Petites aportacions per a grans projectes

Els núvols de paraules

Aquesta setmana, a l’Internauta de Vilaweb i ElPuntAvuiTVEls núvols de paraules, en versió vídeoàudio i/o text

I ara, un recull de tots els articles a pensalla.cat

Joan Jofra
Ara els diumenges a les 15h a ElPuntAvuiTV

Els núvols de paraules

Avui parlaré dels núvols. Però no del núvol on es desen les dades i de què tothom parla, sinó dels núvols de paraules. En plena era de les imatges i la informació no podem deixar de banda l’ús de les paraules, però tot i així podem organitzar-les de manera que es comportin com a imatges sense deixar de banda el vessant comunicatiu d’aquestes. És el que es coneix com a núvol de paraules.

Amb l’arribada del 2015 us anuncio que he posat en marxa un bloc, Pensalla.cat, on trobareu la recopilació dels articles que he fet per a l’Internauta, com també els àudios i vídeos. El nom és el meu tribut al gran mestre de la comunicació i creador del programa, Jordi Vendrell.

I vaig pensar que una manera de veure com parlava de cada tema, quines paraules clau feia servir i com resumia tots els meus articles era fer un estudi de les paraules utilitzades.

Perquè un núvol de paraules és això: un resum estadístic i una representació visual de les paraules que ens descriu un contingut, en diferents mides de lletres que ens mostren la freqüència relativa i que ens poden donar enllaços per aconseguir més informació.

Petites aportacions per a grans projectes

Ja fa anys que les plataformes de micromecenatge són una realitat ben arrelada. I n’hi ha de totes menes: des de la principal referència mundial, Kickstarter, fins a la més coneguda del nostre país, Verkami, especialitzada a finançar projectes de l’àmbit cultural. El cofundador de The Pirate Bay, Peter Sunde, es va inventar el 2010 Flattr, un sistema que permet als usuaris de fer microdonacions mensuals a webs que els agradin. I fa dos mesos a València es va estrenar Donnem, una nova opció que distingeix els conceptes de micromecenatge (o ‘crowdfunding’) i microfinançament: si el primer vol assegurar que un projecte concret pugui veure la llum, el segon fa un pas més i intenta aconseguir que entre molta gent, per un euro o més cada mes, les organitzacions que porten a terme projectes puguin cobrir les seves necessitats. Raül Castanyer, director de Donnem, explica que la plataforma vol assegurar la viabilitat de col·lectius, entitats i associacions, més enllà d’un projecte concret, mitjançant l’aportació de molta gent d’una quantitat simbòlica, d’un euro mensual o dos. L’Associació Víctimes del Metro de València, l’entitat cultural el Tempir d’Elx, l’organització Súmate i la Penya el Morrut del València CF ja han començat a provar-ho.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *