Deixalleria Tecnològica

 
La setmana anterior parlàvem de com ressuscitar el nostre ordinador, i si no hi ha més remei que desfer-se’n d’ell encara i així en podrem treure profit.
 
Els nostres aparells tecnològics tenen una vida limitada en les nostres mans però convenientment reciclats molts components poden servir just per tornar-ne a fabricar de nous. Fem una mica d’història i veurem d’on vénen els ordinadors, tablets i mòbils i on poden anar a parar una vegada inutilitzats.  I com reciclar-lo, per això parlarem d’on vénen i on van  parar les deixalles tecnològiques, tot allò del coltan que per cert arran del Mobile se’n va tornar a parlar força.
 
Ja vam parlar de com donar-li nova vida amb un sistema operatiu Linux, avui farem la dissecció de l’ordinador
 
971733BC-3EC2-40DE-9D92-C4CC17F5D701
 
 
Primeres precaucions
 
El disc dur conté informació nostra que pot ser important o, si més no, que no ens agradaria que fos coneguda per altra gent, així que heu d’aprendre del que fan els partits polítics i esborrar el disc dur abans de llençar-lo.
 
Per això heu de fer-vos amb el DBAN ( Darik’s Boot and Nuke) és un software lliure per utilització personal que esborra qualsevol disc dur que caigui a les seves mans, el podeu descarregar a la pàgina DBAN en format imatge que us permet crear uns CD per arrancar autònomament i poder esborrar el nostre disc dur. Si teniu problemes amb el CD, els nostres amics de Pendrivelinux us expliquen com crear un USB (mínim de 32 mb ) amb el sistema operatiu i el software per arrancat des de l’USB i poder esborrar completament el disc.
 
Una altra utilitat és KillDisk, tot això és perquè si feu servir l’Fdisk o el Format o el Delete per esborrar les dades del disc dur, sempre es podran recuperar les dades amb utilitats com undelete o unformat, així que feu servir les recomanacions del DoD dels USA (el Departament de Defensa) (  ) que fa servir el KillDisk per esborrar les vostres dades.
 
Bonus: si només volem esborrar un USB, és a dir, que podem arrancar des del disc dur,  no ens calen fer coses rares, podem fer servir el DiskWipe Roadkil, penseu que ara ja no necessitem esborrar el disc principal, sinó que estem esborrant unitats de disc ‘secundàries’, per això ho podem fer des del nostre disc de treball.
 
En el cas dels Mac, la mateixa utilitat de discos et permet sobreescriure moltes vegades el mateix sector del disc, si feu clic a ‘opcions de seguretat, penseu que de tres a set vegades és la norma de seguretat del govern dels USA. Els Macs porten una mini partició a l’inici del disc dur a on hi ha un mínim sistema que permet executar utilitats de disc, per esborrar-lo o particionar-lo, i descarregar un nou sistema, així que no necessiteu fer tantes coses rares per arrancar des d’un dispositiu extern, només arrancar en format recuperació i activar l’utilitat de disc per esborrar-lo.
 
Ara, si voleu un sistema ultra segur, feu el que expliquen els d’Amazon, un trepant, uns quants forats i s’ha acabat el problema 😃. I pels discs SSD (els discs de RAM) els d’Amazon els passen per una espècie de destructora de papers, més potents, per descomptat, que tracta USBs o memòries SSD i les deixa perfectament destruïdes.
 
 
 
Vendre’l per peces
 
Podeu vendre el vostre sistema per peces als llocs de compra venda que existeixen a Internet, com Wallapop, Ebay, Segunda Mano, ara Vibbo.
 
Podeu vendre fàcilment:
 
  • El disc dur
  • la memòria RAM
  • l’adaptador de corrent!!!
  • i les targetes gràfiques
 
 
 
Fes servir el disc dur o d’altres peces
 
Per reutilitzar peces, podeu comprar una capsa de disc dur, que us costarà de 6 a 14 € i podem posar el nostre disc dur i tindrem un disc extern per fer còpies o per posar-hi música o fotos.
 
La pantalla que teniu pot ser la segona pantalla del vostre ordinador, mireu si la targeta gràfica té la possibilitat de connectar dos monitors i tindreu una visió estèreo.
 
I, finalment, el teclat i el ratolí ens el podem estalviar a la nova compra, encara que moltes vegades ja venen en el lot.
 
 
 
Aneu a Instructables
 
El lloc de les idees per recuperar peces del nostre ordinador és Instructores i us trobareu, per exemple, com fer un marc de fotos amb el vostre ordinador portable.
 
78BBC927-1F42-4BD7-9525-9FCC7218B01B
 
Per idees de tot tipus per reutilitzar els vostres components, a la secció ‘reuse‘ us donaran un grapat d’idees, per exemple com fer una casa pel gat amb un monitor antic d’ordinador …
 
 
D7389964-C5E5-4A35-909B-78D74D8475C3
 
Altres idees per un ordinador: feu que sigui un centre multimèdia amb la vostra música, fotos, videos, això ho explicàvem a Pensalla el febrer del 2015, li podeu posar-li un Plex o un XBMC i tot estarà a disposició de totes les persones de la casa.
 
 
 
 
Si no hi ha més remei
 
El mercat de les escombraries tecnològiques, el 2014, va suposar 48.000 milions d’euros, i eren uns 40-50 milions de tones, segons les fons, uns 7 quilos per persona, dels quals 300 tones eren d’or, l’equivalent a 10.400 milions d’euros, segons dades de la UNU, United Nations University, un organisme de les Nacions Unides amb base al Japó. De totes aquestes tones, només un 7% corresponen als telèfons, ordinadors i impressores, el volum més gran correspon a electrodomèstics, i equipament de bany i neteja, però no us penseu que dins els electrodomèstics les neveres o les rentadores són les més significatives perquè pesen molt, al contrari, la major part correspon a petits electrodomèstics com aspiradores, microones, torradores, màquines d’afaitar o vídeo càmeres.
 
Un molt bon resum està en aquesta nota de premsa de la UNU i no crec que us sorprengui que Europa és la regió amb major quantitat de deixalles electròniques per habitant, 15,6 kg per persona i any.
 
 
La comitiva fúnebre cal que vagi a reciclar el nostre ordinador als punts verds, amb tots els honors, allà es classifica, es desmunta, es tracten els materials perillosos, es processen noves matèries primeres i torna a començar la roda.
 
Consells de reciclatge:
 
  • no guardeu materials vells, porteu-los a reciclar
  • no els llenceu amb la resta de deixalles
  • porteu-los als punts verds
 
93901EE1-5137-417A-8084-8BB5D3463381
 
 
penseu que els nostres ordinadors són part del WEEE (Waste Electrical and Electronic Equipment, o bé REEE, residus d’equips electrònics i elèctrics, o RAEE en castellà) i que, entre altres coses, porten:
 
  • Coltan, que és la suma de la columbita i la tantalita, que es fa servir als capacitors de tàntal
  • Crom, a les tapes o cobertes
  • Cadmi, a les bateries i als connectors
  • Mercuri, als monitors de pantalla plana
  • Plom, als monitors de tub i les soldadures
  • i retardants de flama, als circuits integrats o a les cobertes de plàstic.
 
Els residus informàtics normalment s’exporten des dels països desenvolupats als que estan en fases de desenvolupament perquè és més barat que reciclar-los i també perquè hi ha lleis molt permissives en temes mediambientals, el més gran abocador està a Guiyu, a la Xina, amb 150.000 persones dedicades al reciclatge seguit pel d’Agbogbloshie a Ghana, Àfrica, amb ‘només’ 30.000 persones.
 
 
o bé, doneu-los a programes de reciclatge d’ordinadors, com els de
 
– els de Noves Tecnologies per a l’Àfrica, que fa un temps van venir a l’Internauta i que avaluen del material, el reparen, el munten i li posen el software adequat per enviar-lo a diferents països africans.
 
2DC653DF-01BC-4633-8C0E-EE46091154C4
 
– o els d’Andròmines,  l’ Associació Social Andròmines és una entitat sense ànim de lucre que, des de l’any 1993 treballa per una societat més justa i equitativa, mitjançant la lluita i denúncia de l’exclusió social i l’acolliment de persones en situació d’exclusió sociolaboral. És una crida d’atenció i d’intervenció contra l’exclusió. El seu àmbit de treball és la província de Barcelona, encara que gran part dels serveis es concentren en el Vallès Occidental i al Barcelonès.
 
E08E2320-B3C2-4B3B-A3DE-433112488812
 
A la UPC hi trobareu una llarga relació d’ONGs que s’hi dediquen.
 
 
 
Això sí, acomiadeu el vostre ordinador amb els màxims honors per totes les hores que heu estat amb ell.
 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *