Cuines

 

Cuines.

Feia uns dies amb temes massa tècnics i parlant de coses rares com les adreces IP, els DNS, el DHCP i d’altres paraulotes que fem servir gairebé cada dia, així que he pensat que hauríem de desengreixar i, res millor, que parlar de cuina.

Perquè, sincerament, quantes vegades heu hagut de recórrer a les bones receptes que hi ha a Internet per sortir d’un problema? o bé sou dels o de les que mai us heu atrevit a posar-vos un davantal i entrar a l’espai desconegut de la cuina…

Això sí, he intentat fer una recerca de llocs senzills, que tots, i m’hi incloc, puguem fer les receptes que ens donen

 

Cuinar és fàcil

El primer que compleix totes les condicions és ‘cuinar és fàcil’ amb receptes de coses que podem fer cada dia i ajudats per vídeos a youtube de com es fa.

I et dóna una recepta de magdalenes (no de cup cakes) força senzilla  i tenen un apartat especial per menjar de tupper per menús diaris o setmanals el meu gust es queda una mica curt a l’apartat dels consells, però força interessant el de com congelar verdures.

 

La iaia

No podia haver-hi una recomanació de webs de cuina sense que sortís la iaia per algun lloc, en aquest cas el web es diu ‘les putes receptes de la iaia’ d’en Jofre Martell, de Vic.

Com podeu veure pel títol del blog, la utilització de paraulotes és per tot arreu, però les receptes que la iaia explica al seu nét són boníssimes, senzilles i, com ell mateix diu, explicades de manera clara i directa i, sobretot, molt divertida. Si voleu, previ pagament de 16,10€ a Amazon, les podeu llegir en un llibre de paper!

Si voleu alguna cosa més que receptes, a l’apartat de ‘Collonades’ us dóna consells per solucionar-vos la vida.

 

La pasta

20150522 cuina

La pasta sempre és una solució d’emergència per sortir d’un problema culinari, però aquí us vull presentar a l’Antonella, una italiana, bé una napolitana, autora del blog lapastaperalscatalans i que podeu seguir a @pastacatalans.

Com diu l’Antonella, és per ella una exigència personal millorar la relació entre els catalans i la pasta i fent això porta tres anys, si la llegiu, veureu que el concepte que nosaltres en tenim de la pasta difereix una mica i està poc explorada, i sinó, llegiu els seus dogmes bàsics:

 • La pasta es mengia al dente
 • És la salsa que espera la pasta i no al reves.
 • La carbonara es fa amb ou, no amb crema de llet.
 • Els Spaghetti Bolognese se’ls van inventar els guiris. La salsa Bolonyesa és menja amb tagliatelle.
 • A cada tipus de pasta el seu condiment. No pot ser que en una recepta d’un llibre de cuina catalana trobi “300 gr. de pasta (la que vulgueu)”.
 • El parmesà no es posa a tot arreu.
 • La quantitat de pasta per persona aproximada és entre 70 gr. i 100 gr. no més.
 • La pasta es pot menjar unes quantes vegades per setmana.
 • La pasta, per si sola, no engreixa.

i, és clar, una de les primeres entrades al blog és,’Com es cuina la pasta’ i una màxima de l’Antonella: com més senzill millor.

Com passa amb la iaia, amb només 16,63€ podeu comprar el llibre a Amazon, ja veieu que no són els preus d’alguns llibre de cuina amb moltes fotos, són llibres per ser tacats a la cuina.

 

Es veu que això de la pasta no l’omple prou i aquesta temporada ha iniciat una nova etapa ensenyant ‘Cuina catalana per a guiris’, els diumenges a les 13h, cada 15 dies al Via Lliure de Rac1.

Com us podeu imaginar, fa receptes molt i molt nostres les prepara de forma molt senzilla, a mi em sembla que qualsevol maldestre pot ser capaç de fer unes Mandonguilles amb sípia o Meatballs with squid 🙂 o, res més català que el Fricandó, tan català que no ha trobat traducció 🙂

 

Tot és bo

Els cinc de ‘Tot és bo’ es defineixen com a ‘Cuina domèstica pel dia a dia’,  històries de cuina amb nens, receptes, trucs casolans, cuina d’aprofitament, etc.

Tenint en compte que tres dels cinc autors són nens, no us estranyarà trobar un bon apartat dedicat a la cuina amb nens, no per a nens, sinó amb nens com per exemple les Torrades de Santa Teresa, uuuummmmm.

 

Per a pros: Receptes, myTaste i M’Agrada Cuinar.

Encara que he dit que parlaria de coses per a ‘novatos’, no vull deixar d’esmentar el gran web de receptes en català té un nom ben senzill, Receptes i es considera el lloc a on trobareu qualsevol plat que vulgueu cuinar, qualsevol. És la guanyadora del Premi Blocs de Catalunya.

Està molt ben estructurat, per tipus de ‘material’: amanides, carns, llegums, ous, etc, etc, però sobretot és interessant l’apartat de receptes per temporada: de primavera, d’estiu, de Quaresma, o Fàcils o fins i tot Receptes per Termomètric, aquell artefacte que sembla que fa la cuina més senzilla i que és imprescindible quan tens nens petits a casa.

Per emergències de nivell 10, tenen l’app per Android que us dóna un cop de mà quan estigueu a una cuina estranya.

 

Fent-li la competència teniu myTaste amb un bon recull de receptes i, fins i tot, un recull de blogs de cuina, que us servirà si ja sou d’un nivell superior.

També tenen un apartat de receptes de cuines fàcils per nens.

 

I un bon lloc quan ja heu superat els primers nivells de cuiner, és el blog M’Agrada Cuinar, de l’Anna Fornell, d’Olvan al Berguedà que, per a mi, té l’habilitat de fer plats que tots hem menjat alguna vegada, encara que juga amb avantatge perquè ella mateixa reconeix que té excelents productes a l’abast.

 

La cuina sense sal

No m’oblido de casos especials, per exemple un que m’afecta, la cuina per a hipertensos. El primer que heu de fer és mirar informació general a ‘al lloro’ a on us explicaran els consells bàsics sobre la hipertensió.

A ‘Alimenta Somriures’, un blog de Danone, us expliquen tot de trucs per fer plats sense sal amb molt de gust.

En els blogs que us he donat fins ara ja hi trobareu apartats especials per a hipertensos, per exemple a myTaste tenen un apartat força interessant.

 

Altres webs

Em deixo de parlar de blog i pàgines especials de cuina per a nens, no cuina amb nens, si voleu fer una mica d’investigació, aneu a socpetit, o receptes per al·lèrgics i/o intolerants, com la cuina per a celíacs o cuina sense lactosa, o bé cuina especial de salut com la cuina per vegetarians o vegans, o cuina detox, no us oblideu de les opcions religioses com la dels jueus o la dels musulmans, i no em vull deixar la cuina per arriscats, la cuina amb flors o la cuina amb insectes, però si us ha agradat la cuina d’avui, en parlarem un altre dia de totes aquestes possibilitats de la cuina.

 

I, per acabar, si voleu fer-li la competència al Vicent, en exclusiva, una recepta que m’ha servit per fer una bona paella a lapaella.net, si seguiu les instruccions pas a pas, no fallareu, però heu de seguir dos passos molt importants:

 • feu esperar als comensals, com més gana tinguin més bona la trobaran
 • quan estigueu cuinant, feu-la tastar a algú, si és sosa o té massa sal li podeu donar la culpa al tastador

 

One comment on “Cuines

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.