Domòtica.

 
 
Vivint envoltats d’ones i camps electromagnètics produïts pels milions de senyals wifi i dispositius, la finalitat sempre és la mateixa: la comunicació. Comunicació entre dos o més persones o comunicació entre dos aparells, avui parlaré d’això últim, què li diu el mòbil a les persianes de casa? O a les llums, la calefacció, l’alarma  i un llarg etcètera, avui parlaré de domòtica especialment per millorar la gestió energètica, la seguretat i la nostra qualitat de vida.
 
 
Un sistema domòtic recull informació de sensors o entrades de dades, les processa i, en funció dels valors i de les normes d’actuació emet ordres.
 
La xarxa de control domòtic s’integra amb la xarxa d’energia elèctrica, la de telefonia, la de televisió i la xarxa d’internet.
 
La domòtica no és només encendre els llums o apujar les finestres, de fet posar un motor a una persiana NO és domòtica, el més important és gestionar la informació, per exemple, de consum elèctric per conèixer els nostres hàbits de consum i poder aprofitar les tarifes horàries de baix cost.
 
La domòtica és seguretat quan la dediquem a controlar les intrusions a la nostra casa, però també és seguretat quan tenim sistemes de supervisió i alarma d’incendis, de fuites de gas, inundacions d’aigua o gelades, problemes amb el subministrament elèctric que pot fer malbé el menjar de la nostra nevera o congelador.
 
La domòtica millora l’accessibilitat i permet que persones amb discapacitats tinguin facilitats per gestionar els aparells de casa o bé tenir serveis de teleassistència.
 
Podem dividir els sistemes domòtics en els següents apartats:
 
  • Sensors, és segurament l’apartat més ampli, perquè hi ha sensors de moviments, d’obertura, sirenes, d’inundació, de consum, de moviment, de CO2, de fum i de lluminositat
  • Interruptors, amb mesura o no de consum
  • Dimmers o reguladors d’intensitat d’enllumenat, per leds o per endolls
  • Termòstats, de pared, de radiadors o, simplement, sondes de temperatura per a una estació meteorològica.
  • Endolls, amb mesurament o no de consum.
  • Persianes
  • Rec
  • Controls per connectar al PC o autònoms.
  • Càmeres, d’interior o d’exterior.
  • Sistemes de so.
 
 
 
X10
 
 
Encara que ja fa anys que ha sortit al mercat de consum, hi ha encara molts sistemes diferents de protocols de control i automatització, però el que més s’ha generalitzat és l’X10 com a sistema homogeni, el protocol és el que dóna ordres i recull informació,  i els sistemes poden aprofitar com a via de transmissió la mateixa xarxa elèctrica, el bluetooth o el wifi.
 
L’X10 bàsicament fa servir el cable elèctric que ja tenim a la nostra casa i té un petit protocol per connexions sense cable a partir de senyals de ràdio i es pot connectar a la xarxa telefònica per poder governar el sistema via trucada de telèfon, vegeu aquesta consola de control amb interfase.
 
Si voleu estudiar el sistema, us aconsello aquest web.
 
 
 
Z-Wawe
 
 
Z-Wave és l’estàndard internacional per a la interconnexió sense fils dels sistemes de control domòtic. Podeu trobar els seus productes a Z-Wave España.
 
Un dels millors representants és Domótica Davinci.
 
 
 
Per jugar, o no
 
 
Superinventos és una de les webs més divertides per iniciar-se, remeneu i trobareu un grapat de solucions i d’idees.
 
 
 
Aplicacions 
 
 
Encendre la calefacció a l’apartament d’esquí, per 227,55 € a la Tienda de la Domòtica podeu trobar un sistema que us permet posar en marxa la calefacció, i moltes altres funcions, del vostre apartament per trobar-lo ben calent quan arribeu el cap de setmana.
 

20150619 domotica 1

 
Estalviar en calefacció, encara que la caldera sigui de gas, amb un nou termòstat que permet la posada en marxa o l’apagada remotament o en funció de la programació i fins i tot permet decidir quins radiadors estaran apagats o en marxa.
 
 

20150619 domotica 2

Les càmeres IP us permetran veure des del vostre telèfon el que està passant a casa vostra, encara que sigui de nit, amb càmeres que tenen detecció de moviment i visió nocturna a partir de 80 €. Si us gasteu uns diners, podeu posar-les motoritzades i fer-les moure des del telèfon per uns 80-90 €.
 
 
Pels que viviu en una casa, podeu programar que si s’obre la porta del jardí i és de nit, el sistema encengui els llums 4 minuts i m’envii un email d’avís.
 
 
O bé, tancar totes les persianes d’una casa quan anem a dormir per evitar sorpreses nocturnes
 
 
 
Costos
 
 
Un kit d’iniciació per domòtica us costarà 91,15 € a Superinventos que et permet controlar llums de casa des del mòbil. Una mica més sofisticat, fins a 3 llums, us costarà 104,45 €.
 
 
A la botiga de Z-Wave també en trobareu de kits molt interessants.
 
 
Tingueu en compte de buscar un sistema que es pugui ampliar, que no es quedi en el kit que us estan venent.
 
 
 
Domòtica de baix cost
 
 
I d’altes prestacions, perquè no podia oblidar-me de la gran quantitat d’aplicacions de domòtica que hi ha per Raspberry Pi.
 
 

20150619 domotica 3

Perquè existeix un software lliure, Domoticz per a la gestió dels dispositius domòtics i que funciona perfectament a la Raspberry Pi si té alguna mena de hardware compatible Z-Wawe com la placa RaZberry o un stick USB, per instruccions pas a pas, en castellà, mireu aquesta pàgìna d‘Antonio Hernán.
 
 
I si voleu treballar en un projecte Open Source, podeu anar a donar un cop de mà a OpenDomo, un sistema operatiu de control domòtic lliure molt senzill de provar perquè us donen una màquina virtual ja llesta per VirtualBox. Posats a fer-ho més divertit, podeu intentar posar OpenDomo en una Raspberry Pi.
 
I si no us en sortiu els d’OpenDomo us donaran servei i assistència des de  Vilafranca del Penedès.
 
 
 
Com veieu la Domòtica cada cop es fa més extensiva i necessària en la nostra quotidianitat.
 
 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *