El domini .barcelona

 
El 12 de gener a les 13 hores s’obre el període de llançament del domini .barcelona, a partir d’aquest moment i fins al 15 de març també a les 13 hores, podeu fer la sol·licitud del vostre nom i abans del 21 de març s’assignaran en funció de les prioritats que hi ha al web del domini.
 
A partir del 20 de març tots els dominis .barcelona demanats es posaran en funcionament i s’obrirà el 21 de març el registre lliure, primer que demana, primer se l’emporta.
 
Com ells diuen:  “Internet és una finestra al món on cada cop més és necessari identificar-se adequadament a cada audiència potencial i de forma més precisa i segmentada.
Si vols que el món identifiqui que ets de Barcelona, és important que el teu lloc web tingui una extensió que t’identifica.”
 
El domini .barcelona serà gestionat per la fundació.cat, la que ja té l’experiència del domini .cat, i costarà 100€ en la primera fase, la de llançament, i 40€ en el període obert.
 
 
 
Què és un domini?
 
Un domini, tècnicament,  lliga un nom amb una adreça ip pública, però el que tothom sap d’un domini és que és el que ens dóna a conèixer a Internet, és com la gent ens buscarà i trobarà.
 
Els dominis s’agrupen en funció del TLD, les lletres que tenim a la dreta del tot del nom del domini, el .cat .p.ex.
 
  • els dominis genèrics tradicionals no esponsoritzats (.biz, .com, .info, .name, .net, .org, and .pro) són els que es diuen uTLD
  • els dominis territorials, de dues lletres, (.eu .us .uk .fr .es) que es coneixen com a ccTLD
  • els dominis esponsoritzats (.aero, .asia, .biz, .cat, .com, .coop, .info, .jobs, .mobi, .museum, .name, .net, .org, .pro, .tel and .travel.) que es coneixen com a sTLD
  • i els nous dominis genèrics (.barcelona .zara .lacaixa .madrid .mango .seat …)
 
 
Els dominis els registra i gestiona la IANA (Internet Assigned Nombers Authority), és l’organització responsable de que els dominis funcionin, és un departament de qui fa la feina real, i qui mana, és la ICANN (internet Corporation for Assigned Names and Numbers) una organització governamental dels USA
 
una llista sencera de tots els dominis la trobareu a la ICANN.
 
 
Recordeu que els servidors d’internet només saben enviar i rebre dades d’una adreça IP (p.ex. la nostra 81.184.4.60) fins a una altra adreça IP (p.ex. la de Vilaweb: 54.72.127.129), ja veieu que no és un bon sistema, que no podem pretendre que la gent conegui i recordi les adreces IP, així que es van inventar els dominis i perquè funcionin, es fan servir uns traductors anomenats DNS, i, a més, quan l’adreça IP canvii, els clients mai hauran de saber-ho ni recordar la nova adreça.
 
Perquè els DNS són això, traductors d’adreces, de forma que nosaltres al nostre navegador li podem posar vilaweb.cat, en lloc de 54.72.127.129.
 
Si voleu, podeu anar a l’article del 15 de maig de 2015 a on explicava què són els DNS i com funcionen.
 
 
 
Què és un registrador?
 
Quan nosaltres volem crear un web o un blog, el primer que hem de pensar és com li direm i com volem que ens recordin, així que hem d’anar a un registrador per veure si el nostre domini està lliure
 
si volem un .cat, podem a anar a l’arrel, al propietari, a la web del domini.cat.
 
ara, si volem més d’una extensió, el més senzill és anar a un registrador, com per exemple nominalia
 
Un registrador és l’empresa delegada pel titular d’un domini perquè vengui els drets per un temps per poder fer servir el domini. Nosaltres no comprem un domini, lloguem el seu ús per un temps determinat i amb el dret a anar prorrogant el temps de ‘lloguer’.
 
Una vegada al web d’un registrador, ompliu el domini que vols obtenir, fer ‘cercar’ i n’obtindreu una llista amb totes, o moltes, de les extensions o TLD disponibles per aquell nom, perquè el que un registrador vol és ‘vendre-us’ el màxim nombre de dominis 😃
 
També és aconsellable, quan voleu comprar l’ús d’un domini, reviseu els preus i les condicions dels registradors, no tots tenen el mateix preu ni ofereixen les mateixes coses.
 
Si seguim amb els Nominalia, el cat us costarà 5,90€ per any i per aquest preu us donen espai web il·limitat, 3 comptes de correu de 2GB, antivirus i antispam, servei de DNS i algunes altres coses.
 
Per facilitar-vos la feina, els del puntCAT us han fet una llista comparativa dels costos i serveis dels registradors que venen el .cat
 
 
 
El .barcelona
 
20160115 barcelona
 
El .barcelona és un domini de la ciutat, i el .cat és el domini del català. El domini .barcelona serveix per a identificar continguts online amb la ciutat de Barcelona, i el .cat serveix per a identificar continguts en català per l’audiència específicament catalanoparlant.
 
Tots dos dominis són compatibles i responen a necessitats diferents per adreçar-se a públics que no sempre han de coincidir.
 
 
 
La fundació puntCAT
 
La fundació puntCAT és una entitat privada, sense ànim de lucre ni filiació política, titular del domini .cat, autofinançada mitjançant la venda de dominis .cat i que ara gestionarà el domini .barcelona
 
 
 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *