De crear webs a criar pollastres.

Deixalleria tecnològica.

Aquesta setmana, a l’Internauta de Vilaweb i ElPuntAvuiTV: què en podem fer de les deixalles tecnològiques?, en versió vídeoàudio i/o text
Teniu un recull de tots els articles a pensalla.cat

Joan Jofra
Tots els diumenges a les 15h a ElPuntAvuiTV

Deixalleria tecnològica.

 

La setmana anterior parlàvem de com ressuscitar el nostre ordinador, i si no hi ha més remei que desfer-se’n d’ell encara i així en podrem treure profit.

Els nostres aparells tecnològics tenen una vida limitada en les nostres mans però convenientment reciclats molts components poden servir just per tornar-ne a fabricar de nous. Fem una mica d’història i veurem d’on vénen els ordinadors, tablets i mòbils i on poden anar a parar una vegada inutilitzats.  I com reciclar-lo, per això parlarem d’on vénen i on van  parar les deixalles tecnològiques, tot allò del coltan que per cert arran del Mobile se’n va tornar a parlar força.

Ja vam parlar de com donar-li nova vida amb un sistema operatiu Linux, avui farem la dissecció de l’ordinador

Primeres precaucions

El disc dur conté informació nostra que pot ser important o, si més no, que no ens agradaria que fos coneguda per altra gent, així que heu d’aprendre del que fan els partits polítics i esborrar el disc dur abans de llençar-lo.

Per això heu de fer-vos amb el DBAN ( Darik’s Boot and Nuke) és un software lliure per utilització personal que esborra qualsevol disc dur que caigui a les seves mans, el podeu descarregar a la pàgina DBAN en format imatge que us permet crear uns CD per arrancar autònomament i poder esborrar el nostre disc dur. Si teniu problemes amb el CD, els nostres amics de Pendrivelinux us expliquen com crear un USB (mínim de 32 mb ) amb el sistema operatiu i el software per arrancat des de l’USB i poder esborrar completament el disc.

 

Llegeix la resta d’aquest article …

De crear webs a criar pollastres.

Avui passa per ‘L’internauta’ Guillem Campreciós, propietari de la granja de pollastres ecològics Ecogall d’Ansevall

 

En dues dècades de ‘L’internauta’, no recordem haver parlat mai de pollastres en cap programa. Avui és el dia, gràcies a Guillem Campreciós, un informàtic que fa uns quants anys que va decidir de canviar Sant Feliu de Llobregat per Ansovell, un petit poblet de l’Alt Urgell on viuen menys persones que en un sol bloc de pisos de la ciutat. Deixava enrere la feina de programador i al davant se li presentava un canvi de xip laboral: després d’un primer període dissenyant webs des del Pirineu, amb la crisi es van acabar els encàrrecs i es va decidir a obrir, amb la seva companya, una granja de pollastres ecològics. ‘Em vaig entossudir a viure allà, on érem feliços i hi teníem el fill que anava a l’escola. L’única manera de quedar-nos a la muntanya era apuntar-nos a iniciatives de turisme o d’agricultura i ramaderia.’

És així com va néixer Ecogall, una granja de cria de pollastres ecològics venuts per internet. ‘Ens són molt útils, la web i l’ús intensiu de les xarxes socials: la zona on vivim és molt aïllada i despoblada i si no mantinguéssim un contacte amb la gent de ciutat, no podríem tirar endavant el negoci.’ Tot i que Campreciós està encantat de la vida ‘més natural, tranquil·la i lliure’ d’Ansovell, recorda que tampoc no és tan bucòlica com alguns podrien pensar. Per exemple, ha de resoldre la qüestió de la distribució, concentrada sobretot a l’àrea metropolitana barcelonina, que és on s’aplega la majoria de la clientela: parades de mercat, restaurants, cooperatives de consum, particulars… I, a la granja mateix, ha hagut d’espavilar-se, entre més coses, per solucionar els atacs de fauna salvatge als seus corrals.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *