Exàmen final . Què pot fer la informàtica per ajudar-te a aprovar

 
Com estudiar i fer-ho interessant.
 

Passa els teus apunts a l’ordinador i afegeix informació externa via Google, hi ha qui és partidari d’agafar directament els apunts a mà, hi ha qui ho fa via tauleta o fins i tot directament a l’ordinador,  en tot cas, a posteriori caldrà organitzar-los i posar-los en net a l’ordinador perquè podreu anotar, compartir, adaptar el contingut i el format a altres dispositius com el telèfon, i, com a extra-point, si els torneu a escriure a l’ordinador, ja esteu fent una de les primeres passes del bon estudi.

 
 Si preneu notes, bé sigui a classe o a posteriori, sabeu que us he recomanat moltes vegades Evernote, que funciona com a aplicació de ‘sobretaula’ o aplicació mòbil a la tauleta o telèfon amb sincronització de continguts.
 

Si voleu un altre sistema, teniu ’Notebook Layout View for Word for Mac’, una part de la suite d’Office per Mac, o bé el Microsoft OneNote, un sistema molt semblant a Evernote dels senyors de Microsoft.

 
 I a l’altra banda, el Zoho Notebook que permet treballar amb les eines de Google, com per exemple accedir al vostre calendari de Google des del bloc de notes, crear contingut multimèdia i, especialment, treballar col·laborativament de manera que diferents usuaris poden veure i editar els continguts.
 
 
Si treballeu amb un processador de textos, recordeu fer servir totes les opcions de treball que us donen, per exemple treballar amb els esquemes (Format ‘Esquema’) que us dóna una idea molt ràpida del vostre contingut i us permet anar directament als punts més importants.
 
Una altra opció molt interessant és el  ‘glossari’  ( Referencias–>marcar entrada–>Insertar índice ) que us permet crear un resum de les paraules claus o més importants d’un text sense jerarquia, que és el que fa l’opció ‘Esquema’
 
I, finalment, l’opció ‘Bibliografia’, especialment bona per guardar els links que ens permetran ampliar el contingut.
 
 
Si el que feu és un resum dels apunts, aprofita el Power Point o eines similars com el Prezi per un gran resum. Prezi és una eina núvol, el que vol dir que podreu fer o modificar la presentació des del web, l’ordinador (Mac o Win), l’iPad, l’iPhone o dispositiu Android. Gratuït fins a 100 MB d’emmagatzemament online, però totes les vostres presentacions són públiques, però si sou estudiants és gratuït fins a 4 GB i teniu l’opció de que la presentació sigui pública o privada.
 
 
 
Planificar el temps
 
 
Uns consells bàsics per estudiar és planificar el temps i aquí la informàtica és el rei.
 
Per un costat totes les aplicacions de ‘calendaris’, una de les més esteses ‘Google Calendar’ per a tots els que teniu un Android, o bé el ‘Calendari’ de l¡iPhone. Qualsevol d’aquestes aplicacions us permetrà planificar esdeveniments, fins i tot els repetitius com són les classes, us permet fixar recordatoris, les dates dels exàmens, etc. i sincronitzar tota aquesta informació.
 
Una eina molt més útil i senzilla per fer-se horaris és l’Excel, en pocs minuts podeu tenir un full de càlcul que us ensenyarà d’una volada l’esquema d’horaris de classe, us recordo els links dels dos programes que vaig parlar d’Excel, el primer i el segon.
 
Una eina molt més sofisticada de portar control de les feines és Wunderlist, una app i aplicació web per gestionar un projecte com poden ser els temes d’estudi d’un examen, fixant dates màximes (línies vermelles) per acabar feines amb recordatoris, assignar feines a diferents persones, si és que esteu acabant un treball i el feu en grup.
 
 
Si sou usuaris d’iPhone, hi ha una app específica que es diu iHomerwork justament per organitzar els deures.
 
 

20150529 examns3

 
 
 
No et cremis
 
 
Una manera una mica especial de planificar el temps és fer servir aplicacions que ens ajuden a no perdre’l.
 
Per a Macs teniu SelfControl que, una vegada instal·lat et bloqueja l’accés durant un temps predeterminat a llocs que tu mateix pots determinar com l’email, el Facebook, el Twitter, etc, etc.
 
Per aPC’s, existeix Let me work un programet VBS que et bloqueja els webs que tu vols
 
I per Google Chrome la versió en format extensió de LetmeWork o l’extensió StayFocesd.
 
 
Una manera diferent d’enfocar el problema és la de RescueTime que, en lloc de prohibir-te, et fa un resum de com ‘gastes’ el teu temps perquè tu mateix prenguis decisions productives. Et permet, per exemple, fixar objectius com pot ser ‘gastar’ menys d’una hora al dia amb l’email.
 
 
 
Eines d’estudi
 
 
Una de les millors eines d’estudi és Genius, per a Mac, un programa ja antic però que fa la seva feina i que et permet entrar una sèrie de preguntes i respostes en format ‘targeta’ i et va fent preguntes aleatòries i et dóna les qualificacions segons les teves respostes. És un sistema per memoritzar qualsevol cosa basat en la repetició.  El seu autor va abandonar el desenvolupament però va deixar el software obert i al repositori GitHub, així que si voleu millorar el programa …
 
Una web que fa el mateix és StudyStack que no només et permet crear les teves pròpies targetes d’estudi, sinó que en té de prepreparades per començar immediatament. Com us podeu imaginar està en anglès i les targetes preparades també, però us pot servir perfectament si el que necessiteu és estudiar idiomes, per exemple si estudieu xinès o bé si voleu fer el TOEFL.
 
 
I també trobareu una cosa similar a Quizlet, un web a on pots fer targetes d’estudi (i que te les pregunta), pots crear tests que et preguntarà i valorarà, i d’altres eines d’estudi. Quizlet és gratuït i el va crear el 2005 un estudiant de 15 anys, Andrew Sutherland, per estudiar francès a la High School i ara ja tenen versions per iOS i Android.
 
 
 
Esquemes i mapes conceptuals
 
 
Una de les eines més importants per estudiar són els esquemes i, per fer esquemes, no hi res millor que l’ordinador.
 
 
20150529 examns2
 
 
Per a Macs us recomano el MindNote una fantàstica eina per fer mapes o esquemes de les vostres idees o del tema que heu d’estudiar. Aquesta aplicació ha estat citada com ‘App Store Best’ i són  només 19,99$ i tenen una versió de demo.
 
Un programa similar, però en versió web i gratuït és SpiderScribe.
 
I el que jo faig servir, opensource i en versió Java, el que vol dir que funciona en tots els sistemes Windows, Mac i Linux, és FreeMind.
 
 
20150529 examns1
 
 
Si voleu aprofundir més en aquest grup de programes anomenats MindMapping, també molt útils per fer brainstorming, podeu anar a Mind-Mapping.org, és un lloc web per recollir tots els programes de planificació, creativitat, gestió de coneixement i organització de la informació.
 
 
 
I si penseu que no cal estudiar perquè confieu en les xuletes, recordeu que les GoogleGlass ja no es venen i els profes crec que saben que hi ha dispositius com el PocketHound que detecta l’ús del mòbil en un examen o sistemes com Impero  o Aruba que donen wifi i permeten  limitar l’accés a segons quines pàgines, així que jo us aconsellaria que possessiu en pràctica algun dels consells d’aquest article.
 
 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *