Continuant l’article de la setmana passada, en què explicàvem tot de trucs per a facilitar el nostre dia a dia, avui continuem amb coses que us ajudaran i us trauran d’un mal tràngol… informàtic.
Un USB d’emergència
Un USB no sols és un dispositiu per a guardar o traspassar dades d’un ordinador a un altre. També pot ser la nostra caixa d’eines d’emergències, petits o no tan petits programes que us poden treure d’un mal tràngol.
El primer que heu de fer és crear un o dos USB d’emergència, depenent del nivell de desastre: si podeu arrancar el sistema o bé si ni tan sols podeu arrancar el sistema cas.
Si el que voleu és portar un USB amb utilitats per a sortir del pas d’un ordinador que funciona, perquè heu anat a casa d’un amic i heu de fer una reparació d’emergència o bé fer un backup o una sincronització de carpetes, el primer que heu de tenir és el conjunt d’apps portables de PortableApps.com, més de tres-centes i tot gratuït i sense registre ni adware ni malware. Descarregue l’executable que us instal·larà el sistema d’apps base al vostre USB i a partir de la primera vegada aneu afegint instal·lacions que necessiteu de la gran llista que us presentarà en pantalla:
-els navegadors Chrome o Firefox
-programes antivirus o antimalware
-gestors de fitxers
-editors de text
-editors de gràfics com GIMP
-i un grapat més de programes en versió portable que us poden salvar la vida informàtica. Aquí teniu la llista d’apps en versió portable.
No us penseu que només ho necessitareu per a emergències. Moltes vegades hi ha programes que els feu servir molt de tant en tant i que instal·lar-los no deixa d’enredar, ocupar espai al disc i, en resum, fer nosa. Per això, per moltes d’aquestes utilitats és bo tenir-les en un USB i que, mentre no els necessitem, no es posin pel mig de la nostra feina del dia a dia.
Si el desastre és important, necessitareu un USB arrancable amb eines ‘potents’ com el SystemRescueCD, un sistema operatiu basat en GNU/Linux que té eines potents per analitzar o rescatar la informació dels discos, encara que siguin de Windows. En aquesta pàgina trobareu instruccions per a crear l’USB.
Per als qui fan webs
És pràcticament indispensable fer o treballar amb paletes de color, per a ajudar-te en els teus dissenys la web Kuler, ara anomenada Adobe Color CC, et permet de veure com queda el teu disseny o et dóna consells. No es poden barrejar colors així com així.
Deveu recordar que la setmana passada us donava adreces d’icones per als vostres documents o per a la web. Si en lloc d’icones busqueu fotografies per a la web o el bloc, un lloc és Flickr i hi ha una eina, Photopin, que t’ensenya les fotografies de Flickr amb llicència Creative Commons, de manera que les pots fer servir simplement esmentant-ne l’autor i sense pagar res. Si a la cerca poseu ‘Barcelona’ us en sortiran 210.881.
Heu d’acollir-vos a la llicència que us indiquin. Per a l’exemple que surt en aquest article, la llicència és aquesta.
Per als qui fan webs i no estudien gaire o tenen mala memòria, els Cheatsheets són d’una gran ajuda. Un cheatsheet és una xulleta o xuleta i té exactament això, xuletes de tots els sistemes i llenguatges de programació en format molt resumit. Mireu per exemple una part de la xuleta d’HTML i cada entrada de la xuleta et porta a una explicació ben detallada que et traurà de dubtes:
Les millors llibreries de JavaScript, com la JQuery i moltes més.
I, finalment, per als qui no volen treballar, hi ha el generador de codi. Mireu el codi que genera (a la imatge no hi ha totes les opcions, és més llarg) per a un botó HTML en una pàgina web: