Caçadors de bolets tecnològics

 
 
Arriba la temporada dels caçadors de bolets i aquest any més que mai, el nostre telèfon intel·ligent serà tan indispensable per a anar a recollir-los com el cistell.
 
I mentre aneu a muntanya, podeu anar escoltant l’internauta si teniu una bona bateria o porteu una bateria addicional, perquè heu de vigilar no us quedeu sense bateria !
 
 
  • Per si de cas ens perdem
  • En cas d’emergències
  • Per recordar a on hi ha rovelloneres
 
 
Captar dades
 
És important per si de cas ens perdem, poder anar captant les dades del GPS, dibuixar la ruta que estem fent i poder refer-la a l’inrevés si ens hem perdut. Les aplicacions que capturen dades de la nostra activitat van lligades amb el GPS del nostre telèfon, que rebem des de diversos satèl·lits, sense problemes de cobertura,  i ens permeten, mentre caminem o una vegada de tornada, veure per on hem anat i com ho hem fet.
 
Acostumen a donar-nos un mapa amb el recorregut que hem fet, el temps, la distància i, pels esportistes, el ritme i les calories consumides, si, a més a més, portem una cinta pulsòmetre al pit, ens pot donar una gràfica de les nostres pulsacions, si pugen, vol dir que hem trobat una bona zona.
 
L’aplicació que faig servir és Wikiloc, el registre és gratuït, i t’ofereix infinitat de rutes a peu (i amb bici, esquí, etc) per la zona, et guarda l’itinerari que fas i, quan acabes envia les dades al servidor i les pots consultar al telèfon i via web.
 
Wikiloc és un web cooperatiu a on cadascú puja el track la ruta que ha fet (1,935.000 ara), els comentaris i les característiques de la ruta, allà podreu buscar rutes per tipus d’activitat (bici de btt, senderisme, curses de muntanya, etc.), buscar pel lloc a on vulgueu anar, buscar per dificultat, etc. Una vegada decidida la ruta, que veureu en un mapa, us podreu baixar el track (per baixar-lo heu d’estar registrats), quan feu la baixada, feu-ho en format GPX i amb tots els punts (això de dividir-la en blocs de 500 punts era pels antics gps que no acceptaven tracks de més de 500 punts, ara un track detallat d’una sortida de 40 km. en bici pot tenir uns 6000 punts). Aquest web et permet, a la seva versió de telèfon, fer el seguiment de la ruta online i rebre les dades del GPS.
 
A la web, en pantalla gran, pots veure el resum de què has fet i pots publicar-ho a les xarxes socials, veure el que fan els teus amics, en fi tot el que vols saber sobre la teva activitat, però em temo que pels boletaires de veritat això no és una opció que els hi agradi massa.
 
Una de les coses que van influir en la meva elecció, la més important, és la necessitat de què el telèfon tingui tots els elements necessaris abans de la sortida, no m’agrada haver de dependre de tracks o mapes online perquè podem estar a zones sense cobertura o bé a llocs amb roaming de dades que, com sabeu, és un robatori, fa un temps explicava que havia de complementar el Wikiloc amb un programa de mapes que pogués tenir al telèfon mapes de la zona descarregats prèviament, ara ja no cal, els de Wikiloc han afegit aquesta opció i no ens cal tenir un segon programa amb mapes.
 
L’app té l’opció de marcar punts d’interès del recorregut, que poden ser ermites romàniques o bé rovelloneres que guardarem per a properes visites o per compartir amb els nostres amics 🙂
 
 
 
En cas d’emergències
 
Anem a caçar bolets, però siguem previsors per si tenim problemes i per això tenim dues aplicacions
 
Alpify  és una app senzilla, molt senzilla, té un gran botó vermell que avisa al Racc de la teva posició gràcies al GPS del teu telèfon i els del Racc avisen al 112 (com que t’has de registrar, tenen les teves dades i una persona de contacte en cas de problemes). Si no teniu internet, també funciona perquè envia les dades per SMS. SI no teniu ni internet ni telèfon de cap operadora, teniu un problema.
 
L’app haurà anat enregistrant la teva ruta per poder donar més indicacions als equips de rescat, les dades de la ruta només s’envien al servei d’emergència en cas de què l’usuari activi el sistema o algú denuncii la vostra desaparició.
 
Recentment la Generalitat ha publicat l’app My112 que fa una trucada al servei d’emergències amb les dades geolocalitzades, que vol dir que envia la longitud i latitud del lloc a on esteu. Aquesta app contacta directament amb el 112 i també us pot ser útil a la carretera, si heu tingut o heu vist un accident per donar ben exactament la posició a on sou.
 
 
 
Per recordar
 
 
Ja he comentat que la mateixa app, Wikiloc, que us enregistra la ruta o que us serveix de guia, també us permet marcar punts d’interès per properes sortides.
 
Això també ho podeu fer al Google Maps o al Maps d’Apple.
 
 
Un consell final
 
 
Hi ha una aplicació, caçadorsdebolets.com amb una app que podeu portar en el vostre telèfon per identificar els bolets que trobeu, encara que, sigueu prudents, si no n’esteu ben segurs jo no m‘en refiaria.
 
Ja sabeu la importància que li dono a les còpies de seguretat, quan esteu al mig de la muntanya, el millor sistema de tenir una còpia de seguretat és que un dels companys de sortida porti el mateix programa, el mateix track i els mapes de la sortida en el seu telèfon. No us desitjo que us quedeu sense bateria al mig de la muntanya, recordeu els backups i les bateries externes!.
 
 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *