Tots els mòbils i pissarretes en català – L’Internauta del 26 de desembre de 2014

Programari lliure o codi obert?

Aquesta setmana, a l’Internauta de Vilaweb i ElPuntAvuiTVEl programari lliure i el codi obert, en versió vídeoàudio i/o text

Joan Jofra
Ara els diumenges a les 17h a ElPuntAvuiTV

Programari lliure o codi obert?

Fa poques setmanes parlava dels sistemes operatius i, utilitzant el símil amb l’anatomia humana, deia que podrien ésser com l’esquelet. Doncs clarament el software és el sistema neurològic i encara més concretament, el cervell.

Com tothom sap el software és la part intangible de l’ordinador, el programa o conjunt de programes que permeten a un ordinador de realitzar unes tasques, o sigui, treballar intel·ligentment, però aquesta manera de treballar pot ser dirigida o més lliure i és aquí on s’ha creat tota una filosofia informàtica adreçada a qui vol treballar sense seguir els estàndards de les grans companyies.

No és casualitat que parli del software lliure o de codi obert per Nadal: crec que és el millor regal que ens han fet els programadors a la humanitat en general i als informàtics en particular. Veiem com ells mateix el defineixen:

Programari lliure (‘free software’) és un afer de llibertat, no de preu. Per a comprendre el concepte, heu de pensar en ‘free’ com a lliure, ‘discurs lliure’ (‘free speech’) i no com a gratuït (‘free beer’).

Tots els mòbils i pissarretes en català

Just abans de l’època de compres nadalenques, l’associació Softcatalà ha llançat una nova iniciativa que vincula llengua i tecnologia. Es tracta d’una completa guia d’aparells en català, on s’apleguen més de cent cinquanta ginys electrònics (mòbils, pissarretes, lectors de llibres…) que permeten de treballar en català. També s’hi pot trobar, en alguns casos, informació relacionada com la disponibilitat de text predictiu en català. Fins ara no n’hi havia cap d’aquestes característiques i s’ha concebut com a col·laborativa: això vol dir que tothom qui ho vulgui pot aportar la informació de qualsevol aparell o corregir informació incorrecta des de la mateixa web. La guia, explica el cap del projecte, Joan Montané, vol ajudar a orientar els consumidors sobre quins aparells disposen de serveis en català i quins no, a més de destacar la gran importància de tenir configurats els aparells en català. Tenir el català configurat no sols permet d’usar el català amb normalitat en l’àmbit de la mobilitat, sinó que també ajuda que més fabricants i proveïdors de serveis tinguin en compte el nostre mercat i s’ofereixin en llengua catalana.

Si voleu que algun amic també rebi aquest mail cada setmana, aquí pot donar-se alta

Email Marketing Powered by MailChimp

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *