Optimot, el cercador clar i català.

Diccionari casolà d’informàtica.

Aquesta setmana, a l’Internauta de Vilaweb i ElPuntAvuiTVla primera part del Diccionari casolà d’informàtica, en versió vídeoàudio i/o text

Teniu un recull de tots els articles a pensalla.cat

Joan Jofra
Tots els diumenges a les 15h a ElPuntAvuiTV

Diccionari casolà d’informàtica.

Avui inicio una petita sèrie que he volgut anomenar ‘Diccionari informàtic casolà’ perquè no pretenc fer un diccionari a l’ús, per començar veureu que és per desordre alfabètic, segueix l’ordre d’aparició, com els actors a les pel·lícules, perquè vull donar resposta a dubtes que ens van sortint en el dia a dia, de vegades quan arribem a webs que no tenim més remei que intentar entendre en anglès.

Comencem per l’inici, com es mouen les dades per Internet, serà una mica teòric, però amb els exemples o analogies crec que us serà fàcil.

 

IP (TCP/IP)

 La paraula o concepte que cada dia fem servir, encara que de vegades no ens adonem, és la paraula IP, Internet Protocol, o més exactament TCP/IP, Transmission Control Protocol / Internet Protocol i que, traduït vol dir Protocol o Normes de Control de la Transmissió / Protocol d’Internet, i fa referència a com es mou la informació per Internet.

 És la part més important d’internet, el TCP, el Control de Transmissió  fa que les coses arribin al seu lloc, arribin totes i arribin ordenadament. Deixeu-me explicar-vos amb una analogia el sistema de funcionament d’Internet com si fos un sistema de targetes postals.

Llegeix la resta d’aquest article …

Optimot, el cercador clar i català.

Fins el 2007, el Consorci per la Normalització Lingüística, el Centre de Terminologia Termcat, l’Institut d’Estudis Catalans i la Direcció General de Política Lingüística es distribuïen l’atenció de consultes lingüístiques de la població en general, empreses i entitats i professionals de la llengua. Totes quatre institucions van considerar que calia unificar serveis i criteris per a resoldre l’excessiva descentralització de l’atenció de consultes lingüístiques, i així va néixer l’Optimot, un potent cercador d’informació sobre tots els aspectes de la llengua on es poden consultar de manera integrada unes quantes fonts i obres de referència (del ‘Diccionari de la llengua catalana’ del IEC als vocabularis terminològics del Termcat, passant pel nomenclàtor oficial de toponímia de Catalunya i de Catalunya Nord i els diccionaris català-castellà i castellà-català d’Enciclopèdia Catalana), a més de les fitxes elaborades per l’equip del portal mateix. Quasi vuit anys després, l’encert d’aquella decisió es plasma en unes xifres de consultes milionàries, principalment sobre qüestions de sintaxi, lèxic, convencions, morfologia i ortografia. Ens ho explica, aquesta setmana, la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *