#MWC2017

 
El Mobile World Congress 2017
 
La comparació que em ve al cap passejant pel Mobile és que estava a la cantina de Mos Eisley (oficialment la Cantina de Chalmun) d’Star Wars, allà a on Luke i Obi-Wan coneixen Chewbacca i Hans Solo, la diversitat de gent, d’idiomes, l’esperit que es viu em van fer pensar en l’analogia, més encara si comparem els pocs recomanables personatges de la cantina amb els informàtics i periodistes que omplien el Mobile.
 

 
 
El Mobile és el lloc dels grans jugadors en el mercat de les comunicacions, a on es pot parlar o decidir dels futurs estàndards com el del 5G, els fabricants de mòbils, i les grans reunions per firmar contractes a uns nivells que no ens podem ni imaginar.
 
 
 
El saló de l’automòbil
 

 
Això sí, hi ha estones que no saps si estàs al Mobile o al Saló de l’Automòbil, sort dels cartells que deien #MWC2017, perquè tots els grans jugadors en aquest mercat feien servir els cotxes per explicar la seva tecnologia.
 
A Movistar em trobo que en Josep M. Ganyet (no és el de la foto, no té tant de cabell 🙂 està conduint un cotxe virtual  a distància al Vendrell, demostrant que amb una xarxa 5G, encara en proves i no estàndard, es pot governar a distància un cotxe sense latència, ja veurem què vol dir això de la latència.
 
 
 
A Vodafone volen presumir de tenir les xarxes 5G amb més baixa latència, i també tenen un cotxe virtual interconnectat en un simulador, i expliquen que el seu estàndard és el bo 😃  perquè una de les coses que s’està discutint és quin serà l’estàndard d’interconnexió per afavorir que un cotxe d’una marxa pugui comunicar dades a un cotxe d’una altra marxa.
 
A la foto podeu veure el cotxe connectat de Vodafone:
 

 
 
A Mercedes demostren l’Smart com un bon sistema de compartir de cotxes ajudat per una app, l’usuari pot deixar el seu cotxe a les hores que no el fa servir fixant el preu, també pot convertir el cotxe en el sistema de recepció de paquets, autoritzant l’empresa repartidora a obrir el maleter per poder deixar el paquet que nosaltres recollirem a la nit.
 
 
 
A Panasonic, Ficosa, una gran multinacional catalana, demostra el cotxe connectat, és a dir un cotxe amb accés 4G, a la foto podeu veure el dispositiu que es posa al cotxe per donar accés a internet, a informació al moment de carreteres, a música d’spotify.
 
 

 
 
 
Uber, uns altres que estaven fent propaganda i intentant arribar a acords amb l’Ajuntament de Barcelona, deien que amb el cotxe compartit no necessitarem comprar-lo i que ells ens ajudaran a rebaixar la contaminació de la ciutat.
 
 
 
5G tot arreu
 
Tots els operadors feien exhibicions de la ‘seva’ 5G. Seva perquè encara no hi ha un estàndard i cadascú fa servir els seus sistemes. El Mobile serveix, especialment, perquè les grans empreses, Ericsson especialment, es posin d’acord en un estàndard.
 
Un altre problema amb què s’han de posar d’acord és a quin espectre radioelèctric s’han de fer les emissions de 5G i per això s’ha de saber quines estan lliures per poder ser utilitzades.
 
Abans he dit que explicaria una mica què és això de la latència que en sentireu parlar molt en el pròxims dies, perquè una de les coses per les quals els sistemes de control i gestió remota necessitaran el 5G. La latència és el temps de retard que hi ha des que s’envia un paquet de dades fins que arriba al seu destí. Actualment estem per sota dels 100 mili-segons, les xarxes 5G aconseguiran abaixar-la als 3-4 mili-segons.
 
Un cas de latència que tots hem viscut és el retard que hi ha quan fem una conversa telefònica per satèl·lit o quan ens connectem a internet via satèl·lit.
 
 
 
Penseu que quan s’està conduint un cotxe a distància necessitem que quan pitgem el fre freni immediatament, no al cap d’un temps quan ja s’ha caigut precipici avall. Uns que en saben molt de latència són els aficionats als videojocs online, ells li diuen ‘lag’.
 
 
 
 
 
Telèfons
 
Fa uns anys es presentaven les novetats de telèfons al Mobile, això s’ha acabat perquè, més o menys, tots els telèfons són igual i hi ha poques coses a presentar, LG i Sony feien alguna presentació, però ni Samsung que no va voler presentar l’S8 ni Apple que mai ha tingut presència al Mobile, han aprofitat el Mobile per presentar telèfons.
 
Això sí, al Mobile s’ha fet realitat la dita ‘el més tonto fa mòbils’, es podien trobar mòbils de totes les formes i colors i si en volies comprar, a partir d’uns milers de telèfons ho tenies ben senzill.
 
Els de Nokia han presentat una rèplica del famós 3310, un mòbil retro per 50 € sense whatsapp, només SMS, però més de nyigui-nyogui que l’original. Inexplicablement, no funcionarà als USA perquè no és compatible amb les xarxes d’AT&T i T-Mobile, recordeu allò que deia dels espectres i per quines bandes de freqüència s’havia de fer servir el 5G?, doncs amb el GSM ja passava això, no a tots els països es fan servir les mateixes freqüències i això fa que no tots els telèfons funcionin a tots els països.
 
 
 
I, finalment, els de Blackberry, a petició de l’Albert Cuesta, han creat i presentat una nova Blackberry, quan estigui disponible li demanaré la seva opinió :), de moment us deixo la foto:
 
 
 

Altres coses

I per acabar, comentar totes aquestes inicials: VR, IoT, Drones, AI i Robots

La realitat virtual, VR, estava per tot arreu, a tots els estands es podia veure gent amb ulleres enormes , com les de la foto, fent el que semblava tonteries.

També hi havia molta preocupació per l’IoT, la Internet de les Coses, però especialment en la seguretat de tots aquests milers i milers de dispositius que tindrem a casa nostra i la probabilitat de què algú entri a les nostres cases directament via la bombeta de la sala.

I, finalment, els robots i l’AI, Intel·ligència Artificial, demostrant que els robots podran reconèixer la gent i el seu amo, gràcies a programes de reconeixement visual, poden ballar el gangam style, vaja que abans d’adonar-nos els tindrem fins a la sopa, sopa?, hi ha un robot al 4YFN que explicaré la setmana vinent que ens dóna conversa quan estem sopant …

aquest robot de la foto és el de l’operadora coreana SK Telecom, de moment els robots no tenen opinió sobre el vestit i la feina de les noies que els acompanyen.

Bé, després de quatre dies intensos podem dir que, per sort, fins a l’any que ve, tenim 361 dies per descansar.

 
 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *