Resum del 2015

 
Donem la benvinguda a l’any 2016 amb un repàs del que ha estat el 2015 i explicant el que ens ha portat.
 
La fibra òptica
 
Al final ha arribat la fibra òptica a les cases, l’ADSL ja es veu com una cosa del passat, gràcies, en molta mesura a l’arribada en massa de la televisió per internet.
 
Però no perdeu de vista els desenvolupaments de Comcast, un dels més grans proveïdors d’accés a Internet dels USA, que diu que té en proves un sistema d’accés amb cable de coure fins a 1 gigabit, deu vegades el que tenim normalment amb fibra òptica.
 
 
El cotxe sense conductor
 
2015 ha estat l’any en què s’ha demostrat que pot existir un cotxe sense conductor i que, a més, té molts menys accidents que un cotxe conduït per un humà, i aquí encara anem canviant de marxes …
 
 
3E06649E-1A29-418E-BB9B-311D09B702E7
 
A hores d’ara ja porten més d’1,3 milions de milles amb cotxes modificats ( el Toyota Prius o el Lexus RX450h ) o un prototip especialment dissenyat, com podeu veure a la foto, dissenyat és un dir, més aviat sembla un ou, l’experiència acumulada és l’equivalent a 75 anys de conducció d’un humà.
 
En els més de 2 milions de milles recorreguts en mode autònom o manual (assistit per humans) han tingut 17 accidents lleus, cap de greu i cap d’ells per culpa del cotxe de Google, si voleu, aquí podeu llegir els informes dels darrers mesos, al de l’agost de 2015 veureu com es van avançar a Nadal i ja van preveure, a Austin, com detectar els cérvols per no atropellar els rens de Santa Claus.
 
Si us creieu capacitats, aquí  trobareu com enviar un currículum per optar a un lloc de treball a l’equip de cotxes sense conductor de Google.
 
 
Netflix
 
2015 ha estat l’any de Netflix a Espanya, a pensalla.cat vaig dedicar un article a parlar d’ells. Netflix s’uneix als qui ja estaven aquí o eren d’aquí, com filmin, wuaki, yomvi, medici, etc.
 
Pels qui no teniu una tele espavilada, les actualitzacions d’aquest any de l’Apple TV i de Chromecast us seran més necessàries encara.
 
 
La domòtica 
 
Sembla que més lentament del que esperàvem, però la domòtica arriba a les nostres cases, per donar-vos un exemple, el timbre domòtic que permet veure i parlar amb qui truca al timbre de casa, no només quan hi som, sinó també quan no hi som des del nostre telèfon.
 
3BB97D32-698B-481C-8E78-A3CAC1BC12D5
 
 
 
El web responsive
 
El web responsive és aquell que s’adapta al nostre dispositiu, de manera que amb una sola programació, més complexa, això sí, pot mostrar-nos els continguts en diferents dispositius de mides ben diferents.
 
Tant és així que dins les normes del cercador de Google, hi ha instruccions per afavorir els webs que es poden visualitzar de forma responsive enfront dels que només es poden veure en un model de dispositiu, o que no es veuen perfectament en tots els dispositius.
 
Aprofitant les noves característiques dels nostres dispositius també s’hi han afegit opcions en el disseny dels webs que anirem veient cada vegada més, com per exemple el disseny pla enfront l’skeumorphism, si voleu anar una mica més enllà, llegiu aquest article sobre disseny pla, però altres detalls que potser us hauran passat per alt són:
 
  • scrolls molt més llargs a causa de la mida més petita dels dispossitius mòbils
  • personalització en funció del lloc a on es veu el contingut
  • molt més vídeo i animació
  • notificacions push
  • swiping
 
 
 
Star Wars
 
Bé, ja sé que aquesta entrada no és estrictament internàutica, però no podia parlar del 2015 sense mencionar que, per fi, s’ha estrenat el capítol 7 d’Star Wars 😃
 
 
Les trucades via Whatsapp
 
Ja tenim les trucades VoIP (veu sobre la Internet) a whatsapp, i això vol dir que podem trucar, si tenim connexió a Internet, sense pagar per fer una trucada de veu, però paguem per tenir una connexió a Internet sigui fixa o sigui 3G o 4G.
 
 
Els emojis
 
Una cosa íntimament lligada als whatsapp com els emojis han rebut per l’Oxford Dictionaries el títol de paraula oficial de l’any 2015, exactament l’emoji d’una cara amb llàgrimes de joia, així que la paraula de l’any NO és una paraula sinó un pictograma!
 
67819A73-75DD-493D-AA4F-1EA94FA4B378
 
 
Segons el de l’Oxford Dictionaries han analitzat la frequència i les estadístiques dels escrits i han arribat a la conclusió que era l’emoji més utilitzat a tot el món (un 20% de tots els emojis al Regne Unit i un 17% als USA).
 
 
 
El núvol i el software per subscripció
 
Tots els grans fabricants s’han pujat al carro de vendre software amb la nova política de subscripcions, Microsoft i Adobe especialment. Els hi va agradar el sistema de petits pagaments per utilitzar el núvol i l’han aplicat a la venda, ara lloguer, dels programes.
 
 
 
Però també hi ha hagut fracassos importants 
 
Sembla que tornaran algun dia, però de moment les ulleres de Google ja no estan a la venda, ja no podrem veure la realitat via les seves ulleres i us estalviareu els $1500 que valien
 
 
Software developer Brian Ho holds a Google Glass device at Vandrico, a Canadian company specializing in wearable computing, during a demonstration for the media in North Vancouver, B.C., on Tuesday July 30, 2013. The company is developing software for the device which is one of only a few in the country. (AP Photo/The Canadian Press, Darryl Dyck)
Software developer Brian Ho holds a Google Glass device at Vandrico, a Canadian company specializing in wearable computing, during a demonstration for the media in North Vancouver, B.C., on Tuesday July 30, 2013. The company is developing software for the device which is one of only a few in the country. (AP Photo/The Canadian Press, Darryl Dyck)
 
 
Els hackers el 2015 es van fer notar tot l’any, però el que els va fer sortir a tots els diaris va ser l’atac a Ashley Madison i la publicació de les dades dels seus usuaris, recordeu que tenim un article per evitar que us facin el mateix a vosaltres ( Que no et facin un Ashley Madison 
 
21A950F2-19C4-49F5-83B7-D985BA25C4E9
 
 
Yahoo es retira d’AliBaba després d’invertir 30.000 milions de dòlars en la companyia xinesa que va iniciar el 1999 un portal B2B i que ara té tota mena de portals de venda, de pagaments o de cerca per Internet. Yahoo tenia un 15% de l’empresa i han decidit vendre’s la participació per ‘tornar diners en efectiu als seus accionistes’, que és una forma de dir que van justos d’efectiu.
 
 
 
Però el millor del 2015 és el que cadascú de nosaltres hem fet.
 
 
 
 
 

2 comments on “Resum del 2015

  1. Dèieu que no us imagineu un cotxe de Google venint a recollir-nos i després ja s’apanyarà per aparcar? Jo penso que el que veurem serà manifestacions de taxistes fent pinya amb els d’UBER tots en contra del cotxe de Google, fins i tot conductors de camions. Us imagineu un Comboi de 10, 15 o 30 tràilers autoconduits que van des de Barcelona a Moscú SENSE PARAR A MENJAR, BEURE o DORMIR??? Espieu a veure si alguna multinacional amb pasta està pensant en encomanar la flota 🙁

    • deia que sí, que esperava que un cotxe em vingués a recollir, però tens raó,els taxistes i els camioners els veig en manifestació en contra del cotxe-camió de Google

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *