amb xifratge de punt a punt, cada vegada és una forma de pagament més emprada.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *