Assistents virtuals

 
Heu pensat el fàcil que seria  conviure  amb algú que estigués al nostre servei les 24 hores del dia? Doncs existeix i està al nostre abast, amb certes limitacions de moment, es diu Siri, Alexa, Cortana … però cap d’ells es diu Nèstor com el de Tintin. Estic parlant dels assistents virtuals, són a dins del mòbil, del PC, de la tableta i darrerament a altaveus i molts gadgets del dia a dia i per qui té calerons el pot tenir en format robot.
 

 
Però igual que poden ser de gran ajut també es poden convertir  en empipadors si no els sabem utilitzar. Jo parlaré d’assistents virtuals genèrics, que us poden ajudar en moltes activitats, però heu de saber que hi ha assistents molt específics, per exemple per orientar-nos en inversions financeres.Us dono unes pautes, però penseu que no passarà massa temps que seran la forma de relacionar-nos amb els dispositius que tenim al costat, no només els ordinadors, sinó també la nevera!
 
Però en el fons penseu que són assistents que han estat programats, i que els programadors són persones i són gent que s’ho passa molt bé i s’han de pensar respostes per a preguntes ben difícils …
 
 
 
 
Qui són els actors?
 
 
Siri, d’Apple, el primer, que va ’néixer’ el 2011, el podeu trobar a tots els equips d’Apple, iPhones, Ipads i, recentment, als Macs, però també a lApple TV, a l’AppleCar i a l’Apple HomeKit. El nom prové dels desenvolupadors inicials, una petita companyia que Apple va comprar i que van decidir seguir amb el mateix nom. Els motius inicials eren trobar un nom curt, fàcil de memoritzar i que el domini fos barat. Per interactuar heu d’estar ben a prop, tant com amb els llavis al costat del micròfon del telèfon o de l’iPad. Darrerament els d’Apple estan, molt limitadament, permetent a desenvolupadors externs, com els d’Über, extendre les capacitats de Siri.
 

 

 
 
Alexa, d’Amazon va néixer el 2015, vivia inicialment en els altaveus Echo (hi ha tres models) però l’estratègia d’Amazon d’expandir la utilització ha fet que el puguem trobar a molt dispositius com neveres, aspiradors, cotxes, qualsevol cosa que us imagineu, i podeu interactuar encara que estigui lluny, potser ja haureu vist alguna sèrie que el protagonista crida ‘Hi, Alexa’ que és la instrucció comuna que podem donar-li des de l’altra punta de la sala, per ‘despertar’ el nostre assistent i dir-li que ens escolti perquè anem a donar-li una ordre. El més important i el que jo crec que farà créixer més Alexa és la modularitat i el fet que altres fabricants de software poden crear addicions o, en nomenclatura Alexa, ’skills’ que amplien les capacitats inicials. El nom té l’origen en la Biblioteca d’Alexandria, com un símil de la gran quantitat d’informació que pot emmagatzemar el dispositiu, encara que de fet, el dispositiu Echo, com tots els altres, no guarda res, transmet les preguntes a un ordinador central que les processa i en torna la resposta.
 

 

 
 
Cortana, de Microsoft, viu al Windows 10 i al Windows Phone, encara que diuen, i deu ser veritat però jo no ho he vist mai, que pot funcionar a l’IOS d’Apple i a l’Android, i diuen que en el futur estarà a Skype, Linkedin o la XBox. Inicialment era un nom en clau basat en un caràcter del joc Halo de la XBox per batejar el projecte mentre estava en desenvolupament, però es va filtrar el projecte i el nom, no sabem si accidentalment o expressament, el nom va agradar i es va quedar per sempre. Una limitació és que no fa servir informació del cercador de Google, com a producte de Microsoft només fa servir Bing, el cercador de Microsoft, de fet hi ha qui el qualifica simplement com un sistema més d’accedir a les dades de Bing.
 
Si sabeu com comprar a l’iTunes dels USA podeu descarregar-vos la versió de Cortana per IOS, que només us entendrà en anglès, bé i en xinès. No vaig aconseguir fer-li fer res, sempre em diu que no es pot connectar i que provi més tard
 
 

 

 
 
Google Assistant, que viu als Androids, va néixer el 2012 amb un altre nom, Allo, però recentment s’ha convertit en Google Assistant,  ja veieu que els de Google no es van esforçar molt en trobar el nom, de fet per justificar-se diuen que volien que el nom Google hi fos present i, per activar-lo heu de dir ‘OK, Google’ ho sigui que potser sí que està ben pensat això del nom.
 
 
Els de Google també han tret un altaveu, el Google Home, que farà el que Echo fa avui amb Alexa, però encara ho tenen molt tendre i no el podeu comprar.
 
Igual que l’Alexa, de moment només entén l’anglès.
 
 
 
 
 
 
 
Ja veieu que hi ha una gran diferència, excepte Alexa, la resta és un assistent que va la vostra butxaca, i que us pot ajudar a trobar un restaurant, un taxi, i moltes més coses, mentre que Alexa vol ser l’assistent de casa vostra.
 
Cada assistent aprofita els punts forts dels seus creadors, Google és el millor quan ha de buscar un restaurant, un camí cap a algun lloc i ensenyar-lo al Google Maps, mentre que Alexa sap interactuar amb la botiga d’Amazon o Spotify per enviar-os qualsevol cosa que necessiteu o posar-vos música.
 
 
 
Què podem fer?
 
Abans de fer res, recordeu que cap d’ells entén encara el català, i només algun d’ells el castellà, evidentment tots es poden relacionar amb nosaltres en anglès 😃
 
Per fer-ho més complicat, Alexa només funciona pels països a on es ven legalment, i Catalunya no ho és, així que moltes de les coses que podria fer, com trobar-nos el sistema per anar al Camp Nou, no ens servirà.
 
Però coses del dia a dia, com per exemple, per ajudar-nos a la cuina li podem demanar
‘pon una alarma en seis minutos’   i posar al foc la pasta sense córrer el risc que es passi.
 
o bé saber si hem d’agafar el paraigua avui
‘necesitaré paraguas hoy?’
 
 
 
 
o, molt important, com anar a un lloc determinat sense haver d’anar obrint apps i teclejar la destinació
‘cómo voy al Camp Nou’
interpreta a on vull anar i obre el Mapes per fer-me una ruta
 
o bé, per anar una mica més lluny
‘busca un billete de avión para Londres mañana’
i falla de forma escandalosa!
 
 
 
així que vist l’èxit, provo que em trobi restaurants…
‘busca marisquerías cerca de casa’
i aquesta vegada anem bé:
 
 
 
si li demanem que ens faci una reserva ens pregunta a quina hora volem anar, però a continuació …
 
 
perquè els d’OpenTable, el sistema que Siri fa servir per fer reserves, no està en marxa a Barcelona.
 
 
 
si tenim música en el nostre dispositiu (Alexa sap connectar-se a Spotify) ens la posarà
 
 
 
també ens pot ajudar en les nostres feines del dia a dia:
‘envia un mail a Josep Rexach’
el busca a l’agenda i ens demana un assumptei podem començar a dictar, sempre en castellà, el contingut del mail
 
 
 
o preguntar si tenim algun mail pendent de llegir
‘qué mails tengo pendientes?’
però falla una altra vegada perquè no identifica cap mail pendent quan sí que en tinc
 
 
o per veure la feina que tenim demà:
 
 
i afegir-ne una de nova, avisant-nos si encavalca amb alguna que ja tenim:
 
 
o per coses més immediates que ens costaria un esforç trobar:
 
 
també el podem fer servir per estar al dia de les notícies
‘quien ganó la última liga?’
però contesta com està la Lliga en aquests moments 😃
 
 
però si ho intentem amb força, ho podem aconseguir:
 
 
en afegir ‘año pasado’ ja sap què ha de buscar, perquè només amb el temps del verb no en tenia prou.
 
 
Com podeu veure encara hi ha un camí per recórrer, però en poc temps estarem parlant als nostres dispositius com la cosa més normal. Cada sistema depèn molt del ‘fabricant’ i dels serveis als quals està associat com heu vist a l’OpenTable o com fa Alexa amb Spotify, o Google amb els seus mapes o amb YouTube,  i el millor funcionament el tindreu si no teniu manies a l’hora de què el vostre assistent ho sàpiga tot de vosaltres, a on sou, a on viviu, què us agrada, etc, etc, però ja sabeu que diuen que els majordoms són els que saben més secrets dels seus senyors.
 
Us deixo un PDF, el més complet que he trobat, amb les ordres de Siri en anglès, estava al web hey-siri que, lamentablement, ha tancat.
 
 
 
Quan ho tindrem en català
 
Si el que volem és un assistent virtual que interactuï amb nosaltres, ja el tenim els d’Inbenta, una startup de Barcelona, que fan precisament això, entenen expressions en 20 idiomes, el català entre ells, i donen respostes per clients del BBVA, Iberia, Carrefour, FNAC o la Generalitat de Catalunya. El seu fort és entendre el llenguatge humà escrit i donar respostes.
 
 
 
 
 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *