Formats obsolets

 
Fa uns dies vaig explicar el principi de la fi de l’mp3, com vaig explicar no és un fi proper perquè els descodificadors seguiran existint, però l’mp3 és un format que anirà de baixa.
 
I això em fa treure el tema de l’obsolescència del software en general i dels formats en particular: com llegir un arxiu, suposant que el tinguem en un format físic que puguem llegir? Perquè què passa si volem llegir un cassette?, o una cinta de Beta?, o un diskette de 8 polsades?
 
De vegades els programes que ara fem servir tenen sistemes de conversió, però heu intentat  convertir un antic WordPerfect o un Microsoft Works o Claris Works o, per complicar-ho una mica més un Lotus 1-2-3 o, fins i tot, un Multiplan o un Visicalc?
 
Les darreres versions d‘Office ja no suporten els vells formats, així que potser una manera és tenir una versió antiga per llegir formats encara més antics i fer allà la conversió, qualsevol versió d’Excel entre la 7.0 i la 2003 us podrà llegir formats molt antics.
 
Recordeu el format SYLK, una espècie de format comú pels fulls de càlcul de Microsoft (Multiplan, Excel i Works)?, potser si heu de convertir formats, us anirà bé tenir-lo present.
 
 
 
Convertir pràcticament qualsevol format
 
Per convertir arxius aneu a Cloudconvert és un dels pioners, fixeu-vos en la seva llista de formats reconeguts, és llarga 😃  i per un ús ocasional no us cobraran res, i ells consideren que arxius inferiors a 1 GigaByte o menys de cinc arxius de cop.
 
Però no tenen el RA, el primer format d’àudio en streaming que van fer servir la major part d’emissores.
 
 
 
Convertir àudio
 
Zamzar, converteix via web arxius, pel cas de RA aneu a aquest enllaç, ells diuen que tenen fins a 1200 conversions diferents.
 
I, si teniu un arxiu que no poden convertir, us animen a enviar-los un mail perquè els seus enginyers li donin un cop d’ull.
 
Si voleu veure tots els formats que poden convertir, aquest és el link!
 
 
Convertir arxius ‘arxivats’
 
Els programes de compressió i arxiu de molts arxius en un de sol, com un zip, són molt útils, però en podem trobar un sistema antic, sit o sitx en un Mac, que volem passar a un Windows, o bé qualsevol dels formats de Unix/Linux com tar, tar.gz, tgz dels que no disposem eines, per això Online-Convert és el nostre amic
 
La llista de tot el que pot convertir és mooolt llarga, inclou fins i tot programes de CAD.
 
 
 
Convertir vídeo
 
Si el vostre format no és digital, com una cinta de Super8 o un vídeo Beta o VHS i no voleu ni necessiteu comprar el hardware específic, moltes totes les botigues de fotografia us oferiran el traspàs d’aquests suports a suports digitals, normalment DVD per un cost força raonable. En una demostració de les habilitats d’Internet, podeu provar els de Digital Lab, a la Pobla de Segur, la seva pàgina web és millorable, però la feina és excel·lent i per 20 € us posen, 1 hora de vídeo en un DVD (el preu inclou tot el material).  Una mica més propers són els de Videolab al carrer Santaló de Barcelona, però els hi heu de demanar pressupost, no publiquen els preus.
 
 
 
 
ffmpegX, un codificador per MacOSX i un dels millors. De fet no és un programa sinó  simplement una interfase gràfica per 20 eines o programes d’Unix.
 
 
  • llegeix: MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4, DIVX, XviD, VOB no encriptat i VIDEO_TS, Quicktime .MOV, .DV, .WAV, Real Audio, Real Video, H.263, MP4 H.264, PGM, YUV, PPM, AC3, PCM8/16 bits, mulaw/Alaw, WMA-1/2, SUN AU format, MP2, MP3, AAC, 3GP, FPS1, ALAC, i d’altres formats …
  • Converteix els formats citats a DivX, AVI XviD, H.264 MP4, MOV, DV, 3GP, Sony PSP, MP2, MP3, AAC, AC3, MPEG-1, MPEG-2, VCD, CVD, SVCD, KVCD, KSVCD, DVD, KDVD i MPEG-TS.
  • Suporta subtítols en format VobSub, SubRip, MicroDVD, SubViewer, Sami, VPlayer, RT, SSA, AQTitle, JACOsub i Tempsut
 
Vaja, que si hi ha algun format que no sap com tractar-lo no cal que busqueu alternatives.
 
 
HandBrake és una eina per a Mac OSX, Windows i Linux Ubuntu que també converteix pràcticament qualsevol format però el que el fa més senzill és que té una sèrie de formats predefinits de sortida que simplifiquen molt la tasca d’escollir com volem que quedi el nostre vídeo.
 
 
Igual que l’anterior és lliure i de codi obert.
 
 
I, per acabar, deixeu-me parlar del fenònem VisualHub de Mac, un programa de conversió de formats tan i tan bo i ben fet, que tot i que Techspansion, els seus creadors, van deixar d’actualitzar-lo l’octubre del 2008! Doncs bé, tot i això encara avui és dels millors i més ràpids programes de conversió de vídeo, només el 2011 van haver de treure una modificació per evitar que el programa demanés el registre que era totalment innecessari, ja que feia tres anys que estava discontinuat. Encara el podeu baixar de la seva web.
 
 
 
 
 
Convertir o treballar amb pdf’s
 
 
Per solucionar-nos la vida amb els PDF’s hi ha l’eina gratuïta i sense necessitat de registre, perfecte per vosaltres, és PDF Burguer, ara anomenat Docs Zone, amb els serveis d’aquesta web podreu:
 
  • convertir arxius del vostre ordinador a PDF (Word, Excel, imatges, etc.)
  • combinar arxius de diferents formats en un PDF
  • convertir una web en PDF
 
i, al revés:
 
  • convertir un PDF a Word
  • convertir un PDF a Excel
  • i convertir un PDF a una imatge
 
 
Per fer encara més coses, PDFescape us permet modificar o posar notes com si fossin post-it a un document PDF, incloure un formulari a un PDF o bé omplir-lo i, al final, afegir-li una contrasenya al document.