Roba intel·ligent

 
 
 
Una de les paraules que s’ha fet famosa aquests darrers anys és ‘wereable’, que defineix tot allò que portem a sobre i que, d’una forma o altra, rep o envia informació del nostre cos i, principalment ens han arribat gadgets en forma de polseres, rellotges, ulleres, etc.
 
Avui, després de la tornada a l’escola veiem que arriba el moment de l’equipament tèxtil, amb el canvi tan sobtat de temps que a més hem tingut toca revisió d’armaris i canvi de temporada, no patiu que us porto novetats en el terreny de la moda, us parlaré de tendències tecnològiques  en la roba distingint entre roba tècnica i roba tecnològica, el que s’anomena roba intel·ligent, som-hi.
 
La roba tècnica és, per exemple, aquest polo que porto de Batech, que els vam tenir al programa fa uns mesos, i que apliquen tècniques per no haver de planxar, per protegir-nos dels UV, per fer-lo antibacterià i que no fem olor de suats …
 
Però la roba intel·ligent va una mica més lluny perquè poden connectar-se per bluetooth amb el nostre dispositiu mòbil per enviar-li el nostre ritme cardíac, les calories cremades i moltes més dades.
 
Un dels casos d’èxit de la tecnologia Wereable és el que s’anomena ‘millorar l’adherència al tractament’, us recomano aquesta pàgina de Zerintia, a on expliquen que una causa importantíssima del fracàs del tractament mèdic en pacients crònics és que els pacients no el segueixen, fins a un 50% segons IMS Health Amb dispositius wereables com rellotges o polseres s’aconsegueix accedir al pacient, motivar-lo i controlar-lo.
 
4ef824b8-a379-4b59-9a3f-26a20fbda45d
 
 
 
El maillot dels ciclistes
 
Els d’Eurecat, el Centre Tecnològic de Catalunya, i Comfortec Sport, especialistes en roba esportiva per ciclistes, han fet un mallot que genera calor, per poder-lo portar a la tardor, i un mallot calefactable, connectat a una petita bateria que porta a la butxaca del darrere i que permet fer ciclisme fins a -10º, amb el regulador de temperatura al pit per facilitar el control.
 
La part complicada de tot això és que després el mallot s’ha de poder rentar, i aquest es pot rentar a màquina, és ignífug i 100% segur.
 
 
62a0550e-cfe9-4204-a669-8f5fed07c99f
 
 
La roba electro-luminescent
 
No, no parlem de roba que s’il·lumina quan rep llum, sinó de roba que encara que estiguem a les fosques s’il·lumina. Una altra vegada els d’Eurecat són pioners en aquest material que, bàsicament, és de seguretat però també facilita, segons ells expliquen, el seguiment dels esportistes en els entrenaments nocturns.
 
Però si voleu fer-vos-ho vosaltres mateixos, els deLuminiscente Canariasus vendran laca amb la qual podreu fer les vostres decoracions, un dels suggeriments és a partir de l’spray per pintar un casc de ciclista, molt millor que la recomanació que fan amb l’spray de vinil luminescent que l’apliquen a les llantes d’un cotxe 😃 
 
 
ba8fd650-f290-4594-bf9f-c861082e1c8a
 
 
 
La T-shirt-OS
 
Apugem el llistó, la T-shirt-OS és la primera samarreta compartible i programable, feta pels anglesos de CuteCircuit, de fet si aneu remenant per la seva web, trobareu de tot, vestits de nit, alta costura, projectes a mida per la Kate Perry, la Laura Pausini i molts d’altres.
 
La samarreta es diu ‘compartible’ perquè amb ella posada pots compartir el teu estatus de Facebook i els teus Tweets, i també la teva música i les fotos!!!
 
Tot això es controla via bluetooth amb una app del teu mòbil i, per acabar de fer el fet, porta un micròfon, una càmera i uns altaveus.
 
 
46303fce-1d01-48b7-ab5f-6f643ec89845
 
 
Hi ha un vídeo de la Kate Perry a on surt cantant a l’iTunes Festival de Londres amb una faldilla que va fent i va dient coses i, en general el web d’aquesta gent és impagable.
 
A Pinterest hi trobareu les quatre jaquetes que van dissenyar per U2 per la seva gira 360º Tour around the World.
 
 
Els calçotets intel·ligents
 
Encara que jo els posaria a la categoria de roba tècnica, els seus creadors els han batejat com a calçotets intel·ligents especialment destinats a homes que es passen hores amb l’ordinador a la falda.
 
Segons els creadors delWireless Armour, protegeixen els homes de les radiacions ambientals que perjudiquen la qualitat de l’esperma. Us deixo el link de l’estudi científic que diu ‘l’ús d’ordinadors portàtils connectats a internet via wi-fi disminueix l’esperma’.
 
La protecció consisteix en un material, RadiaTex, barreja de cotó i plata que crea un escut ja que la plata és un molt bon conductor d’electricitat a més d’un potent antimicrobià.
 
A la seva web els podeu comprar per 24-35 lliures segons el model i ofereixen packs setmanals, és a dir set calçotets.
 
ecefd0af-3109-4f3d-b897-b42c9ebc6856
 
 
KoKoon
 
El Juliol del 2015 els de Kokoon va aconseguir superar el seu objectiu de crowfunding, que eren 100.000 $, i en va aconseguir pràcticament 2 milions. El seu producte són uns auriculars que havien d’arribar al mercat el Febrer del 2016 i s’endarrereixen fins al Setembre.
 
Però no són uns auriculars per sentir música, sinó que són auriculars per portar mentre dormim,  per relaxar-nos, controlar el son i ajudar a dormir al seu usuari amb sistemes de cancel·lació del soroll extern, enviament de so blanc per relaxar-nos i enregistrant en el telèfon les fases de son i les ones EEG, com si fos un electroencefalograma, ah i també serveixen d’auriculars ‘normals’.
 
96c624d5-7f7e-406e-bcf5-98cca845b951
 
 
 
Els invisibles
 
I si resulta que el que hem de portar posat no es veu?, que no podem ni tan sols presumir? Perquè els estudis diuen que la major part de la gent (els britànics, en aquest cas) prefereixen els invisibles.
 
Per això un dels casos més controvertits, AmpStrip, que  es posa i queda amagat. AmpStrip va néixer com un sensor de fitness que es podia portar 24 hores, s’enganxa una mica per sota de la part esquerra del pit, és resistent a l’aigua, i va agafant dades del cor, la respiració, la temperatura, els nivells d’estrès, la postura, els hàbits de dormir, les calories cremades, els passos que has fet i un grapat més.
 
La controvèrsia va venir quan van decidir retirar-se del mercat de fitness, tornar els diners que havien aconseguit, més de mig milió de dòlars, i dedicar-se només al mercat d’aplicacions mèdiques.
 
41260e90-0c1e-4222-b362-5f3292916dca
 
 
 
Ciència-Ficció real
 
Vull acabar amb un parell de wereables que semblen de ciència-ficció.
 
El primer és israelià, es diuPillCam, i com el seu nom indica és una pastilla amb una càmera que t’has d’empassar perquè et puguin fer una endoscòpia sense haver-te de posar una càmera pel darrere i a un 10% del cost. L’artefacte va enviant imatges a mesura que va passant pel canal alimentari i ja s’ha fet servir en més d’un milió i mig de pacients.
 
730b1fa0-9fd7-4936-bf77-00fcb018f586
 
Evidentment la càmera és d’un sol ús 😃 i a youtube podeu veure un vídeo enregistrat per la càmera mentre viatjava.
 
4914d4a0-84eb-40bf-a3de-d119d5800036
 
 
 
I he deixat pel final el wereable que t’altera la ment, Thync, gràcies a un procés que l’anomenen neurosignalling, desenvolupat per una companyia que va aconseguir 13 milions de dòlars en capital risc a finals del 2014.
 
Volen comparar els efectes del dispositiu a la ingesta d’una beguda energètica, vaja com si et prens un Red Bull, i el seu CEO, Isy Goldwasser diu que volen que les persones no tinguin límits, que si vols gaudir de la vida, només t’has de posar el dispositiu, arrancar l’app i deixar que la ciència faci la resta, previ pagament de 199 $ (estava a 299 $ i n’han venut tants que han abaixat el preu).
 
 
4495d690-37a0-44bf-93fb-e2ec4429381f
 
 
Després de tot això us preguntareu si algun dia els wereables ens llegiran el cervell? El iWatch14 tindrà aquestes propietats? Si voleu saber com està el tema us deixo aquest link, amb molta documentació del que s’està fent, entre altres llocs al MIT, però ja us avanço que la resposta és sí.
 
 
 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *