Com fer un llibre electrònic

 

Com fer un llibre electrònic?

 
Doncs la resposta és: depèn …   depèn de qui sigui el públic a qui va dedicat el llibre, perquè no serà el mateix un llibre per al nostre ‘consum’ que un llibre que fa un mestre pels alumnes a un llibre que editem per publicar professionalment perquè les exigències de qualitat variaran.
 
 
Convertir un document que ja tenim
 
Recordeu que la setmana passada vaig parlar de Calibre, el programa que ens organitza, visualitza, envia i fa de navalla suïssa amb els nostres ebooks?, doncs si teniu un document previ amb el contingut del llibre, un document Word, un LibreOffice o un OpenOffice, només hem d’exportar-lo com a html, és una de les opcions que tots tenen i, a continuació, importar aquest contingut html a Calibre.
 
Una vegada el document html a Calibre ja només ens falta un pas, convertir-lo a ePub amb l’opció de Calibre de convertir documents.
 
Això si, un parell de trucs de l’editor perquè us surti bé:
 
  • heu d’exportar capítol per capítol, no tot el llibre de cop
  • i heu de formatar el títol del capítol com a ‘estil’ ‘heading 1′
 
I un parell de trucs de Calibre:
 
  • quan convertiu el document a Calibre, marqueu l’opció ‘treu l’espai entre paràgrafs’
  • i seleccioneu el ‘level 1 TOC’ per canviar tots els títols a ‘h1′
 
una explicació detallada amb moltes imatges de pantalla està aquí
 
Penseu que les conversions de Calibre són molt bàsiques, les fa d’una forma basta, us servirà per a ús vostre, però no per ús comercial o, fins i tot, no acabarà de ser un bon producte per fer llibres que arribin a molta gent, com pot ser els llibres d’un professor.
 
 
Una segona eina per convertir text a ePub, o fins i tot un PDF, és el web online-convert, només heu de pujar l’arxiu o donar l’adreça del document al vostre Dropbox, seleccionar el vostre lector de llibres electrònics i voilà.
 
 
I fins i tot una tercera eina per PC’s és una addin gratuït per a Microsoft Word 2007, Aspose-Words que et permet guardar un arxiu word com a ePub.
 
 
Pels Macs, podeu treballar amb Pages, que guarda directament els documents com ePub, i sap llegir .doc i .docx i exportar-los com a ePub.
 
 
I si heu de fer alguna cosa per Kindle, encara que us recomano llegir el punt següent per les limitacions legals, només heu de pujar un Word a KDP i si has fet al Word amb Windows, no amb Mac, i té ToC (taula de continguts), el llibre també en tindrà.
 
 
 
Si volem fer-ho tot nou
 
Si voleu partir de zero, bàsicament perquè us aneu a dedicar professional a l’edició, teniu unes eines molt professionals.
 
 
Sigil és un editor WYSIWYG multi-plataforma, per a Windows i Mac i amb suport limitat per a Linux, lliure i open source, creat el 2009 per Strahinja Markovic i continuat per John Schember, un dels desenvolupadors de Calibre i ara segueix desenvolupant-se de la mà de Kevin Hendricks.
 
Sigil també ens permet ajustar un document creat automàticament com explicava en el pas anterior de Word a html si alguna cosa no ens ha quedat exactament com volíem.
 
 
Això sí, fugiu com el gat escaldat fuig de l’aigua calenta, de l’iBooks Author d’Apple, encara que sigui gratuït, si s’ho proposa pot aconseguir el dubtós títol de programa més mal fet i poc ‘user-firendly’ de tots els que s’han fet per a Mac.
 
Per fer-ho més agradable per l’usuari escriptor de llibres, Apple no us deixa fer servir el programa per fer llibres que penseu distribuir pagant en altres plataformes, i si el veneu a l’iBookstore es quedaran un percentatge del 30%:

“IMPORTANT NOTE: If you charge a fee for any book or other work you generate using this software (a “Work”), you may only sell or distribute such Work through Apple (e.g., through the iBookstore) and such distribution will be subject to a separate agreement with Apple.”

 
No us penseu que els d’Apple són raros, el software d’Amazon per crear llibres, Kindle Textbook Creator, programa en versió beta per Windows i Mac i només en anglès, diu el mateix:
 
 “textbooks and other content created using Kindle Textbook Creator can only be sold via the Amazon Kindle Store as outlined in Amazon’s Software End User License Agreement.”
 
 
I, finalment, Adobe amb el seu ‘Digital Publishing Suite’ s’hi afegeix a la festa, però als preus impagables d’Adobe i que, com a defecte principal, NO deixa que el contingut textual del llibre sigui seleccionable per subratllar, buscar, etc.
 
 
Una solució open source per a Linux i Mac, és Booktype, una gran eina col·laborativa, pel cas de llibres tècnics que requereixen la col·laboració de diferents autors. Hi ha una versió Pro per 15,95$ al mes amb la que ells fan el hosting del sistema per publicar fins a 50 llibres i per treballar fins a 10 autors
 
 
Una altra solució, Jutoh d’Anthemion Software per crear ebooks en format ePub i Kindle, amb un sistema força automatitzat per publicar-lo a les botigues d’Amazon, Apple, Google Play, Kobo i d’altres. Tot això per 39$.
 
 
I, finalment, Scrivener 2 per a Mac OS X us costarà 45$, una eina professional amb molta cura per tasques que d’altres editors ni tan sols es preocupen,  com per exemple una part de l’aplicació es dedica a guardar material de recerca o sistema de notes que es sincronitzen amb els vostres dispositius mòbils, fixeu-vos en aquesta llarga pàgina que  llista alguns dels autors que editen amb Scrivener i dels llibres editats que parlen d’Scrivener.
 
 
Però si voleu fer un llibre perfecte, el podeu fer a mà amb un editor de textos seguint les instruccions del llibre de Liz Castro, ‘EPUB Straight to the Point’, no trobareu una solució més professional, encara que us costarà més hores de feina a l’inici el resultat val la pena.
 
 
Canviant de sistema s’ha de parlar de Issuu i Vook, plataformes d’edició que permet als autors publicar els seus títols.
 
 
Em cal donar les gràcies a la Liz Castro pels seus consells per fer aquest article, un honor tenir els seus comentaris en aquest article.
 
 

One comment on “Com fer un llibre electrònic

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *