El problema de les pantalles és la distància – L’Internauta del 17 d’octubre de 2014

Què pot fer la informàtica per ajudar-nos a superar les addiccions?

Aquesta setmana, a l’Internauta de Vilaweb: Qüestions d’ergonomia (segona part), àudio i/o text

Joan Jofra

 

Què pot fer la informàtica per ajudar-nos a superar les addiccions?

Avui parlarem de superació i d’autoestima. Parlarem d’algunes addiccions i de què pot fer la informàtica, i més concretament internet, per ajudar-nos a superar-les. D’addiccions, n’hi ha de moltes menes i nivells. Jo mateix sóc un ‘malalt’ de la feina, un addicte a les pantalles, els ordinadors, el mòbil, els rellotges… Però no fins el punt que em creïn dependència, és clar. És aquí quan ja parlem d’una malaltia.

Les addiccions més conegudes i esteses poden ser a l’alcohol, el joc, les drogues i el tabac, però també hi ha ciberaddictes! A internet trobareu infinitat de pàgines on incomptables gurus en els seus blocs ens ofereixen ajut, alguns de professionals i uns altres no. També hi ha les webs dels hospitals, metges i de les associacions d’ex-alcohòlics, ex-jugadors, etc.

Però si volem anar per un altre camí, podrem trobar apps que ens hi ajudaran. En cap moment, val a dir, són substitutives d’un bon metge i d’una bona teràpia. És imprescindible que qui tingui de debò un problema de dependència es posi en mans d’especialistes.

‘El problema de les pantalles és la distància’

‘Això d’estar exposats tantes hores a pantalles no deu ésser bo.’ És una frase que, poc o molt, tothom ha dit alguna vegada. Però el Col·legi Oficial d’Òptics Optometristes de Catalunya i la Facultat d’Òptica i Optometria de Terrassa han volgut anar una mica més enllà i comprovar-ho empíricament… i alertar-ne. A través d’una enquesta han detectat que el 70% de la població té la Síndrome Visual Informàtica, un conjunt de símptomes al sistema visual (picor, envermelliment, sequedat, visió borrosa…) a causa de la invasió de tota mena de pantalles en la nostra rutina (d’ordinador, TV, mòbil, pissarretes…). Una altra conseqüència és l’augment disparat de la miopia. D’aquest estudi, i de la campanya informativa i preventiva Visió i pantalles, en parla el degà de la Facultat d’Òptica i Optometria, Joan Gispets.

Si voleu que algun amic també rebi aquest mail cada setmana, aquí pot donar-se alta

Email Marketing Powered by MailChimp

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *