Codis QR

 

Segurament més d’una vegada haureu vist i fet servir un codi QR, a les parades del bus per exemple hi podrem trobar un codi QR, un quadradet generalment blanc i negre amb molts més quadradets a dintre simulant un dibuix, tècnicament una matriu de codi de barres, que permet una lectura ràpida i amb pocs errors d’aquests paràmetres que captats amb el mòbil ens dóna la informació que necessitem sobre el bus que esperem per exemple, però els codis QR tenen més utilitats, en targetes de visita o fins i tot si volem presentar un currículum creatiu i innovador, val la pena saber de què es tracta.

 

20150123 qr_nuvol

 

Però què vol dir QR? un codi QR és un codi Quick Response que es va desenvolupar per la indústria de l’automòbil al Japó i alliberat al mercat per Denso Wave el 1994, per emmagatzemar informació en un dibuix i s’ha fet popular perquè es llegeix molt fàcilment i té una gran capacitat d’emmagatzematge, sobre tot comparat amb els codis de barres que trobem al supermercat.

 

Fa temps que molta gent ha anunciat la mort dels codis QR però encara no els han acabat d’enterrar, una persona tan qualificada com Enrique Dans en parlava ja de la mort el setembre de 2012

 

Un codi QR té tres quadradets als extrems, a tots excepte a l’inferior dret, que identifiquen la posició del QR.

 

Usos
 

codeEl trobareu principalment en propaganda de productes de consum perquè amb un telèfon podeu escanejar el codi i convertir-lo en alguna cosa útil, com per exemple una URL d’un lloc web, així evitarem que l’usuari hagi d’entrar-la i els possibles i probables errors que es poden produir.

 

També els trobareu en aplicacions de ticketing, Vueling i Sony  i també AirBerlin i Pebble s’han aliat per posar un QR al rellotge i permetre embarcar ràpidament, als aparadors de les botigues.

 

 

Com sempre, els americans han definit un terme per enllaçar objectes del món físic i s’anomena ‘hardlinking’ o bé ‘object hyperlinking’

 

E3FF926D-33C6-4411-AA55-40EA9430E6D2Coses molt senzilles però a la vegada molt útils com posar un número de telèfon al QR perquè quan sigui escanejat truqui a aquell número, o bé posar tot el contingut d’una VCard o informació de contacte perquè sigui fàcil i sense errors que qualsevol tingui les nostres dades de contacte

 

 

També podem iniciar una acció a Twitter, ensenyar un mapa de Google o enviar un e-mail:

 

63DDDD78-47D7-4C79-9E65-5477C1D636B7

 

Però un QR no només us pot donar informació, de la mateixa manera li pot donar informació al ‘productor’ o anunciant que ha creat el QR, bàsicament podran saber quantes persones han fet clic en el nostre codi QR, però amb una URL personalitzada per cada QR es pot, per exemple, codificar a on està el QR o bé fer servir el GPS del nostre telèfon per enviar aquesta informació a l’anunciant.

 

Un altre ús molt més útil és fer servir el QR per identificar-nos a un lloc web, prèviament haurem autentificat el nostre telèfon en el sistema i quan el telèfon llegeix un QR que surt en pantalla l’envia al servidor i ens permet accedir, per exemple, al nostre compte bancari. O bé un sistema de gestió de passwords que NO necessita que tu recordis el teu password 🙂  són els de Quarking del Campus Diagonal Nord de Barcelona.

 

A l’educació des de fa anys es celebra la QR WeekL’objectiu del projecte QR Week és incorporar codis QR realitzats pels alumnes en un mural col·lectiu en línia, compartint missatges significatius amb el tòpic “Idees per a  millorar el món”.

 

I, finalment, us deixo una pàgina amb 20 maneres creatives per utilitzar els codis QR per publicitat.

 
 
Capacitat
 

021062AE-4AB9-4FF9-8271-1895C2C2AA96En funció de la versió, del nivell de correcció d’errors i, sobretot, del tipus de codificació podrem guardar més o menys informació, a la versió 4 tenim fins a 50 caràcters:

 

 

96AA85E4-1A1A-47DE-85A9-5D35E5CB252CA la versió 40, tindrem des de 2953 fins a 7089 caràcters

 

numèric          7.089     (només números)

alfanumèric    4.296     (0-9 A-Z, sense minúscules ni accents)

binari             2.953     (ISO 8859-1)

 

 

7FC6637F-EC2A-40DF-A037-BB29C5A01757És molt important el sistema de correcció d’errors perquè com més alt sigui menys espai tindrem però més possibilitats de llegir el contingut tindrem, hi ha quatre nivells de correcció L, M, Q, H  (low, medium, quartile i high) que ens permeten corregir un 7%, un 15%, un 25% o un 30%, fixeu-vos que aquesta imatge seria llegida correctament:

 

No sempre els errors que volem corregir són perquè s’ha perdut una part del dibuix, alguns poden ser intencionats per fer més ‘agradable’ el QR, ja veureu creacions creatives a l’apartat següent.

 
 
 
Com crear-los
 
qrcodeHi ha unes quantes pàgines que us ofereixen la generació de codis QR de franc, algunes us demanen un registre i d’altres no.
 
Sense registre i en català, a qrfy.me, simple i amb totes les opcions.
 
Els de QRCode-Monkey us permeten imprimir adhesius, targetes de visites, samarretes i d’altres gadgets, ells ens han dissenyat el QR de pensalla amb el dino.
 
També sense registre podeu anar a free-qr  i específicament a aquesta pàgina hi trobareu un grapat d’exemples i també opcions de seguiment 
 
Amb registre previ podeu anar a code-generator , us ofereixen 15 dies gratuïts amb totes les funcions de tracking,
 
 
 
Com llegir-los
 
 
A Unitag trobareu una app per IOS i Android sense anuncis, que us permetrà llegir els codis QR
 
Però si remeneu per can google trobareu multitud d’apps (QRDroid, Barcode Scanner, i-nigma, QRReader) i Qrafter en català 
 
 
 
 
Però. sobretot, no us tatueu un codi QR com va fer aquest individu:
 
3D3C7BBE-3733-4706-AC25-CC5E7722BECB
 
 

One comment on “Codis QR

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *