Vida i resurrecció d’un ordinador

 
Avui proposarem estalviar. Tot i que els polítics no deixen de dir que la crisi ja és història no la podem donar per acabada per això millor ser curosos amb les nostres despeses. La temptació d’adquirir l’Últim model d’ordinador és molt gran però potser podem conservar el que tenim i fer-lo més competent i adient a les nostres necessitats actuals i, de passada, treure-li la llengua a l’obsolescència programada.
 
En els components d’un ordinador n’hi ha alguns de fàcilment canviables o modificables, com el disc dur o la memòria ram, i d’altres més cars, com la targeta gràfica i d’altres difícilment canviables com la cpu.
 
Si l’ordinador és portàtil, a causa de les limitacions per culpa o gràcies al poc espai que hi ha, serà més difícil fer canvis, però alguna cosa podreu fer.
 
Abans de començar, un aclariment, augmentar la memòria RAM d’un ordinador no el fa anar més ràpidament, en tot cas farà que no vaig més lent, que no és el mateix. Quan un ordinador no té prou memòria RAM el sistema operatiu fa servir, automàticament, una part del disc dur per anar ‘guardant’ parts de la RAM que no es fan servir en aquell moment (o mili segons), com us podeu imaginar anar escrivint i llegint del disc dur fa anar tot l’equip molt lent, per això si ampliem la memòria RAM, ens estalviarem aquest amunt avall cap al disc dur, per això us deia que l’ordinador no anirà més ràpidament, sinó que aconseguirem que no vagi lent, per refrescar conceptes, podeu anar a llegir el programa de setembre del 2014 a on explicàvem què era la RAM.
 
img_como_expandir_la_memoria_ram_en_un_ordenador_930_orig
 
Un disc SSD
 
La més dràstica perquè veureu un augment molt gran de la velocitat, i la més cara també, és afegir-li un disc SSD que tingui el sistema operatiu i els programes, el temps d’arrancada de l’ordinador no us el creureu, pensareu que no és el mateix ordinador perquè esteu concentrant els arxius que més es fan servir (el sistema i els programes) en un dispositiu molt ràpid. Hi ha kits que, si no teniu espai com us pot passar si teniu un portàtil, us deixen posar-lo en el lloc del dispositiu òptic (CD o DVD)
 
Estem parlant de 50 € per capacitats de 60 GB, preu que pot pujar si ampliem els GB ( 70 € per 240 GB  ) o si el demanem d’encara més velocitat (p.ex. l’HyperX 3K de Kinsgton – us costarà uns 145 € pels mateixos 240 GB   )
 
Kingston-SSD-V100-256GB-s-007
 
La RAM
 
Com explicava a l’inici, augmentar la RAM no farà anar més ràpidament el vostre ordinador, però a vosaltres us ho semblarà 🙂
 
Als preus d’avui de la ram, jo seria la primera cosa que faria, però aneu amb compte perquè hi ha molts tipus de ram, forma d’empaquetar-la, velocitats, etc, així que aneu a algun lloc com memoryx que us ofereix un programa que podeu instal·lar sense recança al vostre ordinador i sabreu quin tipus de ram teniu, fins a on podeu ampliar-la i quin tipus heu de comprar, tipus que us oferiran molt amablement. També és molt recomanable offtek, el gran distribuïdor francès de memòria.
 
 
 
El software
 
Si encara feu servir l’Internet Explorer, feu-vos un favor i utilitzeu l’explorer per a la seva darrera feina, una feina ben honorable, descarregar el Chrome de Google, és un navegador més ràpid i té menys errors que l’IE
 
Poseu un antivirus lleuger que no es mengi tots els recursos del vostre ordinador, Avast és una bona i gratuïta recomanació.
 
Netegeu el vostre navegador, si ja feu servir el Chrome, aneu a les ‘tres barres horitzontals’ que hi ha a dalt a la dreta, seleccioneu ‘Eines’ i sota Eines, seleccioneu ‘Esborra les dades de navegació’, els navegadors guarden gran quantitat de dades de les vostres navegacions, de les baixades d’arxius, de fitxers a la memòria cau, etc etc, esborreu tot el que creieu que no és necessari i el vostre navegador correrà. Alternativament o addicionalment, baixeu-vos el CCleaner (versions per a Mac i PC ) que us farà la neteja no només del Chrome sinó dels cinc principals navegadors i dels registres de windows.
 
cc5-screen1
 
Si el vostre ordinador triga dies a posar-se en marxa, reduïu els programes que es posen en marxa en arrancar l’ordinador, segurament voldreu que l’antivirus es posi en marxa, però l’Adobe Acrobat o la barra de Google o AskJeeves no cal que arranquin d’inici. Per fer neteja, aneu al botó de windows, feu clic a ‘executar’ i escriviu el nom del programa que voleu executar, que és ‘msconfig’, us sortirà una finestra amb etiquetes, feu clic a l’etiqueta ‘Inicio’ que és a on surten tots els programes que es posen en marxa a l’arrancada.
 
 
 
La solució dràstica i més eficaç
 
La millor manera perquè el vostre ordinador vagi més de pressa és fer trampes: fer-li fer menys feina i, per tant, anirà més de pressa.
 
I la manera més dràstica de fer-lo treballar menys és instal·lar el ChromiumOS. És el sistema operatiu Open Source (de codi obert) de Google, basat en Linux, que porten els Chromebooks, i que farà que el vostre ordinador només executi el navegador perquè la resta de software està al núvol.
 
Per fer-vos la vida fàcil i l’experiència del ChromiumOS fàcil de provar, els de Neverware han creat el CloudReady, un sistema complet que ens permet provar-ho tenint l’opció del dual-boot amb windows, és a dir, que podreu conservar el sistema antic i provar el CloudReady. En aquesta pàgina teniu una llista dels models que estan certificats pels tècnics i que funcionen sense problemes.
 
static1.squarespace.com
 
Uns altres que també fan un sistema Chromium amb Ubuntu són els de Cub que us deixen baixar una ISO (una imatge de disc) amb tot el sistema operatiu que podeu posar en un DVD i arrancar des del vostre lector òptic sense tocar el disc dur mentre feu proves. No és exactament un ChromiumOS, però té una bona part d’ell i una part d’aplicacions Ubuntu.
 
I encara més solucions, un bon linux amb el mínim indispensable per treballar que no carregui massa el vostre ordinador, com el Lubuntu (Light Ubuntu).
 
Screenshot 2016-03-29 12.21.40
 
 
Penseu que hi ha un component bàsic per la fabricació de qualsevol aparell informàtic, el coltan, l’extracció d’aquest mineral (en realitat és la combinació de dos, la columbita i la tantalita) ha comportat guerres i destrucció, val la pena conservar i reutilitzar els nostres aparells si més no per no contribuir encara més al drama que viuen alguns països sud-africans.
 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *