Auxili, el meu ordinador té vida pròpia, com acabo amb els virus?

 
Abans de reprendre el tema que ens ocupava la setmana passada, que recordeu que tractava sobre els virus informàtics, vull respondre alguna qüestió feta per Twitter. Linux no en té de virus, o en té molt pocs, per això no en vaig parlar, com algú em va dir per Twitter, el millor antivirus és un sistema amb Linux 🙂
 
Ara sí, reprenem el tema que ens ocupava el post anterior, en aquest esbrinarem com desfer-nos si tenim la certesa de la seva visita, i ho dividirem en dos grans grups, el malware més o menys innocent, i els virus ‘dolents’
 
 
Malware
 
Abans de tot, recordeu que la millor manera d’evitar el malware és protegir-se i el millor programa és Adblock Plus.
 
Si sospito que el meu ordinador guarda un àlien dintre, que té vida pròpia, tot i que tenia instal·lat un antivirus, recordeu que no existeix l’antivirus perfecte, el primer que haig de fer és assegurar-me d’estar infectat, i el primer pas és fer servir un antivirus en línia, i per assegurar-nos més encara, d’un fabricant diferent de l’antivirus que tenim a l’ordinador.
 
I com sospitem que estem infectats? Si ens canvia la pàgina inicial del navegador jo ho tenim clar, però podem trobar-nos que l’ordinador és lent quan el posem en marxa o quan ja s’ha posat en marxa, l’ordinador es reinicia o es queda bloquejat més que en condicions normals, veiem que van sortint avisos en pantalla o que ens demana molt sovint que instal·lem programes que no necessitem, que no podem connectar-nos a internet o que la nostra connexió va més lenta del normal.
 
Recomano fer-ho en línia per evitar la infecció d’un antivirus descarregat quan ja estem infectats, podeu provar aquests productes:
 
 
 
Si ‘només’ tenim problemes amb malware poc ‘dolent’ que ens molesta però no ens fa malbé cap arxiu nostre ni envia dades nostres a tercers, ens ho podem prendre amb més tranquil·litat, però no per això deixar-ho de combatre, no hem de deixar que ningú ens digui com ha de funcionar el nostre navegador o el nostre ordinador (excepte el sr. Apple o el sr. Google per posar dos exemples)
 
Estic parlant de programes que ens canvien la pàgina d’inici del navegador o ens canvien el cercador, normalment Google, per un altre, programes que, per fer-ho més complicat, intenten evitar que desfacis allò que han canviat o bé ho tornen a canviar tan aviat com tu ho has modificat, programes malware que moltes vegades no són detectats per l’antivirus.
 
Una associació independent de seguretat, AV Test, ha fet un estudi de 17 programes, publicat el juliol de 2014, en què analitza les millors eines per combatre i netejar el malware i els virus, amb un resum: ‘There is software for the morning after’ o sigui que hi ha software pel dia després.
 
Segons aquest estudi, la millor eina per treure malware és de Malwarebytes, gratuït amb versió Premium, el detecta i els elimina però fins i tot detecta rootkits a continuació tenim Bitdefender i Kaspersky.
 
 
Virus
 
El mateix estudi recomana, entre els freeware, el Kaspersky Removal Tools per netéjar infeccions de virus.
 
Si el virus es rebel i no es deixa esborrar, feu servir les instruccions del CryptoLocker amb un USB o CD d’emergència.
 
 
CryptoLocker i CryptoWall
 
Són noms similars però tots fan el mateix, encripten els teus arxius i no els pots llegir a canvi de diners, en anglès ransomware, Una vegada instal·lat el virus configura en el registre de windows un sistema perquè el virus s’iniciï cada vegada que es posa en marxa l’ordinador.
 
Quan es posa en marxa contacta via internet amb el programador i intercanvia claus de xifrat per encriptar els teus arxius i avisar-te i donar-te les instruccions per fer el pagament.
 
7FBA17C0-EFAC-4AAB-8BD0-F969C2F7A124
 
 
La major part de les vegades pagar no serveix de res, com a les pel·lícules, així que què podem fer?
 
En primer lloc aturar immediatament l’ordinador per evitar que el virus segueixi infectant arxius, a continuació arrancar l’ordinador amb un USB o CD antivirus que, si no teniu, heu de crear a un altre ordinador-
 
 
Però el més eficaç és, com us vaig explicar quan parlàvem dels USB, és tenir un System Rescue en versió CD o USB que no només permet analitzar el sistema i els virus, sinó també recuperar arxius perduts, formatejar discs, etc etc  i per això el millor i més reconegut és el Hirens BootCD que incorpora l’avira antivir, el ClamWin, i d’altres programes antivirus i anti malware i spyware.
 
També podeu provar el Trinity Rescue Kit Linux Live CD o TRK, que té també utilitats per canviar els passwords de windows, i l’opció de clonar ordinadors via xarxa, i, finalment, l’Ultimate Boot CD o UBCD que és una edició reduïda de 32 bits del Windwos XP que us pot servir per problemes del windows però que no té un antivirus incorporat.
 
Podeu tenir el CD o l’USB ja creat perquè en el moment d’arrancar es connecta a internet, comprova les versions i, si és necessari, cosa que passa gairebé bé sempre, actualitza els paquets que té en el CD.
 
 
I com recuperar els arxius encriptats?
 
Doncs recuperant les còpies de seguretat 🙂
 
Però si no teniu còpia de seguretat, intenteu a veure si els de Dr. Web o d’altres pàgines d’internet com Decryptolocker aconsegueixen desencriptar els vostres arxius. Els de Dr. Web diuen que recuperen més del 90% dels arxius!
 
 
I us torno a recordar que si no us en sortiu, consulteu amb un professional o bé, directament, agafeu l’ordinador i porteu-li.
 

0 comments on “Auxili, el meu ordinador té vida pròpia, com acabo amb els virus?

1 Pings/Trackbacks for "Auxili, el meu ordinador té vida pròpia, com acabo amb els virus?"

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *