El llibre electrònic

 
El llibre electrònic
 
Estem a la setmana de Sant Jordi i he pensat que hauria d’explicar què és un llibre electrònic, explicar-vos com organitzar la vostra pròpia biblioteca , com compartir els llibres que teniu a la biblioteca, de com fer-ne un llibre nosaltres, dels llibres interactius …
 
 
 
Què és
 
Un llibre electrònic o eBook, en anglès, és la versió electrònica del que coneixem com a llibre en format paper o, com ara es diu, un llibre vegetal. És una publicació multimèdia perquè pot tenir continguts de text, imatges, só i vídeo i per reproduir-la cal un dispositiu específic o qualsevol ordinador, tauleta o telèfon ‘espavilat’.
 
Els lectors especialitzats, com l’Amazon Kindle, ofereixen una gran llegibilitat gràcies a l’anomenat ‘paper electrònic’ que, a diferència dels ordinadors, NO emet llum i cansa menys la vista, encara que cal llum externa per llegir. Si voleu llegir al sol, per exemple a la platja, veureu que podeu fer-ho sense problemes, mentre que una tauleta o telèfon us costarà llegir-la al sol.
 
Una altra característica de la tinta electrònica és que no necessita electricitat per mantenir-la activa, una vegada dibuixada la pàgina no cal consum per mantenir el píxels actius, cosa que redueix molt el consum de la bateria. Però això fa que canviar el dibuix de la pantalla sigui més lent i no reprodueix bé vídeos.
 
No cal que existeixi un llibre en paper per tenir una versió electrònica, hi ha publicacions electròniques que no tenen el seu equivalent digital.
 
 
 
Quins formats existeixen
 
Encara que inicialment hi havien molts formats, hem acabat amb dos grans formats, l’ePub i el Mobi, que és el format utilitzat per Amazon en els seus lectors Kindle.
 
Encara que hi ha qui diu que el PDF és un format per a llibre electrònic, però el fet que no sigui repaginable o líquid em fa eliminar-lo de la llista de formats de llibre electrònic.
 
El format ePub (electronic Publication) és un estàndard obert utilitzat per la majoria de lectors i editors de llibres, que ja està a la versió 3.0.1 ( la versió 3 està des d’octubre de 2011, i la 2 des del 2007). Aquest estàndard defineix com representar, empaquetar i codificar contingut web estructurat, de forma que un arxiu ePub pugui ser distribuït fàcilment i sigui interoperable en molts i diferents dispositius des d’un telèfon, a una tauleta, un lector de llibres o un ordinador.
 
 
365ADC45-9154-4A65-AC95-D92E048D0D10
Si voleu saber-ho tot sobre l’ePub, aneu a can Liz Castro i compreu-vos el llibre ‘EPUB Straight to the Point’, i, en cas d’estar interessats, les mini guies que ha anat publicant per complementar el llibre, per exemple, per parlar d’àudio i vídeo a un ePub, la Liz és una de les persones que més en sap d’ePub i s’explica molt clarament i cal seguir el seu blog ‘Pigs, Gourds, and Wikis’ o el seu tiwtter, @lizcastro.
 
 
El format Mobi, amb una petita variant (Azw) del format per afegir més compressió, és utilitzat bàsicament per Amazon en els seus lectors Kindle i poden ser arxius amb protecció o sense.
 
Així com els llibres d’Apple només es poden llegir als iPad o als Macs, Amazon et regala l’app de Kindle perquè pugis llegir els seus llibres a molts dispositius, a l’iPad, al Mac, al PC, etc.
 
Pasa el mateix amb els llibres de l’FNAC, han fet els seus propis lectors, com Amazon, però tenen apps perquè els pugueu llegir a l’iPad o a tauletes Android
 
Si heu comprat llibres a llibres.cat ja sabeu que heu de tenir un altre lector, l’Ebooki de Libranda (amb el sistema d0Adobe), gratuït, això si, però que serà una nova biblioteca desconnectada de totes les altres.
 
 
I si n’heu comprat a edi.cat, laie.es o casadellibro.com haureu passat per l’Adobe Digital Editions!
 
 
 
Què és el DRM?
 
El DRM (inicials de Digital Right Management en anglès) és un sistema inventat per Adobe per intentar evitar les còpies de llibres electrònics. Si feu una mica de Google veureu que és un intent no gaire reeixit.
 
El que realment aconsegueix aquest sistema és molestar als usuaris que, legítimament, volen organitzar la seva llibreria perquè cada ‘venedor’ intenta obligar-te a tenir els seus llibres dins el seu programa.
 
El sistema utilitzat per Amazon codifica el llibre amb el codi d’identificació del dispositiu de l’usuari, fins a sis dispositius per usuari).
 
 
 
Com organitzar-los?
 
Només cal una resposta: Calibre , com ells diuen, ‘és la solució per a totes les vostres necessitats d’e-book’ i és absolutament cert, a més de ser un català,  gratuït i per a tots els sistemes (windows, windows 64 bits, Mac Os X, Linux, i una versió Portable per Windows a partir de la versió Vista), Calibre va ser creat i mantingut des del 2006 per Kovid Goyal.
 
  • Us pot organitzar la vostra llibreria, per títol, autor, data afegit a la llibreria, data de publicació, tipus de llibre (segons els vostre criteris o per criteris de llibreter), per mida 🙂
  • Us permet convertir llibres de / a diferents formats, per exemple de PDF a ePub
  • Us permet sincronitzar els llibres amb el vostre lector
  • Us permet llegir el llibre en el vostre ordinador
 
Calibre només treballa amb llibres sense DRM, encara que té extensions per treure el DRM d’algunes plataformes, p. ex. els llibres d’Amazon i els podreu incorporar a la vostra organització.
 
Això no us passarà si teniu llibre comprats a Apple, el seu sistema d’organització és iTunes, el seu sistema de lectura és l’app iBooks i aquí s’acaba el que podeu fer.
 
Si voleu compartir els vostres llibres, Calibre us permet posar en marxa un petit servidor de llibres en el vostre ordinador i us permet enviar els llibres per correu.
 
 
Els dos grans venedors, Amazom i Apple us permeten guardar els vostres llibres al seu núvol sense cost, però com he comentat abans són sistemes independents i no podeu centralitzar tots els vostres llibres en una sola biblioteca. Amazon ha posat en marxa fa poc, el novembre del 2014, la ‘Kindle Family Library’ i tu pots veure i llegir els llibres dels dos adults de la teva família, el sistema està restringit als models més nous de Kindle, no funciona a tots, però pels que funciona unifica la llibreria de tota la família.També permet als dos adults manegar el compte de fins a quatre nens. De moment no està disponible aquí però suposem que no trigarà.
 
Apple té, des de l’IOS 8, el que anomena ‘Family Sharing’ (‘En família’ a la versió catalana) que permet fer el mateix amb els llibres, la música, les fots, el calendari, o les apps que has comprat. El sistema que tenen per evitar que tinguis una família molt nombrosa, apart de limitar.ho a sis membres, és que el pater familia és qui té la targeta de crèdit que paga totes les compres 🙂
 
Per si no en teniu prou, Adobe ha creat el seu propi sistema de biblioteca i lector de llibres amb DMR l’Adobe Digital Editions, simplement, fugiu-ne si podeu.
 
 
 
A on trobar-ne?
 
El Projecte Gutemberg és una iniciativa per digitalitzar llibres i posar-los a disposició dels usuaris en formats diversos i, fins i tot, llegir-los online a la seva pròpia web. Tenen un 46.000 llibres  gratuïts.
 
A Calibre també trobareu llibres lliures de drets, uns 4.000.
 
A can Google tenen el projecte Google Books.
 
Si aneu a Amazon i al seu cercador poseu ‘ebooks gratuitos’ tindreu una llista de llibres a 0€.
 
A la botiga Apple dels USA també hi ha un apartat amb llibres gratuïts que no he sabut trobar a la botiga espanyola.
 
 
 
Com podem fer-ne un?
 
Sembla que s’ha convertit en una tradició no encabir un tema en un programa, així que per saber com ferne un haureu d’escoltar el programa de la proepra setmana.
 
 

One comment on “El llibre electrònic

  1. Bé, cada vegada hi ha més lectors amb e-ink que sí que emeten llum. Entre ells, precisament, els Kindle Paperwhite d’Amazon. Per experiència pròpia et puc dir que, a més, l’ús de la il·luminació amb prou feines afecta la durada de la bateria pel que jo he optat per no desactivar mai la il·luminació en el meu Kindle Paperwhite

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *