Coses a fer amb la Raspberry Pi (segona part)

 
 
Continuo amb les activitats per l’estiu, amb la intenció de què no us avorriu …
 
 
El mirall màgic
 
Probablement el projecte més popular de tots, el que fa és afegir a un mirall informació sobreposada, com per exemple l’hora, la temperatura fora de casa (la de la foto és en Fahrenheit, no us espanteu), la previsió pel dia, vosaltres mateixos podeu afegir el que vulgueu. Penseu en un mirall al rebedor perquè just quan sortiu de casa us recordi que va a ploure i que heu d’agafar el paraigüa 😃
 
 
A7F50A48-6C5E-4FB7-86FE-B6D851010427
 
 
Encara que sembli complicat, per instal·lar el programa, que trobareu aquí,  només heu de fer això:
 
no us espanteu, copiar i enganxar i llestos, i us permet instal·lar mòduls per tenir:
 
  • un rellotge
  • un calendari
  • el temps
  • la previsió del temps
  • notícies
  • una salutació aleatòria cada dia
  • hello world, per mostrar un text fix que podeu configurar
  • i alertes
 
En Daylan Pierce us ofereix un gran tutorial de com fer-ho, com ajuntar una pantalla, una Raspberry Pi, un mirall de doble cara acrílic i moltes ganes i habilitats amb la fusta per fer el marc.
 
A aquesta web de TAP Plastics us expliquen què és un mirall de doble cara acrílic, i us el vendran :), tenen un vídeo a youtube que ho explica perfectament. La gent de Hiddentelevision us venen kits sencers amb televisió inclosa. I també els de TwoWayMirrors.
 
Si voleu fer-ho encara millor, en el seu lloc Samuel Clay us explica com incorporar un detector de moviment perquè només es posi en marxa que algú estigui al voltant del mirall.
 
Un altre atrevit, en Max Braun, explica com ha fet el seu mirall màgic.
 
 
Sistema de vigilància
 
Hi ha una distribució de Linux, motionEyeOS que converteix el teu Raspberry Pi en un sistema de vídeo vigilància.
 
1591F0B9-3660-4C48-9143-604CBECDA058
 
Per això es requereix una càmera USB, aquí teniu una llista de les càmeres suportades, o bé la càmera original (23,09 € a Rs-Online) que es pot connectar directament a la Raspberry Pi.
 
 
F6B11B63-01D7-4355-BF35-09A0C5859992
 
Són molt actius i tenen un grup d’usuaris a Facebook.
 
Un altre disseny de vídeo vigilància el podeu trobar fet per Alex Nikolaidis.
 
I encara un altre sistema de vídeo vigilància, encara que aquest vigila altres coses, és el Feeder Tweeter de vigilància de llocs d’alimentació d’ocells per obtenir bones fotografies que es publiquen directament al Twitter. El sistema fins i tot disposa d’un PIR  (passive infra-red) per detectar la calor de l’animal i no disparar-se quan cau una fulla!
 
813DF428-7216-406F-B51A-6D88FF5520FE
 
 
Muntar el vostre Robot
 
A l’Internauta hem parlat moltes vegades de robòtica i no podíem no parlar dels projectes de robots de la Raspberry Pi, i un dels més populars és del de GoPiGo, encara que una mica car, $99,99 el kit bàsic i $209,99 el kit d’inici.
 
34AF1A8F-9DBB-4182-BDA1-657A7B6851A3
 
Però estic segur que els 200 dòlars us donaran moltes estones de diversió aquest estiu.
 
Per exemple, l’Agent KK és un projecte amb el qual podeu programar el GoPiGo en Scratch perquè vigili la vostra habitació i que quan algú intenti entrar l’espanti amb la sirena i li faci una foto perquè en quedi constància!
 
L’Scratch és un llenguatge de programació visual creat pel MIT i a la seva web hi trobareu més de 15 milions de projectes compartits, especialment creat per nens i nenes de 8 a 16 anys, però que l’utilitza gent de totes les edats a més de 150 països i en més de 40 idiomes.
 
DC2FDC01-77FF-4C2F-A3D4-156B2AB4896E
 
 
A la web de GoPiGo se us obrarà to un món de projectes de robòtica i pensareu que aquestes vacances tenen menys dies!
 
 
 
Fer el teu Media Center
 
Una de les primeres aplicacions del Raspberry Pi, i encara una de les que més es fa servir, és la de Media Center, o Centre Multimèdia dels vostres vídeos i àudios, no és la primera vegada que us n’hem parlat aquí teniu l’entrada de pensalla.
 
Els dos Media Centers més importants disponibles són l’OpenElec i l’OSMC, força similars i cadascú d’ells té els seus usuaris lleials i els detractors. Per instal·lar el sistema només heu d’anar a la seva pàgina i us expliquen fil per randa com fer-ho.
 
A més a més podeu fer-lo servir per veure, pagant, Netflix.
 
Evidentment, per guardar els continguts multimèdia necessitareu un disc USB o bé el nou disc PiDrive de 314 GB de Western Digital, especialment dissenyat per a la Raspberry Pi per consumir poca electricitat i que es connecta a una de les interfícies USB, per 34,28 € a Engadget.
 
SI us heu fixat, la capacitat 314 GB té a veure amb el nom, Pi és 3,14 …
 
Però si voleu tranquil·litat absoluta i no sentir cap soroll, compreu-vos un disc SSD.
 
74AA43AA-7CCC-40E3-9756-48CAAF3D9CC8
 
 
 
Fer el teu NAS
 
Fa molt poc explicava què era un NAS, i citava ue amb una Raspberry Pi es podia fer un de senzill, senzill però molt més econòmic de compra i de consum elèctric. Els de How-To-Geek ens ofereixen una guia pas a pas de com fer-ho
 
B93DB5CE-9332-45D1-9FE2-91B3D6E927E6
 
 
Si voleu, com havia explicat, tenir redundància de dades, haureu de connectar, com a mínim, dos discs USB. Per fer les coses encara més simples i fàcils de recuperar, formatejarem els discs amb el sistema NTFS de Windows, de forma que si, per qualsevol motiu s’espatlla el NAS o volem fer una còpia massiva i ràpida de les dades, només hem de connectar el disc USB directament al nostre ordinador. 
 
Per poder accedir al contingut dels discos instal·larem Samba, el sistema de connexió compatible amb la compartició d’arxius de Windows, així sigui des d’un Windows sigui des d’un Mac podrem accedir a llegir o gravar dades als discs.
 
Al sistema de redundància és una mica d’estar per casa, no ho fa instantàniament com un mirror, sinó que cada cert temps, el que vosaltres decidiu, fa una sincronització del segon disc amb el comandament rsync.  (s’acostuma a programar perquè ho faci a la nit)
 
 
 
 
Construïu-vos el vostre telèfon
 
He deixat pel final el més complex però també més entretingut, perquè estic convençut de què pocs dels vostres amics tindran un telèfon fabricat per ells mateixos. Requereix una mica de paciència i manetes, però si el teniu llest a l’agost, us puc garantir que sereu els reis del mambo als sopars d’estiu.
 
FD92771A-783A-4FC8-8E6F-58503B06E72E
 
 
Els d’Adafruit us ho expliquen detalladament, i si no us hi veieu amb cor, guardeu-vos aquest link perquè aquesta gent d’Adafruit tenen milers d’idees per tenir-vos entretinguts fins a l’estiu del 2017.
 
El resultat final és un telèfon capaç de rebre i emetre trucades i, fins i tot, escoltar-les amb mans lliures.
 
Ara, si sou dels que res us atura i voleu una mica més, els d’Instructables, qui sinó, us ensenyen com fer un telèfon que, a més a més, pot enviar SMS i fer fotos.
 
B31E58D8-ED7C-49EA-A8C9-B06AE47DF907
 
 
 
 
I, finalment, si no n’heu tingut prou, consulteu a revista oficial de la Raspberry Pi, the MagPi, més de 100 pàgines que cada mes venen plenes d’idees, i que podeu consultar tots els números endarrerits (el de Juny és el 46).
 
Si us hi subscriviu, us regalen una Raspberry Pi Zero, creada el Novembre del 2015 i que és la mínima expressió d’ordinador que costa $5.
 
E857EB02-0813-4246-928E-D028BBEBA303
 
Bones vacances !
 
 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *