Un 2017 ple de novetats

 
 
Any nou, propòsits nous, quines són les novetats previstes en el món de la tecnologia i la informàtica per al 2017? En fem un tast. 
 
 
Cotxes sense conductors
 
El setembre del 2016 el Secretari de Transport del Govern dels USA va presentar la primera Federal Automated Vehicles Policy o Política Federal pels Vehicles Automatitzats, en PDF al link, i que, com el seu nom indica, feia referència als vehicles automatitzats, la manera de dir els cotxes sense conductor. 
 
Això és el signe més evident de què no ens adonarem i els tindrem a la vorera esperant-nos per portar-nos al nostre destí.
 
Aquests dies surt a totes les notícies les ‘discussions’ d’Uber i el govern de San Francisco sobre els permisos que han de tenir els cotxes autònoms d’Uber i Volvo que ja estan al carrer, a Pittsburg fa mesos volten, des de l’agost, de forma que el cotxe d’Uber que us arribava podia ser sense conductor (de fet, amb un acompanyant que anava prenent notes i un enginyer d’Uber que anava mirant tot el que feia el cotxe i feia de conductor de seguretat).
 
Tot i que Uber es calcula que perdrà uns $3.000 milions, amb una facturació de $5.500 milions sembla que part del futur pròxim està a les seves mans.
 
 
 
 
Tesla, que fa unes setmanes va obrir la seva seu a Barcelona, ja fa dies que va anunciar que TOTS els seus cotxes tindran totes les peces necessàries perquè siguin completament autònoms.
 
Per seguir amb les pistes que porten a dir que 2017 serà l’esclat dels cotxes sense conductor, al gener del 2016, General Motors va invertir $500 milions a Lyft, una empresa de taxis sota comanda amb servei als USA i algunes ciutats del sud-est asiàtic, similar a Cabify, que també fa pocs dies s’ha instal·lat a Barcelona, amb la inversió de GM tothom va veure que era la primera passa per una flota de cotxes sense conductor sota comanda.
 
Després d’aquest anunci, al març, els mateixos de General Motors van anunciar la inversió de $1.000 milions en la compra de Cruise Automation, ara Cruise Automation és part de l’equip de GM ‘AUtonomous Vehicle Development Team’.
 
 
 
Fiat Chrysler ha anunciat una associació amb Google per la fabricació de minivans sense conductor.
 
La llista d’accions en aquest camp és interminable, aquest article n’és un bon detall, però deixeu-me citar la darrera, la compra d’Otto per Uber per $680 milions, Otto és una start-up dedicada a desenvolupar camions sense conductor, mercat en el qual Daimler ja té un projecte amb camions de 18 rodes que ja circulen per les carreteres alemanyes, encara amb un conductor de seguretat.
 
 
Shaping Future Transportation 2015– Campus Safety – Mercedes-Benz Future Truck 2025
 
Com ja han dit els de Ford, ells han deixat de ser una empresa que fabrica cotxes, ara són una empresa que dóna mobilitat.
 
 
 
 
 
 
 
Realitat Virtual i Augmentada
 
El 2016 Pokemon Go va agafar-nos per sorpresa, el 2017 es consolidarà l’entrada de la Realitat Virtual, ja ens arribaran fàcilment a tots, les ulleres aquestes amb les que semblem sers d’un altre món.
 
Facebook ja ha anunciat que obrirà a la comunitat de Codi Lliure el seu ReactVR, una plataforma que permet als desenvolupadors de programari escriure aplicacions de Realitat Virtual que funcionaran en els navegadors que suportin l’estàndard WebVR (Google i Mozilla ja estan adherits al projecte). Els mateixos de Facebook estan fent el seu propi desenvolupament d’Oculus que es diu Carmel.
 
Un dels exemples més clars de què podrem fer és la demo que s’ha fet amb el Kadjar, un model de cotxe de Renault, amb la realitat virtual podem asseure’ns dins el cotxe i personalitzar les opcions que volem i encarregar el cotxe segons les nostres preferències que haurem pogut ‘veure’ virtualment.
 

 
 
Un dels problemes que hi havia fins ara era la diversitat i incompatabilitat de les plataformes de VR, el fet que Facebook obri la seva plataforma de desenvolupament i la potència que ells tenen pot fer esclatar les aplicacions el 2017.
 
Els qui estan apostant fort pel hardware que farà possible tot això no són empreses petites, a la lluita per endur-se el pastís estan Microsoft, Sony, Samsung o HTC.
 
 
 
Intel·ligència artificial
 
La intel·ligència artificial que coneixem més són les interfases de Siri, Cortana, Watson, Alex i Google Assitant, que cada vegada tenen més ‘intel·ligència’
 
En aquest estudi podeu veure com han millorat amb el temps, alguns més ràpidament, però segons els experts encara el Siri els hi treu un cap d’avantatge, però Alexa, d’Amazon s’hi va acostant.
 
Les proves d’aquest estudi han consistit a fer les mateixes preguntes al cap d’un any i veure com han evolucionat. Feu vosaltres mateixos la prova i pregunteu-li al vostre dispositiu intel·ligent quan és el pròxim partit del Barça, a veure quins resultats teniu.
 
Al mateix temps la tecnologia ha avançat prou per a permetre a petites start-ups formar part de la revolució de l’AI tant en els robots com als cotxes com a l’electrònica de consum, de forma que veurem una muntanya d’apps i objectes ‘pensants’.
 
Un dels sectors que està invertint molt fort, però que nosaltres no veurem els resultats clarament, és el de la ciberseguretat.
 
Quan parli de les xarxes socials citaré els chatbots, que ajudats per l’AI entraran de cop a les apps de missatgeria.
 
 
 
Pagaments mòbils
 
 
Apple Pay ja està en marxa des de fa pocs dies pels clients del Santander o dels usuaris de la targeta Carrefour, el 2017 serà la consolidació del sistema de pagament sense targeta via mòbil, o fins i tot via Apple Watch si el teniu.
 
Això sí, heu de tenir un iPhone 6 o posterior o un iPad 2 o posterior que són els models que ja porten el xip NFC.
 
Per funcionar només haureu de fer una foto a la vostra targeta i el telèfon intentarà determinar el número de targeta i la data de caducitat, vosaltres haureu de posar el codi de verificació i el codi de verificació que es generarà en el mateix moment per associar la targeta al vostre mòbil.
 
 
 
 
 
 
Xarxes socials
 
Vídeos en directe serà el pa nostre de les xarxes socials el 2017, hem vist Periscope (de Twitter), la potència d’Snapchat, que ha refusat els 3.000 milions de dòlars que li ha ofert Facebook, i Zuckenberg, per no perdre el tren, ha posat vídeo a Stories (d’Instagram que és seu), i a Facebook que ara integra vídeos, el 2017 veurem vídeos de 360 graus i la realitat virtual a les xarxes.
 
I un segment de les xarxes socials, les apps de missatgeria, veurem l’entrada d’AI amb resultats ben aviat, alguns ja els estem veient en els Chatbots, serveis que interactuen amb l’usuari i li ofereixen informació via una interfície de chat. Els de Telegram ja fa mesos que ho ofereixen, però ja veureu com Facebook, WhatsApp, WeChat i similars trauran ben aviat els seus serveis.
 
Programació
 
Pels qui estigueu estudiant i us vulgueu dedicar a això de la informàtica, penseu en Python, el llenguatge de programació que més futur té, que any rere any va augmentant el nombre de gent que programa en aquest llenguatge, fins a arribar, el 2016 a la quarta posició.
 
Python s’ha convertit en el llenguatge preferit dels enginyers de devops que fan codi per automatitzar feines.
 
Us deixo dos enllaços per començar, una pàgina a on parlant dels 5 millors frameworks per l’entorn de programació de Python, i una a on parlen dels 6 millors IDE per programadors.
 
 
 
 
 
I, per acabar, dues previsions que no costen res de fer, el telèfon de Microsoft seguirà sense tenir usuaris i tindrem un iPhone 8 el 2017, i una previsió d’un projecte de kiskstarter que ens ajudarà en el nostre dia, un robot o un sistema que fa el llit per nosaltres des del nostre telèfon!, els d’Smartduvet volien aconseguir $30.000 a kickstarter i ja en porten $33.818, si voleu apuntar-vos sou a temps.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *