Descobrint el Blockchain

 
 
El passat 9 de març es va celebrar a Barcelona la primera conferència BECON (Blockchain Ecosystem Network) a Catalunya amb l’objectiu d’aconseguir que Barcelona en concret i Catalunya en general, liderin el futur de Blockchain.
 
La sessió la va inaugurar Jordi Puigneró, Secretari de Telecomunicacions de la Generalitat, per confirmar l’interès de l’administració en aquesta tecnologia.
 
BECON és part d’una plataforma multisectorial per col·laborar, fer networking i explicar les tecnologies avançades i les solucions de Blockchain, el que ha de ser la revolució i ruptura més important des d’Internet mateix.
 
Tota aquesta tecnologia té un diari, the-blockchain, a on podeu trobar tota la informació de les novetats de Blockchain.
 
 
Però, què és Blockchain?
 
Blockchain és una base de dades distribuïda que manté una llista endreçada de registres anomenats blocks, cada block està encriptat, té una firma horària i un enllaç al block anterior però el que ho fa rellevant és que les dades contingudes en els registres o blocks són immutables per definició.
 
 
El block inicial és el verd, la cadena principal és la negra, els blocks orfes són els lila.
 
Això fa que les cadenes del blockchain són públiques i poden registrar transaccions entre dues parts eficientment i de forma verificable i permanent.
 
El sistema distribuït el podem assimilar, més o menys, al sistema Torrent, els registres estan replicats a molts ordinadors i quan necessites tot el contingut s’ha d’anar llegint de diferents ordinadors per tenir tot el block o, fins i tot, tota la cadena.
 
 
 
Perquè és tan important?
 
Blockchain dóna resposta les necessitats de seguretat de les dades, de traçabilitat i tolerància a falles.
 
Això fa que els blockchains siguin molt útils per enregistrar esdeveniments, registres mèdics, gestió de la identitat, processos transaccionals com una comptabilitat, contractes i un llarg etcètera, està molt enfocat a registrar transaccions que mai poden ser alterades retroactivament.
 
El sistema permet eliminar molts agents intermediaris que afecten el comerç global perquè per ell mateix ja és capaç, per definició, de garantir el contingut de les dades, per exemple pot fer desaparèixer una institució com el SWIFT, el que és coneguda com “l’home al mig”.
 
S’estan estudiant i posant en marxa solucions per:
  • sistemes de vot digital verificats
  • registres mèdics
  • gestió dels copyrights i royaltys de música i dels pagaments als artistes
  • sistemes de notari públic que donen fe de les dades, una mena de segell electrònic segur
 
Es preveu que per 2027 un 10% del PIB global de tot el món estarà guardat en blockchains, i qui ho diu no és algú poc important, és un informe del World Economic Forum.
 
 
 
Blockchain i Bitcoin
 
El primer blockchain va ser definit i creat per Satoshi Nakamoto el 2008 i va servir per crear el protocol i el programari de Bitcoin.
 
Les especials característiques de blockchain el fan perfecte per la feina de portar els llibres comptables de totes les transaccions, la xarxa peer-to-peer i un sistema de firma horària descentralitzat la base de dades de blockchain es gestiona autònomament sense necessitat d’una autoritat central o Banc Central.  Ningú, cap persona, institució o banc controlen les transaccions de Bitcoins
 
El blockchain de Bitcoin a l’Agost del 2014 ocupava 20 GBytes, a la cadena han d’haver-hi totes les transaccions des del primer dia, el Gener del 2015 ja ocupava 30 GBytes (un 50% més), al Gener del 2016 50 GBytes, i el Gener del 2017, fa quatre dies, ja ocupava 100 GBytes.
 
Només existeixen 21 milions de Bitcoins, dels quals 15,5 estan en circulació, a mitjans de gener del 2017 es cotitzaven a $890,90, una mica per sota del màxim dels $1000 del Novembre del 2013.
 
 

 
 
A Bitcoin les transaccions estan amagades i protegides, al contrari de Blockchain que sempre té les transaccions lliures
 
 
 
Si voleu ampliar els vostres coneixements, contacteu amb BECON que el pròxim 6 de Juny tenen prevista una masterclass a Barcelona.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *