La setmana passada parlàvem de l’ergonomia en l’ús dels ordinadors i vam deixar l’apartat referent a l’aparell locomotor i el mobiliari adequat. Si volem evitar contractures, vertígens d’origen cervical, lumbàlgies o simplement mal d’esquena haurem de seguir una sèrie de consignes fàcils i de mantenir uns hàbits sans per tenir cura del nostre cos, que al cap i a la fi ens ha de durar tota la vida.
La feina d’oficina es caracteritza per passar-se més de vuit hores realitzant tasques en postures sedentàries i amb un enorme esforç per al sistema nerviós central. La feina davant una pantalla d’ordinador implica generalment una posició contreta, cosa que afavorirà la manca de confort i molèsties en general.
Aparell locomotor
Cal tenir un bon control postural per a evitar problemes cervicals o a la zona lumbar. Hem de seure amb l’esquena ben recta i les cames en posició de 90 graus en relació amb el cos, amb els peus recolzats a terra o, millor encara, a una petita superfície inclinada (gràfic).
El pinçament de vèrtebres i l’hèrnia discal poden ésser deguts a una mala posició de les cames. Penseu que és molt important l’ús d’un reposapeus adequat.
Recordeu de fer pauses i aixecar-vos cinc minuts cada hora, i aprofiteu per fer els estiraments de la consulta: no-no sí-sí amb el cap (dreta-esquerra, amunt-avall). Els problemes cardiovasculars poden ésser deguts a la postura asseguda que no permet un bon flux de la circulació de tornada, i es poden fer varius.
Mobiliari
La taula. Penseu que sota la taula hi ha d’haver lloc per a les cames, això és un consell especialment important per a gent alta, i no feu servir taules amb safata per al teclat: la disposició de les mans gairebé sempre és incorrecta en una safata, recordeu que els braços han d’estar recolzats a la taula i rectes.
El dolor a les cervicals sol ésser fruit d’una mala col·locació de l’alçada de la pantalla i el teclat, per això és tan important la taula i la relació entre l’altura de la taula i la de la cadira. A més d’ésser molest pot derivar en vertígens que acaben necessitant la intervenció d’un osteòpata o fisioterapeuta.
La cadira. Si té rodes ha de tenir cinc peus per fer-la estable, preferiblement recolzadors pels braços per quan no teclegeu, amb el respatller alt fins al cap, regulable en alçada per ajustar la posició de les vostres cames, i amb suport lumbar. I el lloc on seieu amb un coixí confortable, no val una cadira amb un seient de fusta 🙂 Fa un temps es van posar de moda les cadires Aeron entre els informàtics (uns 1.500 euros): si no tenies una cadira Aeron no eres ningú. De fet la, podeu veure al Moma de Moma York… I aquesta és la web del fabricant.
Però la millor relació qualitat-preu, la trobareu a Ikea amb la cadira Markus: està molt bé i són 159 euros. No és tan chic com l’Aeron, però és alta i protegeix molt bé tot el cos.
Hi ha elevadors de monitors o de portàtils per poder tenir la pantalla a l’alçada dels ulls. Si el lloc de treball no és compartit, no cal que sigui un braç articulat. Busqueu la vostra posició més ergonòmica i recordeu el consell de les guies telefòniques de la setmana passada.
Quan no treballeu al davant d’una pantalla i esteu asseguts en un sofà, mireu de tenir un coixinet per als portàtils.