Comunicar molt en poc espai: les infografies

 
 
La setmana passada parlava de targetes gràfiques , avui tocaré un tema en el qual, en certa manera, també caldrà tenir una bona targeta gràfica sobretot si ens endinsem en el món del 3D , em refereixo a les Infografies, una eina visual, atractiva i bastant més comuna del que ens pensem, perquè … una imatge val més que mil paraules i avui aquest article tindrà moltes imatges i molts links a més imatges i poques paraules, així que les meves disculpes per anticipat als nostres oients, haureu d’anar o bé a l’article que publiquem a Vilaweb el cap de setmana o a pensalla.cat.
 
 
Què és
 
Una infografia és una combinació d’imatges i text que comuniquen una informació de forma clara, fàcil i visual i que busquen maximitzar la comprensió al mateix temps ha de ser impactant, ens ha de cridar perquè la llegim.
 
 
Una bona infografia ha de ser:
 • senzilla
 • completa
 • ben dissenyada
 • i que sigui fidel a la informació que presenta.
 
I es poden dividir en aquestes grans classes:
 • gràfics
 • mapes
 • taules
 • i diagrames
 
 
Les infografies no són senzilles de fer, haureu de planificar, penseu que la part més important és tenir les dades i pintar-les esquemàticament en un paper per després poder maquetar-les i representar-les, però la potència de comunicació que tenen us poden fer apujar les visites al vostre blog o els aplaudiments de la vostra presentació.
 
I la informació és maca, només ens hem d’esforçar a presentar-la bé, mireu aquest TED de 18 minuts per veure la bellesa de la informació però, sobretot sobretot, no deixeu de veure ‘the best stats you’ve ever seen’, de Hans Rosling, un dels TED més vistos en tota la seva història, després de veure’l us vindran unes ganes enormes de posar-vos a fer infografies i penseu que l’eina que el senyor Rosling ensenya és de domini públic i la podeu fer servir vosaltres en qualsevol moment. Recordeu que tots els TED tenen subtítols, només els heu d’activar.
 
 
 
Exemples i normes
 
Per posar un dels millors exemples, mireu aquesta infografia (feu clic a sobre per anar a la sèrie completa) de les raons per les quals moren els americans de 45 a 54 anys, no us deprimiu, aquesta infografia els hi ha costat moltes i moltes hores de feina de diverses persones, no ho aconseguireu fer si és la vostra primera infografia.
 
501C938B-9455-4F61-9EEC-5582454D0819
 
 
 
 
Les infografies, com podeu veure, permeten que temes o continguts espesos es puguin explicar de forma gràfica i molt visual.
 
 
Algunes normes bàsiques dels tipus de lletra que podeu fer servir us les donaré amb una infografia 🙂
 
109C182F-44BA-44EA-AD80-68756E120385
 
 
 
Per exemple, el punt 4, no combineu dos tipus de lletra similar, però feu el que diuen els punts 2 i 3: combineu una tipografia sans-serif amb una serif i, sobretot si no és estrictament necessari, feu servir només dos tipus de lletra, això ho podeu aplicar, també, a qualsevol presentació que feu 🙂
 
 
i, una infografia que ens recomana què NO hem de fer quan creem una infografia:
 
882467BF-0384-459F-8D2B-56FDF5BE6F26
 
No he pogut trobar la web original de Fernando Correa per poder enllaçar a la seva feina.
 
 
 
Fixeu-vos com una bona infografia ens pot ajudar a preparar el nostre currículum i fer-lo destacar por sobre dels altres, recordeu que ja vaig parlar dels currículums i que podeu trobar l’article a pensalla.cat.
 
7EAF4070-60B1-4627-9E82-B4EFE2BD2A7B
 
Si voleu més idees d’infografies per currículum, aneu a ofifacil.
 
 
I, encara més exemples, els de HubSpot us ensenyen les 15 millors infografies del 2014, perquè aneu traient idees …
 
 
O els de fastcodesing que presenten les millors 18 infografies del 2014, per si havíeu pensat que una infografia era una cosa amb moltes coloraines, mireu aquesta en blanc i negre que presenta ben clarament l’evolució del logo de Batman des del 1940 fins avui, els del València encara riuen de la demanda que els hi han fet 🙂
 
D8164EE3-C409-4153-80A6-E1603ED72602
 
 
Encara que si voleu idees, els de creativeblog us mostren les millors 83 infografies, aquests no parlen d’any, suposo que deuen ser les millors de les millors de tots els temps!
 
Perquè al final, el més important és com imagineu dins el vostre cap com representar les dades que tingueu, i per això tots aquests exemples us donaran un bon cop de mà.
 
 
Programes que ens ajudaran 
 
Per fer pràctiques podeu anar a l’idescat a on trobareu un grapat de dades per fer infografies. Jo he agafat les dades de l’IPC dels darrers 24 mesos, de març del 2013 al febrer del 2015. També podeu anar a buscar dades a Google Public Data.
 
He provat els següents programes:
 
 
El primer lloc recomanat és Infogr.am i, com ells diuen, només heu de fer tres passes:
 • escollir una plantilla
 • visualitzar les teves dades
 •  i publicar i compartir
 
Ja heu intuït que és un lloc freemium, així que us intentaran vendre la versió Pro, proveu primer la versió gratuïta i decidiu després, aquest és l’exemple, que podeu veure a la seva web o incloure al vostre blog, en format responsive o fixe o bé fer un tweet amb la infografia acabada de fer, si aneu al meu twitter (@jjofra) veureu aquest exemple :
 
FB83EE62-A034-49DF-9B14-66BBF4646ABB
 
 
 
Un programa que també podeu provar és easelly, no cal ni registrar-nos i ens permet descarregar la feina al nostre ordinador en format imatge d’alta i baixa resolució o en PDF. Si us registreu, o feu servir el vostre login de Facebook, podreu guardar la feina i seguir fent la infografia més tard.
 
 
FAD8F251-6E74-4FBD-BF3B-0D15D2B6F821
 
Una tercera eina molt bona és Piktochart. El primer que heu de fer és escollir entre els tres grans tipus d’infografies:
 • presentació
 • informes
 • banners
 
Mireu com m’ha quedat la infografia anterior, aquesta vegada feta amb Piktochart i que, amb la versió gratuïta, m’ha deixat exportar com a imatge i l’ha sincronitzat a Evernote.
 
 
DE3EAE38-DCCE-44ED-8C3E-9A82A1CB9D36
 
 
Una mica més especialitzat és el servei de StatPlanet per fer infografies amb mapes i amb un software per Windows que t’has de baixar al teu ordinador, no és un servei web.
 
 
 
Espero que us hagin vingut ganes de ser els vostres propis dissenyadors d’imatges i informació, no hi ha com  un mateix per saber el que volem i com ho volem i per saber vendre’s , o almenys hauria de ser així.
 

One comment on “Comunicar molt en poc espai: les infografies

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.