Donació solidària de dispositius digitals

Com es fa un llibre electrònic.

Aquesta setmana, a l’Internauta de Vilaweb i ElPuntAvuiTVcom fer un llibre electrònic, en versió vídeoàudio i/o text

Teniu un recull de tots els articles a pensalla.cat

Joan Jofra
Tots els diumenges a les 15h a ElPuntAvuiTV

Com fer un llibre electrònic.

Com es fa un llibre electrònic? La resposta és: depèn… Depèn de qui sigui el públic a qui s’adreça el llibre, perquè no serà el mateix un llibre per al nostre ‘consum’ que un llibre que fa un mestre per als alumnes o un llibre que editem per publicar professionalment.

Convertir un document que ja tenim

Recordeu que la setmana passada vaig parlar de Calibre, el programa que ens organitza, visualitza, envia i fa de navalla suïssa amb els nostres ebooks. Doncs si teniu un document previ amb el contingut del llibre, un document Word, un LibreOffice o un OpenOffice, només hem d’exportar-lo com a HTML, que és una de les opcions que tots tenen i, a continuació, importar aquest contingut HTML a Calibre. Una vegada el document HTML és a Calibre, ja només ens falta un pas: convertir-lo a ePub amb l’opció de Calibre de convertir documents. Això sí: un parell de trucs de l’editor perquè us surti bé:

Llegeix la resta d’aquest article …

Donació solidària de dispositius digitals

L’Internauta entrevista aquesta setmana David Franquesa, director de la plataforma Reutilitza.cat

En el cicle de vida dels aparells informàtics i dispositius digitals hi ha moltes etapes crítiques: l’origen de les matèries primeres, les condicions laborals de les empreses fabricants, l’ús de materials reciclables… Fins i tot quan l’ordinador o el mòbil s’acaben considerant obsolets, el cicle no es tanca: es pot pensar en el reciclatge i, també, en la reutilització. En aquest sentit, quan una empresa o administració pública dóna de baixa ordinadors i equipaments informàtics considerats amortitzats, l’opció fàcil és desballestar-los i reciclar-ne el màxim nombre de components. Però sovint els equipaments encara funcionen a la perfecció i hi ha l’alternativa de reutilitzar-los. Però no és tan fàcil, trobar un nou usuari que vulgui allargar-ne el cicle de vida. Aquest és el desafiament de la plataforma de donació solidària de dispositius digitals Reutilitza.cat, sorgida el 2012 d’iniciatives anteriors al si de la Universitat Politècnica de Catalunya. Donar una nova vida als aparells considerats obsolets per empreses i institucions públiques, explica el director David Franquesa, és una manera eficaç d’optimitzar recursos, de prevenir la generació de residus, de crear ocupació i també d’enfortir les capacitats digitals dels receptors, tant entitats i ONG com particulars. Gràcies a un programa de la UE, ara es vol replicar Reutilitza.cat a tot Europa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *