El telèfon esportiu.

 
Ja fa més de tres anys vaig parlar del telèfon ‘esportiu’, el que molts ‘runners’ porten enganxat al braç amb uns auriculars, auriculars que abans portaven un fil i que ara acostumen a ser sense fils perquè van connectats per bluetooth, i que ajuda a fer que els ‘runners’ no s’avorreixin tant. Però els telèfons on llueixen és a muntanya i a la bici, i en els darrers tres anys les coses han canviat, així que actualitzaré la informació i avui parlarem de què podem fer amb el nostre telèfon.
 
  • entretenir-nos amb música (o amb el podcast de l’internauta)
  • trucar, si tenim cobertura
  • saber a on som
  • guiar-nos cap al nostre destí
  • i controlar les nostres dades (de cardio, de consum calòric, etc.)
 
 
Recordeu que necessitarem algun accessori per portar-lo a sobre, una bossa lligada al braç (els arm-bands), però si anem en bici i volem que ens guiï, hem d’anar mirant-lo, així que necessitarem algun suport una mica més consistent i rígid per protegir el nostre telèfon de l’aigua (els que encaren no són resistents a l’aigua), caigudes o cops amb branques o d’altres objectes que acostumen a haver-hi per les muntanyes.
 
 
 
Captar dades i track
 
 
Les aplicacions que capturen dades de la nostra activitat també van lligades amb el GPS del nostre telèfon i ens permeten, mentre fem l’activitat o una vegada acabada, veure per on hem anat i com ho hem fet.
 
Acostumen a donar-nos un mapa amb el recorregut que hem fet, el temps, la distància, el ritme i les calories consumides, si, a més a més, portem una cinta pulsòmetre al pit, ens pot donar una gràfica de les nostres pulsacions.
 
Quan sortim a la muntanya bé sigui a pujar a peu, a córrer o en bici, el telèfon com a GPS és una eina imprescindible si no coneixem bé les rutes o bé anem de descoberta.
 
Les orientacions que faig són fruit de les meves experiències, hi ha més programes que poden fer més o menys el mateix, els que comento són els que jo he provat i faig servir. Una de les coses que van influir en la meva elecció, la més important, és la necessitat de què el telèfon tingui tots els elements necessaris abans de la sortida, no m’agrada haver de dependre de tracks o mapes online perquè podem estar a zones sense cobertura o bé a llocs amb roaming de dades que, com sabeu, encara és un robatori.
 
El primer que necessitem però, no és el telèfon, sinó un lloc a un trobar rutes per fer, un lloc a on buscar i trobar tracks per descobrir. Un track és un conjunt de punts per on passa un recorregut.
 
El lloc i l’app per excel·lència és Wikiloc, un web cooperatiu a on cadascú puja el track la ruta que ha fet (6.048.000 rutes i 9,960 fotos ara), els comentaris, les fotos i les característiques de la ruta, allà podreu buscar rutes per tipus d’activitat (bici de btt, senderisme, curses de muntanya, etc.), buscar pel lloc a on vulgueu anar, buscar per dificultat, etc. Una vegada decidida la ruta, que veureu en un mapa, us podreu baixar el track (per baixar-lo heu d’estar registrats), quan feu la baixada si l’heu de portar a un altre dispositiu, feu-ho en format GPX i amb tots els punts (això de dividir-la en blocs de 500 punts era pels antics gps que no acceptaven tracks de més de 500 punts, ara un track detallat d’una sortida de 40 km en bici pot tenir uns 6000 punts). Aquest web et permet, a la seva versió de telèfon, fer el seguiment de la ruta online, però com ja us he dit abans, si voleu viure al límit i que l’aventura sigui completa, penseu que la cobertura 3G/4G és universal, intenteu seguir una ruta de muntanya desconeguda depenent del 3G/4G del vostre operador:)
 
El mapa de Catalunya per poder-lo fer servir offline, que us podeu descarregar abans de sortir, només ocupa 175 MB de la memòria del vostre telèfon.
 
 
 
 
Ja tenim el track, si voleu un programa diferent de GPS al vostre telèfon, no ho dubteu i baixeu-vos el MotionX-GPS (2,29 €,només per IOS) (si teniu un Android. proveu el TwoNav de CompeGPS, fet a Arenys, versió premium per 6,99 €).
 
La manera més senzilla per enviar el track al telèfon: envieu-vos un mail amb el track i quan obriu l’arxiu annexat al mail al telèfon s’obrirà al programa de GPS.
 
Una vegada teniu el track, baixeu-vos el mapa de la zona que aneu a fer al telèfon, us estalviarà diners de la connexió 3G/4G i segur que el portareu a sobre encara que no tingueu connexió de dades, seguiu les instruccions del programa i decidiu a quina resolució voleu els mapes.
 
I llestos, aneu al punt de sortida i el programa us guiarà i anirà guardant les dades de la vostra activitat (també les del pulsòmetre si en porteu).
 
 
 
Accessoris
 
 
Una funda per portar el telèfon al braç (armband) us pot costar entre 3 i 10 € a qualsevol botiga o lloc web
 
Un pulsòmetre bluetooth és una mica més car, cap als 50 €, però tindreu vigilat el vostre cor (vigileu que a l’iPhone només funciona a partir del 4s), un de molt bo per 49,99 € més costos d’enviament el podeu trobar a Wahoo.
 
 
Suports
 
Un suport resistent per la bici, que s’enganxa al manillar us pot costar uns 10-20 €, com aquest del Decathlon:
 
 
Però aquí us hauríeu d’estirar una mica i comprar-ne un que porti també una bateria addicional, recordeu que quan el telèfon té el GPS activat consumeix molta bateria i no es tracta de quedar-nos al mig de la muntanya amb el telèfon sense bateria i sense saber com sortir-ne.
 
Tigra són especialistes en suports amb bateria, aquest PowerPlus, $114,99 , per exemple és per iPhone 6/6s, i té sistemes de fixació intercanviables i amb més d’una subjecció per si sou bici-addictes i teniu dues bicis, escolliu un suport com aquest que ven la peça de subjecció al manillar per separat per tenir ja fixada (recordeu que aquesta fixació ha de ser molt segura).
 
 
 
Si voleu un sistema de fixació més simple, que no us el recomanaria, podeu mirar aquest, també de Tigra, el Console Power Plus, a can Amazon, per 51,91 €.
 
 
I també en bateries preparades per anar collades a la tija o a la barra, com el Power Pack, 27,71 €, de 2600 mAh, amb un bon sistema per tenir-lo ben subjectat i per evitar problemes amb l’aigua gràcies als ‘taps’ de silicona que protegeixen les connexions.
 
 
 
 
 
Un consell final
 
 
Ja sabeu la importància que li dono a les còpies de seguretat, quan esteu al mig de la muntanya, el millor sistema de tenir una còpia de seguretat és que un dels companys de sortida porti el mateix programa, el mateix track i els mapes de la sortida en el seu telèfon. No us desitjo que us quedeu sense bateria al mig de la muntanya, recordeu els backups!.
 
 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *