Ensenyament

 
 
Aquests dies a Barcelona ha tingut lloc el Saló de l’Ensenyament, molts pares i avis anem perduts en qüestió d’educació a les aules, en un món tant connectat com el nostre com s’ensenya i com s’aprèn a les aules.
 
Segur que algú ha sentit parlar de les TIC i les TAC , Robòtica, tauletes, PC, PDI …. quina presència té la tecnologia a les escoles. Si, direu que és una “moda” o que depèn del partit polític governant és cert, a més pressupostos més inversió en educació i sembla que de fa uns anys no s’està per la labor, els mestres diuen que sort de la CUP que fa de pepito grillo. Però els mestres s’espavilen i fins i tot fan una mena de Verkamis per finançar projectes educatius. A veure si sóc capaç des del punt de vista profà i d’alumne que també en sóc, posar una mica de llum i donar-vos recursos perquè podeu remenar.
 
 
 
Conchi López @clopez17, mestra de primària molt inquieta com ella mateixa diu, formadora de formadors, i que us recomano que seguiu per veure les tendències d’ensenyament en les TIC.
 
És una de les ‘activistes’ de Padlet, un gran programa web per fer, publicar i compartir contingut i coneixement, per simplificar-ho podríem dir que Padlet és com un PowerPoint online amb moltes opcions de col·laboració i de seguretat i privacitat, que potencia la feina d’una aula.
 
 
 
Fixeu-vos en les possibilitats que apunta, per geolocalitzar o crear una guia turística, com prendre notes a classe amb Evernote, cada vegada més, a mesura que puja l’edat dels alumnes, és més normal veure’ls amb una tauleta o un ordinador prenent notes en lloc de llibreta i boli, i les aules han d’adaptar-se per tenir connexions elèctriques o, directament, connexions USB per carregar els artefactes que porten els alumnes (i els mestres).
 
 
 
Altres persones a les qui seguir
 
En Jordi Jubany, @JordiJubany, autor de molts llibres d’educació en el món digital, i, pels qui tingueu fills amb 10-11-12 anys, us recomano aquest article que parla de l’edat del primer mòbil.
 
Segons Influence Central, els nens nord-americans el tenen als 10,3 anys, l’article parla de molts temes que parlen de l’evolució dels nadius digitals, fixeu-vos en aquesta afirmació i penseu si no us ha passat a vosaltres:
 

FAMILIES TEXT EACH OTHER AT HOME

  • Kids use their phones overwhelmingly to text, and 31% of parents surveyed said their kids have texted them even when they’re in the same home together.
 
 
Segons l’INE, dades d’octubre del 2015 en la seva enquesta d’Equipament i Ús de les TIC a les llars, en el seu apartat d’Ús del TIC per menors, diu:
 
 
És a dir, que amb 10 anys un 30% dels nens tenen mòbil, i el 90% dels nens amb 14 anys.
 
 
L’Eduard Vallory, que dirigeix Escola Nova 21, @evallory, ens recorda la gran frase de Saint-Exupery, que ‘Totes les persones grans han començat per ser infants. (Però pocs se’n recorden)’
 
Molt important que mireu la compareixença de dimarts d’aquesta setmana a la Comissió del Pacte Educatiu al Congrés, que va tenir com a teloner en Wert.
 
Escola Nova 21 és un programa que té, de moment, 26 centres adscrits, per estudiar i promoure la innovació del sistema educatiu, amb suport del Centre Unesco de Catalunya, la Fundació Jaume Bofill, la UOC i eduCaixa.
 
 
La Fundació Jaume Bofill impulsa iniciatives, recerques i debats per transformar l’educació a Catalunya. Hi trobareu material i documentació per no acabar, només us recomanaré un vídeo, el de l’Eulàlia Canet, que parla de ‘Llapis, guixos i pantalles. El dia a dia a una aula de Cicle Inicial
 
 
 
 
 
 
I, per acabar, recordeu que la tecnologia NO és l’eina, és com la fem servir (gràcies Conchi)
 
 
 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *