‘En el futur tindran més importància els periodistes i menys els mitjans’

Escac i mat als virus, els enemics de la informàtica

Aquesta setmana, a l’Internauta de Vilaweb i ElPuntAvuiTVEscac i mat als virus, els enemics de la informàtica, en versió vídeoàudio i/o text

Teniu un recull de tots els articles a pensalla.cat

Joan Jofra
Tots els diumenges a les 15h a ElPuntAvuiTV

Escac i mat als virus, els enemics de la informàtica

Tornem a la feina després de les vacances. Qui ha tingut sort haurà pogut desconnectar, però els informàtics tenim una feina que ens enganxa pràcticament les vint-i-quatre hores del dia. Per què? Doncs perquè encara que tanquem l’ordinador hi ha una sèrie d’elements no desitjables que fan la feina de malbaratar la nostra: em refereixo als virus. D’entrada cal que identifiquem què són i qui són per poder lluitar contra l’enemic.

Què és un virus?

És un programa, a part d’un programa, que altera el funcionament normal de l’ordinador sense el permís o coneixement de l’usuari. Normalment, o anormalment, poden:

-replicar-se

-autoexecutar-se

-modificar, esborrar o codificar fitxers de dades

‘En el futur tindran més importància els periodistes i menys els mitjans’

El periodista Albert Sáez té una llarga experiència professional en mitjans com ara TVC, Catalunya Ràdio, El Observador, Avui i El Periódico de Catalunya. Però també ha exercit de professor de periodisme i comunicació en unes quantes universitats. Combinant el vessant universitari amb el periodisme ‘de trinxera’, acaba de publicar el llibre ‘El periodisme després de Twitter‘ (3 i 4), on mira d’explicar als estudiants en què consisteix l’ofici i respondre’ls els neguits. Hi analitza ‘amb passió’ com ha canviat la professió amb l’entorn digital, simbolitzat en Twitter al títol: ‘La immediatesa, la capacitat de qualsevol persona d’emetre qualsevol cosa des de qualsevol lloc i la necessitat d’interactuar són les tres novetats o desafiaments que aporta el món digital i que el periodisme ha d’afrontar.’ Els periodistes, diu, s’han de formular dues grans preguntes: ‘Què pot fer millor la gent amb les xarxes socials i què poden fer millor les màquines.’ Sáez també parla de les nombroses capes de crisi dels mitjans tradicionals (algunes d’anteriors al ‘boom’ d’internet) i el fenomen dels ‘fugitius analògics’, els desenganxats i desencantats del periodisme que troben en la xarxa un espai informatiu alternatiu. I acaba pronosticant una idea de futur: ‘D’aquí a cinc anys tindran més importància els periodistes i menys els mitjans.’ ‘Perquè el periodisme sigui una professió ha d’ésser una activitat econòmica i, probablement, els mitjans d’avui no són l’instrument més adequat perquè ho continuï essent. Hem de reinventar la manera de reorganitzar-nos’, rebla.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *