La Viquipèdia necessita editores – L’Internauta del 12 de desembre de 2014

Amb quin llenguatge de programació us guanyareu més bé la vida?

Aquesta setmana, a l’Internauta de Vilaweb i ElPuntAvuiTVAmb quin llenguatge de programació us guanyareu més bé la vida?, en versió vídeoàudio i/o text

Joan Jofra
Ara els diumenges a les 17h a ElPuntAvuiTV

Amb quin llenguatge de programació us guanyareu més bé la vida?

La setmana passada explicàvem que els sistemes operatius permetien la interacció entre les màquines i els programes dels usuaris. Però com podem programar un ordinador i, cosa encara més important, amb quin llenguatge de programació ens guanyarem més bé la vida?

Com sempre, farem d’entrada una mica d’història. Ja sabeu que hi ha qui pensa que sóc un dinosaure digital 🙂

Els primers ordinadors es programaven amb cables, després amb llenguatge màquina (primera generació) i al cap d’un temps van aparèixer els llenguatges de baix nivell o assembladors (segona generació); tenien la mateixa estructura i variables que el llenguatge màquina, però ja s’hi van introduir noms i variables per fer la vida més fàcil als programadors.

Amb el temps van aparèixer els llenguatges d’alt nivell (tercera generació), que miraven d’acostar el llenguatge de programació al de les persones, cosa que encara no han aconseguit. Però les regles relativament estrictes que cal seguir per escriure en programa cada vegada són més laxes i semblants al llenguatge humà.

La Viquipèdia necessita editores

L’Internauta conversa amb Marta Nieto, coordinadora de la iniciativa Wikidones

El 2010 la Universitat de les Nacions Unides va fer l’enquesta més gran sobre la demografia de la Wikipedia. Gràcies a les 176.792 respostes obtingudes, es van poder establir moltes tendències relatives a l’enciclopèdia lliure i oberta nascuda ara fa quasi catorze anys. Per exemple, que el perfil d’editor era el d’un home amb estudis, blanc, expert sovint en informàtica i resident majoritàriament als EUA i Europa. Una altra dada: l’edat mitjana dels col·laboradors era de vint-i-sis anys. I la més preocupant: sols el 12,64% de les persones que hi editaven eren dones. En una enciclopèdia col·laborativa que aspira a reunir tot el coneixement mundial, aquestes dades demostraven massa cruament que una gran quantitat de punts de vista en quedaven perillosament fora. En el cas de la participació (i visió) femenina, des d’aleshores s’ha detectat amb impotència que la xifra d’editores, en comptes de redreçar-se, encara ha baixat més, fins al 9%. ‘Així com la perspectiva de gènere es va introduint a poc a poc en la vida quotidiana, a la Wikipedia les dades empitjoren’, explica Marta Nieto, coordinadora d’una pionera iniciativa centrada a resoldre aquesta escletxa en l’àmbit de la Viquipèdia catalana. Es tracta de Wikidones, una proposta engegada l’estiu passat pel Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison, amb el suport de la Regidoria de Dones i Drets Civils de l’Ajuntament de Barcelona i la col·laboració d’Amical Wikimedia i Eduxarxa, per a intentar respondre dues grans qüestions, segons Nieto: ‘Per què no hi som i com hi som.’

Si voleu que algun amic també rebi aquest mail cada setmana, aquí pot donar-se altaEmail Marketing Powered by MailChimp

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *