Què fer si perdem el telèfon?

 
A l’article d’avui, encara que el títol parli del telèfon, serveix també per a les nostres tauletes, si perdem el telèfon o ens el prenen, hem d’estar preparats, per això abans de parlar de què fer si el perdem, primer parlaré de la feina prèvia de configuració que ens ajudarà si el perdem, aquest són els punts de l’article d’avui:
 
  – tenir-lo ben configurat
  – intentar localitzar-lo
  – i si no hi ha més remei, esborrar les dades
 

 
 
 
Tenir-lo ben configurat
 
 
El primer que hem de tenir preparat és  tenir còpies de les nostres dades, si tens un Android al teu compte de gmail i si tens un IOS al teu compte d’iCloud, si no el trobem, com a mínim que no perdem les nostres dades perquè al núvol tindrem les adreces i telèfons i la nostra agenda.
 
Per les còpies de les fotos recordeu que Picassa, iCloud o Dropbox us fan una còpia.
 
I el segon que hem de tenir preparat és tenir activat el sistema de localització per intentar saber a on està el nostre dispositiu perdut.
 
Recordeu de tenir protegit el vostre telèfon i la vostra sim amb una contrasenya per evitar que qui el trobi faci trucades a càrrec vostre i pugui desprotegir-lo, no és el mateix la protecció de la sim que la del telèfon, protegir la sim ens serveix per evitar que la facin servir en un altre telèfon, hi ha molts telèfons que tenen desprotegida la sim, al lladre només li cal treure-la del vostre telèfon i començar a fer trucades amb càrrec al vostre compte.
 
 
Android
 
Per fer l’activació del Gestor de dispositius Android, obre ‘Configuració Google’ des del menú d’aplicacions del dispositiu, i selecciona Gestor de dispositius Android.
 
I pots activar les opcions següents:
 

– Ubica remotament aquest dispositiu: permet cercar el dispositiu i mostrar-ne la ubicació aproximada a Google Maps. Per a dispositius que executin la versió 4.1 i posteriors, l’accés a la ubicació també ha d’estar activat. Per activar-lo, vés a        Configuració Google > Ubicació > Accés a la ubicació.

 
– Permet el bloqueig remot i el restabliment de fàbrica: permet bloquejar el dispositiu i esborrar totes les dades que conté. També permet canviar la contrasenya de la pantalla de bloqueig. Toca aquesta opció i selecciona Activa per activar l’administrador del dispositiu.

 
IOS (iPhone i iPad)
 
Per activar la localització del telèfon, hem d’anar a:
 
Configuració > iCloud > Buscar l’iPhone
 
 
 
Primer pas: per intentar localitzar-lo
 
Contràriament al que semblaria normal, inicialment NO hem de demanar a la nostra operadora que desactivi la targeta, el sistema de localització funciona amb la suma de tres maneres de localització, per un costat el GPS que rep els senyals dels satèl·lits (senyal difícil de rebre a l’interior dels edificis), la localització Wifi, no tan exacta perquè es calcula en funció dels senyals Wifi que rep un telèfon i la localització triangulant de les antenes del senyal GSM.
 
Una vegada el telèfon sap a on està, fa servir el Wifi o la xarxa GSM (3G preferiblement) per enviar la posició a Google o a Apple, si l’hem perdut, el més probable és que el telèfon no tingui accés a una xarxa Wifi coneguda o una xarxa lliure, així que l’única manera de ‘trucar a casa’ per dir a on és serà via la xarxa GSM, per això NO hem de desactivar la targeta, però SÍ hem de tenir la SIM protegida.
 
Si el teu dispositiu està apagat o fora de línia, el programa de localització no el podrà localitzar ni podrà fer sonar el dispositiu, bloquejar-lo ni esborrar-ne les dades fins que no hi hagi una connexió Wi-Fi o de dades mòbils disponible. Pots seleccionar qualsevol de les opcions per avançat, i l’acció es durà a terme quan el dispositiu torni a estar en línia, encara que hi ha una patent d’Apple del 2016 per localitzat el telèfon encara que estigui apagat.
 
 
Android

Hi han dues maneres de localitzar el teu dispositiu, via web o via app

 
Si ho fas via web:
– Inicia la sessió al teu compte de Google a android.com/devicemanager. Si fas servir un compte de Google Apps, iniciaràs la sessió a la pàgina Els meus dispositius.

– Rebràs una notificació en cadascun dels dispositius mòbils enllaçats amb el compte de Google, en què se’t demanarà que activis el Gestor de dispositius Android.

– Si tens més d’un dispositiu, selecciona la fletxa que hi ha al costat del nom del dispositiu per canviar el que es mostra. Per canviar el nom del dispositiu, fes servir la icona d’edició

Si ho fas via app perquè tens un altre dispositiu (recorda que el que has perdut no serveix:)

– Baixa i instal·la l’aplicació Gestor de dispositius Android a Google Play.

 
– Quan es trobi el teu dispositiu, en veuràs la ubicació aproximada, força aproximada, en un mapa i l’última vegada que s’ha utilitzat.
 
– Pots seleccionar les opcions següents:
 

* Truca. Permet fer sonar el dispositiu al volum màxim durant 5 minuts, fins i tot si s’ha configurat perquè estigui en silenci o en vibració.
* Bloqueja. Permet bloquejar el dispositiu amb una contrasenya nova.
* Esborra. Permet suprimir totes les dades de manera permanent.

 
 
 
IOS
 
També hi ha dues maneres, via web:
 
– vés a la web d’iCloud (http://icloud.com) i entra amb el teu usuari / contrasenya, o bé des d’un altre iPhone o iPad feu servir l’app ‘Buscar’.
 
– selecciona ‘Buscar’ entre les icones
 
si el nostre dispositiu està en marxa i amb una connexió wifi o GSM disponible el veurem posicionat en un mapa i podrem:
 
* Emetre un so: fa sonar una alarma encara que estigui en silenci
* Activar mode pèrdua: això bloqueja el nostre dispositiu
* Esborra: permet esborrar remotament el nostre dispositiu
 
Si activeu el mode ‘pèrdua’ es bloqueja el dispositiu amb un codi i podeu fer veure a la pantalla un missatge, també es desactiva l’opció de pagament amb Apple Pay.
 
Si NO recupereu el dispositiu, podeu esborrar tots els seus continguts però a partir d’aquell moment ja no podreu trobar-lo amb l’app o l’iCloud, però sobretot, NO l’elimineu del vostre compte perquè també eliminaríeu el ‘Bloqueig d’activació’ i el lladre podria activar el dispositiu. De la mateixa manera, si heu venut el vostre dispositiu, recordeu esborrar-lo perquè el pugui activar.
 
 
 
En qualsevol cas, tan si teniu com si no teniu activat el sistema de recerca, hi ha mesures que hem de prendre immediatament:
  • canvieu la contrasenya d’iCloud i/o de Google per evitar que entrin a les vostres dades
  • canvieu també les contrasenyes dels altres comptes d’Internet que tingueu al dispositiu com altres comptes de mail, el compte de Facebook, el compte de Twitter, etc.
 
 
 
En cas de no recuperar-lo
 
 
Si teniu una assegurança, no us oblideu d’anar a denunciar el robatori, segurament us demanaran el número de sèrie del dispositiu, per un iPhone o iPad, per això el més senzill és que el tingueu anotat abans que us el prenguin, encara que si no l’heu llançat, el trobareu a la caixa del telèfon o bé a la factura.
 
– per IOS, aneu a Configuració — > General —> Informació i allà el trobareu
– per Android, Ajustos —> Informació del telèfon —> estat —> número de sèrie
 
 
A partir de l’IOS 7 si tenim activat ‘Buscar l’iPhone’ qui el trobi no podrà restaurar el telèfon (restaurar vol dir esborrar tot el que té de programes i dades i deixar-lo com nou de fàbrica) de forma que, teòricament, no li servirà de res el telèfon ‘trobat’ perquè per restaurar-lo o esborrar-lo prèviament s’ha d’haver desactivat l’opció ‘Buscar l’iPhone’ a la configuració d’iCloud i per fer-ho es requereix la nostra contrasenya.
 
Aquesta inutilització del teu dispositiu IOS ha aconseguit reduir a la meitat els robatoris de telèfons.
 
 
I, finalment, no tindreu més remei que mirar preus i condicions amb la vostra operadora i rascar-vos la butxaca;)
 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *