Arriba el 5G, però encara no …

 
 
Avui parlarem de les xarxes de dades i el seu futur.
 
 
La primera xarxa de dades amb velocitat acceptable va ser el 3g, que va arribar el 2000 i que aconseguia velocitats de 0,6 a 1,5 megabits per segon (Mbps) i fins a 7,2 megabits en casos molt especials amb el sistema 3G HSPA+.
 
 
 
Després va venir el 4g, que ja es va començar a dissenyar el 2000 però que no es va posar en marxa comercialment fins al 2010, fixeu-vos en els períodes de 10 anys de cada tecnologia. El 4G va ser l’evolució per donar resposta a les necessitats de més velocitat perquè els continguts eren multimèdia i va introduir força millores tècniques, es va posar en marxa el desembre del 2010 al Japó, i a l’Estat espanyol Vodafone va ser el pioner el maig del 2013.
 
Amb 4G es poden obtenir velocitats fins a 100 Mbps en un cotxe en marxa, però s’han aconseguit fins a 1 Gbps en un telèfon que no es mou de lloc, però això no val, perquè des de la seva concepció és un sistema per donar connectivitat en mobilitat.
 
El que l’usuari realment aconsegueix són velocitats de 50/23 Mbps de baixada i pujada, i es poden obtenir màxims de 87 Mbps, vegeu aquest estudi del 2014, a on es pot veure que no totes les operadores donen el mateix servei ni la mateixa velocitat.
 
 
 
 
Com no podia ser d’altra manera, ara vindrà el 5g amb la promesa d’una Internet més ràpida, més mobilitat i les noves experiències de Realitat Virtual i Realitat augmentada, però no serà ni avui ni demà, encara falten uns dies però al darrer Mobile tothom en parlava que representaria un augment de velocitat de 10 vegades, al Mobile Samsung va demostrar el seu router domèstic amb velocitats de fins a 4 gigabits per segon.
 
 
La UE vol que Europa sigui pionera i per això ha creat el programa Horizon 2020 per aconseguir que aquest any hi hagi, almenys, una ciutat a cada Estat europeu amb servei de 5g en proves, i com no podia ser d’altra forma Barcelona i Madrid competeixen per ser-ho, una decisió que s’ha de prendre el gener del 2018.
 
Fa pocs dies es va presentar 5GBarcelona, la candidatura de Barcelona al projecte 5Gcity, i la fundació de recerca i2CAT és la responsable per coordinar el projecte amb la participació de l’Ajuntament, Cellnex i betevé, i, sobretot, amb l’ajuda de la Mobile World Capital.
 
 
Reduirà el temps de resposta, la latència (ara d’unes desenes de mili-segons), recordeu l’exemple del cotxe conduït des de Barcelona que no es pot permetre retards, especialment si hem de frenar per no caure per un precipici. I permetrà la IoT, molts dispositius connectats (semàfors o fanals):
 
 
temps de latència
3G
120 ms
4G
45 ms
5G
1 ms
 
 
 
Però la part interessant és que per fer la prova es vol cobrir la ciutat amb el que s’anomenen ’smart-cells’ dissenyades per l’empresa Cellnex (el principal operador independent d’infraestructures per les telecomunicacions sense fils d’Europa) a base de petites antenes als fanals de la ciutat i que betevé faria servir per a la producció i difusió audiovisual i, el més interessat per a nosaltres com a usuaris serà que es vol que aquesta xarxa sigui neutre, com la fibra negra, explotada per l’Ajuntament i llogada a les operadores, exemple que la Generalitat mira molt de prop per ‘copiar’ aquest sistema a la resta del territori, una mica el que es va fer amb la fibra negra, però més a l’engròs.
 
 
 
 
 
Què ens portarà el 5G?
 
 
  • Connexions més ràpides que es traduiran en més connexions en temps reals.
  • El triomf del mòbil per sobre els dispositius de sobretaula, penseu que s’estima que pel 2020, d’aquí a quatre dies, el 90% de la humanitat major de 6 anys tindrà un telèfon mòbil. Les empreses es concentraran en el segment dels milenials i tindran ‘només’ cinc segons per captar la seva atenció
  • La connectivitat a Internet serà sense fils.
  • La realitat augmentada serà per tot arreu.
  • Integració total i sense que ens adonem entre el núvol i els nostres dispositius.
  • Els proveïdors se centraran en els continguts perquè l’amplada de banda ja no serà un problema.
 
 
 
Aneu-vos preparant!
 

One comment on “Arriba el 5G, però encara no …

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *