Com podríem evitar el col·lapse a la xarxa i comunicar-nos durant la V?

20140905 gym tv

En primer lloc, que quedi clar, hi haurà col·lapse, però podem intentar minimitzar-lo. No serà igual a tot arreu, tampoc: els qui siguin a la part més central de la Diagonal, la zona de negocis, tindran una millor cobertura perquè les operadores hi tenen més repetidors per donar servei a les empreses. Passarà el mateix a la Gran Via, cap a la zona del passeig de Gràcia hi haurà més bona cobertura pel mateix motiu.

20140905 wifi a la VCal explicar que les antenes que les operadores posen per permetre les comunicacions de dades i de veu estan calculades per les operacions normals del dia a dia i reparteixen la seva capacitat entre veu i dades. Les operadores les posen i les configuren segons les estatístiques d’ús que tenen, així que potser us quedeu sense dades, però la veu funciona o viceversa.

20140905 wifi a la V_nuvol

Però la resta…, haurem de confiar en el wi-fi i seguir alguns consells. Alguns d’aquests consells, els haureu de seguir per força, vulgueu o no, perquè no tindreu opció:

a) Fer servir Twitter o Whatsapp, que consumeixen molt poca amplada de banda, i ‘apagar’ Facebook, per exemple. El Whatsapp, abans d’enviar una foto, en redueix la qualitat perquè ocupi menys bytes i així s’envia més ràpidament i consumint menys amplada de banda.

b) Procureu de compartir poques fotos i encara menys vídeos, espereu que comenci a tornar la gent a casa.

c) Intenteu de cerca wi-fis obertes, com les de l’Ajuntament de Barcelona, xarxes com Guifi.Net i wi-fis d’operadores. Ono, per exemple, té wi-fi a disposició dels seus clients (i els qui no en són poden provar-ho trenta dies).

d) Si res d’això no funciona, els SMS encara us poden treure d’un problema perquè fan servir l’amplada de banda de veu que, segons com vagin les coses, estarà menys col·lapsada.

I si els veïns obren la wi-fi?

El primer problema serà la distància: la Diagonal i la Gran Via són carrers molt amples i costarà que arribi el senyal, però tot hi ajuda. Si aconseguim de repartir la càrrega entre el 3G, el 4G, les wi-fis públiques i de les operadores i les wi-fis particulars, podem fer-ho més suportable… Però recordeu que patirem.

La millor recepta perquè el vostre router doni servei a la V és posant-lo al balcó. Penseu que només necessita dos cables, el de corrent (i un allargador fa el fet) i el de telèfon fins a la paret, que pot ésser tan llarg com vulgueu.

Com obrim la wi-fi?

Si el vostre router o encaminador té l’opció de ‘xarxa de convidats’, i tots els moderns la tenen, podreu obrir-la amb l’aparent ‘seguretat’ de no posar els vostres ordinadors a l’abast de qui faci servir el vostre router, aparent perquè qualsevol mitjanament preparat pot entrar al vostre router wi-fi en pocs segons, estigui protegit o no. Això ja ho hem explicat moltes vegades.

La xarxa de convidats, el que fa és crear una xarxa independent de la vostra de treball o de casa, així no es barregen els ordinadors i tenen més seguretat aparent. Una vegada passada la V, tenir una xarxa de convidats és una bona opció per no haver d’anar dient als nostres convidats quina és la nostra contrasenya per accedir a internet.

A la foto 1 teniu un exemple de la pantalla de configuració de l’Airport d’Apple: tot el que heu de fer és activar la xarxa de convidats, donar-hi un nom i dir-li que no té cap sistema de seguretat.

Configurar un router d’una operadora requereix saber-ne la contrasenya (la d’administrar el router, no la d’accedir a la xarxa) i també quina és l’adreça IP.

Per saber el password, si els habituals ‘admin’ ‘admin’ o bé ‘admin’ ‘1234’ no us serveixen, aneu a Google i poseu el nom del vostre router i la paraula ‘password’: veureu com us surten moltes pàgines on us diuen quina és la contrasenya que té el router quan surt de fàbrica.

L’adreça IP del vostre router acostuma a ser 192.168.0.1. En cas contrari, mireu quina és l’adreça IP del vostre ordinador (al panell de control): l’adreça té un grup de 4 números, canvieu el número final per un 1 i quasi segur que serà l’adreça del vostre router (per exemple, si el vostre ordinador té l’adreça 192.168.34.23, probablement el router serà 192.168.34.1).

Per configurar-lo i obrir la xarxa de convidats, agafeu el navegador i a l’adreça on voleu anar poseu http://192.168.0.1 (o l’adreça IP que tingui).

A la captura de pantalla de la foto 2 teniu l’exemple d’ un router de Sagem (els que posa Orange): cal anar a la pàgina de wireless i descobrir l’opció amagada de ‘xarxa de convidats’ (Enable Guest SSID) que no veureu fins que feu clic a ‘configuració avançada’ (Enable Advances Wireless Configuration).

I, finalment, a la foto 3 un exemple del router Netgear que fa servir Ono per a les seves instal·lacions de fibra.

Si el vostre router no té aquesta opció i us creieu que seria perillós per als vostres equips perquè algú hi podria entrar, la solució més senzilla és apagar-los. De fet, si sou a la V no el fareu servir, així que un equip apagat redueix molt el risc que algú hi entri.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *