Hem entrat a la tardor i els biorritmes ja fa temps que s’han estabilitzat, hem tornat a les nostres rutines , però som un any més vells o amb més experiència, depèn de com ho vulgueu mirar, i el pas dels anys per si sol ja s’encarrega d’afegir uns quants problemes de salut. Per ajudar nos a fer un seguiment i control d’alguns ítems empipador com ara la pressió, el sucre, el pes etc us explicaré quines eines i apps podem fer servir però, sobretot, recordeu que només serveixen per fer el seguiment i, en el seu moment, ensenyar-li al metge les dades (i presumir una mica d’habilitats digitals)
La pressió
No us espanteu, però més d’un milió de catalans adults són hipertensos, més d’un milió, i pels que no ho són també és bo que es controlin i ho sàpiguen.
Segurament un simple full de càlcul us pot servir per fer el seguiment, amb quatre columnes: el dia que es pren, la màxima, la mínima i el ritme cardíac, però si voleu tenir-la al vostre mòbil, poder fer gràfiques i unes quantes coses més una app us donarà tot això.
Una de gratuïta és Blood Preasure Companion Free.
I una de les millors, però per la que n’haureu de pagar 0,99$ és iBP Blood Pressure per IOS i per Android, té un sistema per sincronitzar les dades entre els teus dispositius (telèfon i tauleta).
Per prendre la pressió podeu anar a la farmàcia o bé tenir un aparell a casa per prendre-la sistemàticament a la mateixa hora, i què passa si ho voleu tot integrat?, que podeu comprar un aparell que us mesuri la pressió i envii les dades al mòbil per estalviar-vos copiar-les, i en aquest segmenet els reis que moltes vegades hem citat, són els de Withings que tenen un sistema monitor de pressió sense fils, 130 € a Amazon.
No en feu cas dels que diuen que hi ha apps per mesurar la pressió simplement posant el dit sobre la pantalla del telèfon, si us en voleu enriure d’algú, aquesta app ho simula però els resultats se’ls inventa! Finger Prank Pressió Arterial per a Android.
El pes
Ara entrem en el més temut, el control de pes!!! Per a Android des de GooglePlay tenim Monitorea tu peso una app que a més d’enregistrar dades resulta motivadora, la versió IOS a l’Apple Store.
Però de nou la medalla se l’emporta Withings amb la seva balança intel·ligent (i que ells li diuen Smart Body Analizer), 147€ a Amazon, que a més del pes et calcula l’IGC o Índex de Greix Corporal (BMI o Body Mass Index en anglès) i envia tota la informació al vostre mòbil.
I per si us creieu que ja no podia fer més, la balança mesura la qualitat de l’aire de la vostra habitació i té en compte la temperatura i el diòxid de carboni i et fa suggeriments per què sàpigues que has de netejar l’aire :), et mesura les pulsacions i, per acabar, et dóna una previsió del temps que farà avui perquè puguis decidir quina roba et posaràs!
Els celíacs
Els que patiu de celiaquia ja sabeu com n’és de difícil saber quins aliments, quins restaurants o, fins i tot quins bolquers són aptes per a celíacs, per ajudar-los es va fer l’app mobiCeliac[XL] en versió IOS i en versió Android, que té una base de dades de productes consultable per saber si són aptes pel consum d’un celíac.
Si estàs a un supermercat, pots fer servir la càmera del telèfon per escanejar el codi de barres del producte i saber si pots o comprar aquell producte. I, finalment, té una base de dades de restaurants de més de 2000 establiments.
L’aplicació és gratuïta, està en català, castellà i anglès però has d’estar registrat en una associació de celíacs per fer-la servir sense pagar.
Una app similar és Facemovil per IOS i per Android, de la Federació d’Associacions de Celíacs d’Espanya i que té unes opcions similars i que també requereix que siguis soci de FACE.
La diabetis
És una de les malalties més estesa, per això és la que té més apps per ajudar als malalts al control i seguiment de la seva malaltia.
SocialDiabetes és una app per IOS i Android, però també una versió web, per autogestionar la Diabetis Mellitus tipus 1 i 2, recordar el que vas menjar, la insulina que vas necessitar i el teu nivell de glucosa, amb aquesta app pots millorar i aprendre dels teus hàbits i reaccions.
La importància de la malaltia i la quantitat d’usuaris us dóna idea el recent anunci de Google d’aliar-se amb Dexcom, invertint fins a $65 milions, per fer un monitor continu de glucosa (GCM) diuen que de la mida d’una moneda de 10 cèntims de dòlar (a dime) per poder controlar activament al pacient de diabetis, si en voleu saber més, els de TNW en parlen.
Els de Dexcom ja tenen un sistema mòbil de monitoratge de la glucosa via bluetooth, però una mica gran, el Dexcom G5 Mobile.
I el futur ens portarà bombes d’insulina lligades als monitors que ens permetran un tenir un pàncrees artificial, però això és un altre article.
Els pastilleros electrònics
Tots els qui tenim familiars grans hem vist els famosos pastilleros que porten amunt avall, però també existeixen els electrònics per recordar-nos la ingestió de les pastilles, perquè segons la OMS, un de cada dos pacients crònics, un 50%, no compleix les normes del tractament.
L’app MediSafe, de l’Associació Americana de Farmacèutics, permet, segons diuen els seus promotors, que el 81% dels seus usuaris es prenguin el tractament quan els hi toca. Escaneja el codi de barres de la caixa del medicament amb la càmera del telèfon i envia alertes a l’usuari. La podeu descarregar per IOS i Android.
El mateix, però amb el suport del Servei de Salut Britànic, és el Pill Manager, també amb recordatoris i, si viviu a la Gran Bretanya, podreu encarregar directament els medicaments a la farmàcia, versió per IOS i per Android.
Embarassos ( o no )
Sistemes globals
Fins aquí, apps o artefactes que ens mesuren o fan el seguiment d’una de les nostres preocupacions, però hi ha apps que et permeten un seguiment global no tan sols de les variables que vulguem mesurar sinó també dels medicaments que prenem i que ens permeten enviar la informació al nostre metge.
Els d’Esteve han creat l’app ExpertSalud, en versió IOS, Android i de sobretaula via navegador, que les gràfiques són més grans :), l’app et permet controlar el dolor, l’exercici, l’estrès, la febre, la freqüència cardíaca, la glucèmia, el mareig, el pes, la pressió arterial, el test de Morisky Green (vés a saber què és) i et permet tenir controls personalitzats per si de cas en volem algun més.
Pels despistats, també us permet entrar la medicació que heu de prendre, com els pastilleros electrònics que havia comentat, i cada vegada que toca us avisa per no oblidar-vos.
El temps i la llargada d’aquest article és reduït, no hi caben totes les apps ni totes les malalties que poden ser monitorades per una app, però podeu anar a la pàgina de la Fundació TicSalut, col·laboradors amb la fundació Mobile World Capital on trobareu un llistat llarguíssim a l’observatori d’apps.
Com sempre diem amb la salut cal posar hi els sis sentits, els cinc que ja coneixeu i el sentit comú, i si penseu que alguna cosa no va bé el millor és consultar-ho amb un bon metge però si porteu els deures fets, si presenteu una gràfica d’allò sobre el que li vulgueu consultar, ja aneu per nota i potser la primera visita ni us la cobren 🙂