iPhones i iPads per a gent gran

 
La setmana passada explicava quines precaucions podien tenir els nens i els joves a Internet, avui apujarem una mica l’edat i us explicaré com la gent gran pot conviure millor amb els dispositius d’Apple, i prometo un article pels Androids.
 
Primer definim gent gran, que pel contingut d’aquests articles són les persones a partir dels quaranta anys, ho sento si us sentiu al·ludits i us heu fet vells de cop, però a partir dels quaranta comença a disminuir la capacitat de la nostra vista, es comencen a necessitar ulleres per llegir, allò que tècnicament se’n diu ‘presbícia’ i més col·loquialment ‘vista cansada’, i no percebem tan bé els sons.
 
IMG_6941
Si encara no heu arribat als quaranta, guardeu aquest article, arribarà un dia que us faci falta 🙂
 
Així que per dissimular la nostra edat, haurem d’anar a ‘Configuració’, una vegada aquí a l’opció ‘General’ i a l’apartat ‘Accessibilitat’
 
 
 
 
 
Fer zoom de la pantalla
 
IMG_6937Una solució d’emergència per ampliar la pantalla fent zoom el trobem a l’apartat de ‘Visió’ a on hi ha l’opció ‘Zoom’ que, si està activada, permet ampliar la pantalla fent ‘clic’ dues vegades amb TRES dits,
 
 
 
 
 
Fer el text més gran
 
IMG_6939El més interessant és l’opció ‘Text més gran’ especial per gent amb uns anys, que, com el seu nom indica permet que les aplicacions que segueixen les normes d’Apple engrandeixin la mida de la lletra en pantalla. Ja veureu un regulador que us permet decidir la mida de la lletra.
 
 
 
 
Si, a més a més, activeu l’opció de ‘Mides més grans’ podreu ampliar encara més la mida de la lletra, a la pantalla us surt un exemple de com quedarà la lletra, només us heu de treure les ulleres i anar fent fins que pugueu llegir fàcilment.
 
Una vegada canviat, aneu a Whatsapp i veureu la diferència, això sí, no us hi cabran molts missatges a la pantalla 😃
 
Les apps més importants que segueixen la norma ‘Dynamic Type’ són les de Mail, iBooks, Messages, Whatsapp, però si aneu a l’app de Gmail veureu que no en fa ni cas del canvi de la mida del text
 
 
 
Fer el text en negreta
 
Quan Apple va presentar el nou sistema operatiu hi va haver moltes crítiques perquè la lletra era molt prima i, segons i com, de vegades costava de llegir, la resposta va ser posar l’opció ‘Text en negreta’ a l’apartat d’accessibilitat.
 
Si ho seleccioneu, s’haurà de reinicialitzar el telèfon, però una vegada fet, veureu la diferència i la facilitat que tindreu per llegir en situacions de poca llum
 
 
 
Dibuixar les formes dels botons.
 
Una altra crítica del nou sistema va ser que els botons de l’IOS van perdre el seu dibuix, i no queda prou clar què és clicable i què no ho és.
 
Exactament això és el que fa l’opció ‘Formes de botó’, tan aviat el seleccioneu veureu el botó ‘General’ a la part superior esquerra de la pantalla com agafa forma.
 
 
 
Augmentar contrast
 
Aquí trobareu tres opcions per millorar la lectura i visibilitat de les pantalles.
 
La primera, ‘Reduir transparència’ fa que les pantalles ‘transparents’ o siguin molt menys, si voleu fer una prova ràpida, llisqueu la part inferior de la pantalla per fer sortir el ‘Centre de Control’ sense i amb l’opció de reduir la transparència, veureu com queda una pantalla molt més neta i fàcil de llegir.
 
‘Enfosquir colors’ és subtil, no ho veureu tan clarament com altres opcions, el que fa és que en alguns casos les lletres són una mica més fosques i gruixudes. A on millor ho veureu és als botons del Calendari i del Safari.
 
‘Reduir punt blanc’ fa que alguns colors ‘blancs’ redueixin la seva intensitat i fent-los menys ‘agressius’-
 
 
 
Reduir el moviment
 
Pels qui no us heu fixat en la subtilitat de les pantalles ‘Home’ de l’iPhone us haig d’explicar que tenen una cosa que li’n diuen ‘Parallax motion’ i que crec que no existeix encara traducció, i que és el moviment subtil dels botons quan inclineu el telèfon per donar la sensació de profunditat. Aneu a la pantalla Home i inclineu el telèfon amunt i aval i dreta i esquerra.
 
En tot cas, si voleu que no ho faci, aquesta opció us permet desactivar-ho, jo només li veig utilitat a telèfons antics i lents per treure el màxim de coses que no són imprescindibles.
 
 
 
Etiquetes I/O
 
Aquesta opció ens dóna una mica més d’informació als que no sabem mai si un interruptor en verd o en blanc vol dir que està encès o apagat, si l’activeu, veureu que surt a la part del darrere de l’interruptor una indicació textual ‘I’ en cas d’interruptor en marxa,  i ‘O’ en cas d’interruptor parat. Això us ajudarà recordar que l’interruptor verd vol dir en marxa perquè surt la ‘I’, i el blanc vol dir parat perquè surt el ‘O’.
 
 
No sentiu el timbre?
 
IMG_6940Ajudeu-vos amb senyals visuals, podeu activar el llum del flash quan entra una trucada, amb l’opció ‘Avisos LED intermitent’
 
 
 
 
Tots aquests trucs i molts més, els trobareu a ‘iPhone, the missing manual‘, de David Pogue.
 
I si voleu, us podeu apuntar al curs d’iPad per a tothom que farem aquests dies a Vilaweb, el millor regl per aquest Nadal.
 
 
 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *